7 °C Budapest
A Caucasian, female office worker climbing on a ladder trying to reach for a box on a shelf.  She wears a black outfit from top to bottom and has brown hair.  She stands on a ladder that is a bit too short and leans forward dangerously trying to retrieve the box.  The shelf has several compartments with the same box in each compartment.  There is a wall and large glass windows on the left, behind her.  There is a white ceiling above her.  The floor of the office is out of view.

Óriási veszély fenyegeti a magyar dolgozókat: ezeken a munkahelyeken nincsenek biztonságban?

2022. szeptember 14. 11:31

Egyre több a halálos kimenetelű munkabaleset Magyarországon. A dolgozók leterheltek, betanításra sem jut elég idő. 2022 első félévében 38 dolgozó vesztette életét munkavégzés közben, 14 ember pedig súlyos csonkulásos balesetet szenvedett a Technológiai és Ipai Minisztérium statisztikája szerint. 

Az elmúlt tíz évben ennél többen – 45-en - csak 2017-ben haltak meg munkahelyi balesetben hat hónap leforgása alatt - írja a Népszava. Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a munkahelyi balesetek száma: 2012-ben több, mint 17 ezer balesetre került sor, 2019-ben már több, mint 24 ezerre. 2020-ban mérséklődés történt - valószínűleg a lezárások miatt - így cirka 20 ezer munkabaleset történt, tavaly viszont mintegy 21 600 eset. Idén tovább nőtt a munkahelyi balesetek száma: az első hat hónap alatt történt 9 776 baleset 3,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi első félévhez képest. A halálos kimenetelű balesetek száma 27, a súlyos csonkulásos baleseteké 8, az egyéb súlyos kimenetelű baleseteké pedig 48 százalékkal nőtt.

A legtöbb baleset a gépiparban (1941), a feldolgozóiparban (1710), a szállítás, raktározás, postai ágazatban (1295) történt, és ezen a három területen következett be a 14 súlyos csonkulásos baleset is. A legtöbb halálos baleset viszont évek óta az építőiparban történik, és ezen áldozatok száma 2016 óta évről évre növekszik is - írja a lap. Tavaly 28 építőipari munkás vesztette életét az építkezéseken, az idei első félévben 14. Utóbbi adat az összes halálos baleset 37 százalékát jelenti.

A munkahelyi baleseti statisztikák összefüggést mutatnak a munkaerőhiánnyal és a jelentős megrendelésszámmal. 2021 első félévében például, mikorra felpörgött szállítás, raktározás, ebben ágazatban nőtt meg a súlyos balesetek száma, az idén pedig a feldolgozóiparban és a gépiparban. Hozzájárul a munkabalesetek számának növekedéséhez, hogy továbbra is jelentős a munkaerőhiány, és nagy a fluktuáció az iparban. Az új emberekre nem jut kellő figyelem, nincs idő őket betanítani, ami óhatatlanul is munkahelyi balesetekhez és nagyszámú selejt legyártáshoz vezet – vázolta a helyzetet László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak. Mint mondta: az újonnan belépőkkel már nem foglalkozik napokig egy gyakorlott szakember, hanem pár óra múlva egyedül kell a munkafolyamatokat végezniük, a mennyiségi és a minőségi elvárás pedig ugyanaz velük szemben is, mint a régebb óta ottdolgozókkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm