A senior man shopping for groceries in the frozen food section at his local supermarket.

Veszélyben a magyarok egészsége? Rákot is okozhatnak ezek az ételek

2023. február 8. 09:15

Az ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása jelentősen növeli a rák, különösen a petefészekrák kialakulásának és halálozásának kockázatát – írta meg a 24.hu a CNN cikke alapján, ami az Imperial College London kutatói által végzett, közel 200 ezer fő adatai alapján készült vizsgálatot taglalta.

Dr. Kiara Chang, a tanulmányban résztvevő kutató szerint ennek oka, hogy az ilyen élelmiszerek gyakran tartalmaznak egészségtelen adalékanyagokat a textúra, a szín vagy az íz megváltoztatására. Az ételek ezen kategóriájába olyan élelmiszerek tartoznak, mint az előre csomagolt levesek, szószok, a fagyasztott pizza és egyéb készételek, a hot dogok, kolbászok, sültkrumpli, üdítők, bolti sütemények, cukorkák, fánkok, és a fagylaltok.

A tanulmány az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és 34 különböző ráktípus közötti összefüggést vizsgálta egy 10 éves időszak alatt. A kutatók 197 426 ember étkezési szokásairól szóló információkat vizsgálták 2006 és 2010 között. Ezen emberek étrendjében 9,1 és 41,4 százalék közötti volt az ultrafeldolgozott élelmiszerek aránya. Az adatokat ezután összehasonlították olyan orvosi feljegyzésekkel, amelyek a rákos megbetegedések és a rákos halálesetek listáját is tartalmazta. A szakemberek azt találták, hogy minden 10 százaléknyi növekedés ezen élelmiszerek fogyasztásában 2 százalékkal növeli a rákos megbetegedés kockázatát, valamint 19 százalékkal növeli a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Ugyanilyen növekedés mellett a rákos megbetegedés miatti halálozás kockázata 6, a petefészekrákhoz kapcsolódó halálozás kockázata pedig 30 százalékkal nőtt.

 
 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?