1 °C Budapest
Close-up of unrecognizable black woman bending over desk in pain

Mitől alakul ki a ciszta a szerveinkben? Tudd meg, mi az a ciszta, hogyan távolítják el!

2022. október 2. 16:54

A ciszták az esetek zömében jóindulatú, folyadékkal teli képződmények, ám míg egyes ciszta típusok észrevétlen résztvevői a szervezetünknek, más ciszták kialakulása komoly problémákhoz vezethet. Tudd meg mi a ciszta jelentése, milyen betegség a ciszta és a ciszta mitől alakul ki! Hogyan lehet egy cisztától megszabadulni, hogyan zajlik a ciszta eltávolítása?

Cikkünkben eláruljuk, mi az a ciszta, milyen gyakori ciszta fajták alakulnak ki a szervezetünkben. Amellett, hogy mi a ciszta, eláruljuk azt is, hogy mitől alakul ki a ciszta, milyen betegségekre vezethető vissza a ciszta! A nőket érintő petefészek ciszta tünetei mellett megtudhatod, mi a Bartholin ciszta és hogyan távolítják el. Az egyik leggyakoribb ciszta fajta, a Baker ciszta kialakulására és gyógyítására is érdemes odafigyelnünk!

Mi az a ciszta?

A ciszta daganatszerű kóros elváltozás, számtalan formában létrejöhet a test különböző részein. A „ciszta” kifejezés a görög „kystis” szóból ered, ami hólyagot, tömlőt jelent, mindez az elváltozás felépítésére utal – a ciszta egy zsákszerű testüreg, ami kötőszövetes burokból áll (a ciszta fala lehet vastagabb és vékonyabb is), belsejében gáz vagy folyadék található. A ciszta beltartalma lehet tiszta, vízszerű folyadék, vér, vizelet, testváladék, emésztőnedv és bármilyen más, felgyülemlett folyadék, sűrűsége, állaga változó.

A jóindulatú ciszta, másnéven „benignus” gyakori, a rosszindulatú ciszta, avagy a „malignus” azonban ritkább. A ciszta kialakulása jellemző a mirigyekkel teli szervekre, kifejezetten gyakoriak a nemi szervek környékén, de gyakorlatilag bárhol képződhet ciszta a szervezetben. A ciszta mérete és megjelenése változatos, ám a ciszta minél nagyobb (jellemzően 5+ cm), annál több gondot okoz – amennyiben a ciszta fájdalmas tünetekkel és más szervi problémákkal jár, illetve, ha nem egy, hanem több osztatú, szükséges lehet a ciszta műtét útján történő eltávolítására.

Mitől alakul ki a ciszta?

A ciszta jellemzően a szervezetünkben található mirigyek elzáródásakor alakul ki: a mirigyek váladékot termelnek, ám ha eltömődnek, a váladék nem tud szabadon elfolyni, felgyülemlik a belsejében. Ahogy a mirigy fala tágul, két forgatókönyv játszódhat le: az egyik esetben a mirigy a növekvő nyomás hatására megnyílik és kiürül (ám az elzáródás a későbbiekben újra létrejöhet), a másik esetben a mirigy működése leáll, a ciszta nem ürül ki, hanem fennmarad a szervezetben, eseteként növekedésnek indulhat, rosszindulatúvá válhat – ilyenkor szükséges a ciszta műtét.

A ciszták jelentős része tünetmentes, észrevétlen jelenlévője a szervezetünknek (pl. a petefészek ciszta tünetei a nőknél sokszor egyáltalán nem mutatkoznak), vannak azonban, melyek szemmel láthatóak, tapinthatóak – pl. Bartholin ciszta. Gyakoriak például a bőrciszták, amelyek a faggyúmirigyek eltömődése miatt alakulnak ki: a bőrciszta eredendően egy fájdalommentes faggyúcsomó, azonban, ha túl nagyra nő, zavaróvá válik, elfertőződhet.

A női és a férfi szervezetre sajátos ciszta típusok jellemzők: míg a nőknél a petefészek ciszta tünetei okozhatnak problémát (csak a petefészek ciszta kategóriáján belül számos különféle képletet különböztetünk meg a ciszta kialakulásától függően), addig a férfiaknál a hereciszta okozhat gondot. A herében lévő ciszta valójában nem a heregolyóban található, hanem a mellékherében – csak akkor távolítják el, ha zavaróvá válik.

Arra a kérdésre, hogy mitől alakul ki a ciszta, azonban nem ilyen egyszerű válaszolni: más okai is lehetnek a ciszta kialakulásának, például a policisztás szervi megbetegedéseknek (nem csak petefészek, hanem vese, máj esetében is) a genetika is jelentős szerepet játszik. Fizikális sérülések, gyulladásos folyamatok is állhatnak a ciszta hátterében – ide sorolható például a jellegzetes Baker ciszta is, ami a térdhajlatban alakul ki porcsérülés vagy ízületi gyulladás miatt.

Ciszták a belső szervekben

Joggal kérdezhetjük, hogy milyen bajokat okoz a májban lévő ciszta, mi a következménye egy vese vagy például egy ízületi ciszta kialakulásának, növekedésének. Ahogy fentebb is írtuk, a ciszta kialakulása bármilyen szervünkben megtörténhet, ahol valamilyen folyadék gyülemlik fel. A ciszták mindaddig nem okoznak semmilyen problémát – sokukat észre sem veszik, míg egy rutinvizsgálaton ki nem derülnek -, azonban, ha rossz helyen vannak vagy túl nagyra nőnek, mindenképpen ki kell venni őket.

Májciszta esetén például akkor van probléma, ha a ciszta elnyomja, elzárja az epeutakat, ami akár sárgasághoz is vezethet, veseciszta esetén szintén a kiválasztott folyadék ürülésének útját állhatja a képződmény. Amennyiben valamelyik belső szervünk környékén vagy bármely testrészünkön feszítő érzést, megmagyarázhatatlan fájdalmat, görcsöt érzékelünk, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy a problémát mihamarabb kivizsgálják.

Hogy a ciszta milyen orvos hatáskörébe tartozik, az a ciszta elhelyezkedésétől függ. Petefészek ciszta, Bartholin ciszta esetén a nőgyógyászatra kell mennünk, belső szervi ciszta esetén a belgyógyászatra, a herét érintő ciszta pedig az urológus szakorvos hatáskörébe tartozik. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy például a Baker ciszta milyen orvoshoz tartozik, forduljunk bizalommal a háziorvoshoz.

A Baker-ciszta

A Baker ciszta egy fájdalommal és duzzanattal járó térdhajlati ciszta típus. Az ízületek helyes működéséhez, fenntartásához a synovia nevű ízületi folyadék termelődése szükséges, ami gyakorlatilag ízületi kenőanyagként működik, azonban bizonyos esetekben több termelődik belőle, mint kellene. A Baker ciszta okai közé a térdízületi gyulladást és a porcleválást soroljuk (tipikus példája a térdsérülés) – bármelyik elváltozásról legyen szó, az a térdízület túlzott folyadéktermelését eredményezi, ami a Baker ciszta kialakulásához vezet.

A Baker ciszta többnyire térdfájdalommal és duzzanattal jár együtt, a beteg a térdhajlatában feszülő érzést észlel, ha a térd hajlik, terhelésnek van kitéve (másoknál tünetmentes ciszta áll fenn). A Baker ciszta tünetei közé tartozik továbbá az ízületi merevség, a térd mozgásának nehézsége, ezek hosszú ideig történű állástól, fizikai aktivitástó fokozódnak. A Baker ciszta kellemetlen tünetei enyhülnek, ha sikerrel kezelik az alapproblémát, éppen ezért Baker ciszta gyanúja esetén mindenképpen érdemes ellátogatnunk egy szakorvoshoz.

A Baker ciszta általában beavatkozás nélkül, magától elmúlik, azonban a szokványosnál nagyobb méretű, fájdalmas ciszták mindenképpen kezelésre szorulnak. A Baker ciszta kezelése kortikoszteroid injekcióval történik, ami lehúzza a gyulladást. A ciszta kezelése nem magára a cisztára, hanem annak a kiváltó okára fókuszál: ha a Baker ciszta oka porcleválás, szükséges a porcdarabka eltávolítására, ám ha a ciszta oka az arthritis, a gyulladáscsökkentés áll a fókuszban.

A petefészek ciszta

A petefészek ciszta termékeny korban egy többnyire egy jóindulatú daganat, azonban a változókortól kezdve már jóval kockázatosabb az elváltozás, nagyobb a valószínűsége a rosszindulatú sejtburjánzásnak is. A petefészek ciszta az esetek jelentős részében önmagától felszívódik, vagy tünetmentes jelenlétet mutat, azonban az is előfordul, hogy a petefészek ciszta problémákat okoz – ilyenkor petefészek ciszta műtét válhat szükségessé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A petefészek ciszta normál mérete maximum 5 cm-ig terjed, az ennél nagyobb ciszták túlméretesnek számítanak, nagyobb az esélye a komplikációknak is. A petefészek ciszta belsejében lévő folyadék lehet tiszta, vízszerű, azonban előfordulnak sötét, sűrű, már-már folyékony csokoládéra emlékeztető beltartalmak is, emellett a burok fala is változó vastagságú, lehet egy- vagy több osztatú is. Az eltávolított cisztát a kórházban szövettani vizsgálatra küldik, amely során kiderítik, jóindulatú volt-e az elváltozás, van-e szükség további kezelésre.

A „petefészek ciszta” kifejezés maga is egy gyűjtőfogalom, hiszen számtalan típust különböztetnek meg a nőgyógyászaton belül is, mindezek nagyban összefüggenek a petefészek ciszta kialakulásának okaival. A petefészek ciszták nagyrésze gyulladásos eredetű, gyakran nehezen elkülöníthetők a petefészek tömlőitől. A petefészek ciszta sokszor tünetmentes, ám utalhatnak rá rendszertelen menstruációs vérzések és alhasi fájdalmak - utóbbit okozhatja egy hirtelen növő petefészek ciszta, aminek megcsavarodik, bevérzik a tömlője.

Termékeny korú nőkre jellemző a „folliculáris ciszta”, ami a petefészekben megrepedés előtt álló tüszőkből alakul ki: nem reped meg a tüsző ovulációkor, helyette a burokban tovább gyűlik a folyadék és cisztát képez. Okozhatnak cisztát a már megrepedt tüszőkből visszamaradt sárgatestek is, melyekben szintén felszaporodik a folyadék. Gyakori még az endometriózisos eredetű ciszta és a policisztás ovárium szindróma is.

A Bartholin-ciszta

A nőket érintő másik gyakori ciszta típus a Bartholin ciszta nevű hüvelyciszta, ami a Bartholin mirigy eltömődése következtében alakul ki. A Bartholin mirigy biztosítja a hüvelynyák termelődését, a nagyajkak alsó harmadában, a hüvelybemenetnél helyezkedik el. Mindkét oldalt két darab milyen mirigy található, méretük 1 cm, a kb. 2 centiméteres kivezető csövükből származik a hüvelyt síkosító váladék. Ha a Bartholin mirigy eltömődik, tapinthatóvá, gyulladttá válik, járás és ülés esetén erősödő fájdalom utalhat rá.

Maga a Bartholin ciszta akkor alakul ki, amikor gennykeltő baktériumok jutnak be a mirigybe – a mirigy eltömődik, a hüvelyváladék nem tud kiürülni, felhalmozódásával cisztát képez. A ciszta jellemzően az egyik oldalon jön létre, gyakran panaszmentes. A Bartholin ciszta diagnosztizálása egy egyszerű nőgyógyászati szemrevételezés során megtörténhet, a kórkép jellegzetes és könnyen orvosolható. A ciszta műtét során a mirigyet felnyitják és kitisztítják, majd rögzítik néhány öltéssel a falát, nehogy visszazáródjon.

A ciszta kialakulása ellen nem tudunk házi módszerrel védekezni, azonban mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a hüvely pH-értéke és mikroflórája ne boruljon fel (intim higiénia, védekezés, uszodák kerülése). A Bartholin ciszta kézzel is kitapintható, ha túl nagyra nő, mindenképpen meg kell nyitni. Ne feledkezzünk meg a rutin nőgyógyászati vizsgálatokról sem, évente legalább egyszer vegyünk részt szűrésen!

A ciszta felszívódása VS a ciszta kiszakadása

A ciszták gyakran bármiféle beavatkozás nélkül, maguktól felszívódnak - például, ahogy korábban említettük, az eltömődött mirigy mégis megnyílik, a folyadék a neki szánt úton zavartalanul kiürül. Gyakori kérdés, hogy mennyi idő alatt szívódik fel a petefészek ciszta, mi a teendő más szervi ciszta esetén. A petefészek ciszta kapcsán az általános álláspont szerint 1-2 hónapot érdemes várni, ennyi idő alatt a legtöbb betegnél a ciszta felszívódik – ha mégsem, mindenképp érdemes a cisztát rendszeresen ellenőriztetni, hogy növekedett-e.

Aggodalomra semmi ok: a legtöbb ciszta esetében egyáltalán nincs szükség műtétre, akkor sem, ha a ciszta nem múlik el magától! A tünetmentes ciszták olyan gyakoriak, hogy sokan nem is tudják, hogy van a szervezetükben – csak akkor kell orvosilag beavatkozni, ha a ciszta görcsöl, fájdalmas (pl. a petefészek ciszta vagy a Bartholin ciszta következményeképp fájdalmas lehet a szexuális együttlét), vagy ha elzárja valaminek az útját, nyom egy ideget stb.

A ciszta megszűnése történhet a ciszta felszívódása és a ciszta kiszakadása útján is – mondanunk sem kell, a felszívódás a jobbik alternatíva, mert ilyenkor természetes úton távozik a szervezetből a felgyülemlett folyadék. A ciszta kiszakadása (pl. fizikai sérülés következtében) esetén a ciszta belsejében lévő folyadék a szövetekbe szivárog (kiszakadásra hajlamos típus például a Baker ciszta) és gyulladást okozhat, ritkán belső vérzés is kialakulhat. Fontos, hogy amennyiben kiszakadt ciszta gyanúja áll fönn, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hogy megkapjuk a szükséges kezelést és hogy más kórképek kizárhatóak legyenek!

A ciszta eltávolítása műtét útján

A ciszta kivizsgálása a ciszta elhelyezkedésétől függően történhet fizikális vizsgálattal és ultrahanggal is – utóbbi esetben a szakorvos egyértelműen meg tudja mondani, mekkora a ciszta, indokolt-e egyéb vizsgálat (pl. MRI), illetve, hogy szükséges-e a ciszta műtéti úton történő eltávolítása vagy elegendő a ciszta leszívása. A ciszta leszívása (tipikus beavatkozás pl. Baker ciszta esetén) nem jelent mindig végleges megoldást: ha a ciszta burkolata benn marad a szervezetben, előfordulhat, hogy újra megtelik folyadékkal.

A ciszta műtét – habár attól függ, hogy hol van a ciszta, hiszen vannak jóval nehezebben hozzáférhető helyek, ilyen például a tüdő vagy az agy (viszont a petefészek ciszta eltávolítása rutinműtétnek számít) – történhet laporoszkóp segítségével és hagyományos úton is. A laporoszkópos műtét kíméletesebb, mindössze néhány apró heg marad az érintett testrészen (pl. petefészek ciszta kivétele esetén), gyorsan gyógyul, hamar munkába állhatunk utána.

Sajnos nem minden esetben megoldható a laporoszkóp használata – pl. extrém megjelenésű, méretű ciszták -, ilyenkor hagyományos műtétre lehet szükség a ciszta kivételéhez (mindkét megoldásnál leszívják a ciszta beltartalmát és a ciszta burkát is kiveszik, nehogy újra megteljen). A hagyományos ciszta műtét után nagyobb heg maradhat a beavatkozáson átesett testrészen, körülményesebb a munkába való visszaállás, fizikai munkát orvosi szakvélemény nélkül nem lehet végezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem