A Caucasian, female office worker climbing on a ladder trying to reach for a box on a shelf.  She wears a black outfit from top to bottom and has brown hair.  She stands on a ladder that is a bit too short and leans forward dangerously trying to retrieve the box.  The shelf has several compartments with the same box in each compartment.  There is a wall and large glass windows on the left, behind her.  There is a white ceiling above her.  The floor of the office is out of view.

Óriási veszély fenyegeti a magyar dolgozókat: ezeken a munkahelyeken nincsenek biztonságban?

2022. szeptember 14. 11:31

Egyre több a halálos kimenetelű munkabaleset Magyarországon. A dolgozók leterheltek, betanításra sem jut elég idő. 2022 első félévében 38 dolgozó vesztette életét munkavégzés közben, 14 ember pedig súlyos csonkulásos balesetet szenvedett a Technológiai és Ipai Minisztérium statisztikája szerint. 

Az elmúlt tíz évben ennél többen – 45-en - csak 2017-ben haltak meg munkahelyi balesetben hat hónap leforgása alatt - írja a Népszava. Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a munkahelyi balesetek száma: 2012-ben több, mint 17 ezer balesetre került sor, 2019-ben már több, mint 24 ezerre. 2020-ban mérséklődés történt - valószínűleg a lezárások miatt - így cirka 20 ezer munkabaleset történt, tavaly viszont mintegy 21 600 eset. Idén tovább nőtt a munkahelyi balesetek száma: az első hat hónap alatt történt 9 776 baleset 3,5 százalékos növekedést jelent a tavalyi első félévhez képest. A halálos kimenetelű balesetek száma 27, a súlyos csonkulásos baleseteké 8, az egyéb súlyos kimenetelű baleseteké pedig 48 százalékkal nőtt.

A legtöbb baleset a gépiparban (1941), a feldolgozóiparban (1710), a szállítás, raktározás, postai ágazatban (1295) történt, és ezen a három területen következett be a 14 súlyos csonkulásos baleset is. A legtöbb halálos baleset viszont évek óta az építőiparban történik, és ezen áldozatok száma 2016 óta évről évre növekszik is - írja a lap. Tavaly 28 építőipari munkás vesztette életét az építkezéseken, az idei első félévben 14. Utóbbi adat az összes halálos baleset 37 százalékát jelenti.

A munkahelyi baleseti statisztikák összefüggést mutatnak a munkaerőhiánnyal és a jelentős megrendelésszámmal. 2021 első félévében például, mikorra felpörgött szállítás, raktározás, ebben ágazatban nőtt meg a súlyos balesetek száma, az idén pedig a feldolgozóiparban és a gépiparban. Hozzájárul a munkabalesetek számának növekedéséhez, hogy továbbra is jelentős a munkaerőhiány, és nagy a fluktuáció az iparban. Az új emberekre nem jut kellő figyelem, nincs idő őket betanítani, ami óhatatlanul is munkahelyi balesetekhez és nagyszámú selejt legyártáshoz vezet – vázolta a helyzetet László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a lapnak. Mint mondta: az újonnan belépőkkel már nem foglalkozik napokig egy gyakorlott szakember, hanem pár óra múlva egyedül kell a munkafolyamatokat végezniük, a mennyiségi és a minőségi elvárás pedig ugyanaz velük szemben is, mint a régebb óta ottdolgozókkal szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07