0 °C Budapest
Smallpox and Monkeypox MPXV

Ijesztő dolog derült ki a majomhimlőről: itthon is terjed a rettegett kór - ezt jobb, ha tudod!

2022. szeptember 10. 16:02

Nem csak a betegek száma, és az oltások terjednek, hanem a majomhimlővel kapcsolatos téves információk is. A koronavírus járvány kapcsán már megismertük, milyen gond lehet a téves információkból, így nem meglepő, hogy már a majomhimlő kapcsán is felütötték fejüket a téves információk, amelyeket most mi is összegyűjtöttünk.

Már Magyarországon is felütötte fejét a majomhimlő, jelenleg is több embert kezelnek vele. Szeptember első hetén további pácienseknél igazolták a majomhimlő-fertőzést a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK), velük együtt már 71 ember esetében mutatták ki a betegséget Magyarországon - közölte az NNK.

Ezzel párhuzamosan már megérkezett Magyarországra is a majomhimlő elleni védőoltás: Magyarország 2560 adag vakcinát kap, amely 1280 ember oltására elegendő. Az oltás két dózisból áll, amelyet egy hónapos különbséggel kell majd beadni. Hozzátették: a korlátozott mennyiségben elérhető oltóanyagot a leginkább veszélyeztetett kockázati csoportba tartozók részére ajánlják fel. Tudatták azt is, a majomhimlő elleni vakcinák pontos felhasználásának részleteiről az NNK és a szakmai kollégium jelenleg egyeztetést folytat, ennek lezárultát követően határozzák meg az oltás felvételére vonatkozó kritériumokat és jelölik ki az oltóhelyeket.

Azonban nem csak a vírus, és az oltás terjed, de a tévhitek is. Ezért most a Huffpost összegyűjtötte a a legáltalánosabb téves koncepciókat a betegségről. A fertőző betegségekkel kapcsolatos tévhitek ugyanis nagy hatással lehetnek a közegészségügyi erőfeszítésekre, az emberek emiatt pedig alábecsülhetik a kockázatot, elkezülhetik a fertőzés megelőzését szolgáló óvintézkedésket.

Ezek a legáltalánosabb tévhitek

Dr. Jorge Salinas, a Stanford Egyetem kórházi epidemimológusa szerint az egyik legrosszabb dolog, amit az emberek egy közegészségügyi vészhelyzetben tehetnek, az az, ha félelmet, pánikot keltő mítoszokat táplálnak. A világos és pontos kommunikáció segíthet az embereknek megérteni a személyes kockázatot, és a védekező lépések fontosságát is. Ezért is fontos tisztázni azt, hogy melyek a betegséggel kapcsolatos legnagyobb tévhitek.

A majomhimlő kizárólag szexuális úton terjed

Bár a majomhimlő nem számít szexuális úton terjedő fertőzésnek, elsősorban szoros, intim érintkezés útján terjedhet, azonban nem csak így kaphatjuk el a betegséget. A majomhimlő átviteléhez ugyanis hosszan tartó, gyakran bőr bőrrel való érintkezés szükséges, ami lehet akár ölelkezés, sőt akár olyan ágynemű, vagy más tárgyak megérintése is, amelyet majomhimlővel fertőzött személy használt.

A majomhimlő olyan, mint a COVID 19

Míg a koronavírus könnyedén elkapható a levegőben lévő aeroszolokon keresztül, addig a majomhimlőt ennél nehezebb összeszedni. A majomhimlőhöz ugyanis szükséges, hogy a fertőzött személlyel hosszantartó szoros érintkezésbe kerüljünk.

Ez nem olyan,mint a COVID, hiszen ez nem erősen fertőzőt légúti vírus

- tette hozzá Salinas, aki azt is kifejtette, hogy véleménye szerint a majomhimlő nem tud akkora pusztítást okozni, mint a koronavírus járvány. A pandémiás vírusok általában erősen fertőző légúti megbetegedések, amelyek a tüneteket megelőző fázisban terjednek, így ellenőrizni is nehezebb őket. Ettől függetlenül azonban a majomhimlő továbbra is közegészségügyi probléma, és meg kell tennünk a szükséges óvintézkedéseket.

A majomhimlő nem érint mindenkit

A majomhimlőt elsősorban férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak kaphatják el. Bár a kocázat nagyobb azok között, akik több szexuális partnert tartanak, mégis bárki, aki intim módon érintkezik hajomhimlővel, az elkaphatja. Az átvitel módjától függ, hogy elkapjuk e, nem a nemünktől. A Huffpost által megkérdezett orvosok szerint úgy tűnik, a majomhimlő azért szaporodik ebben a bizonyos társadalmi hálózatban, mert több lehetősége van szoros érintkezés révén terjedni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vírus más körökbe nem juthat el. Valószínűleg már meg is tette, de aztán kiégett, mielőtt esélye lett volna tovább terjedni.

A majomhimlő egy új betegség

A betegség nem most jelenik meg először, hiszen első alkalommal az 1950-es évek végén azonosították, és egyes nyugat- és közép-afrikai országokban endémiásan előfordult. Bár a majomhimlő jellemzően nem tört ki az ilyen endémiás régiókból, de nem ismeretlen a helyzet. Az Egyesült Államokban a múltban szórványosan fordultak elő esetek, amikor az emberek ilyen területekre utaztak, vagy fertőzött importált állatokkal érintkeztek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem kell komolyan venni a betegséget

Az alacsony halálozási arány nem azt jelenti, hogy a majomhimlőt nem kell komolyan venni. Salinas szerint általában nagyon kevés ember hal meg majomhimlőben, és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok esetadatai szerint a jelenlegi amerikai járványban nem erősítették meg majomhimlős beteg halálát. A jelenleg keringő törzs nem túl halálos, és a múltban is csak kevesebb mint 1%-os halálozással járt.

A majomhimlőt elkapó emberek túlnyomó többségének nem kell kórházba kerülnie, és a tüneteket - amelyek általában lázat, testfájdalmakat és fájdalmas bőrelváltozásokat tartalmaznak - otthonról is kezelni tudják

- mondta Salinas. A betegség általában nem életveszélyes, mégis veszélyes lehet. Bizonyos esetekben az elváltozások látászavarokat vagy vizelési és székelési problémákat okozhatnak.

Klinikailag enyhe a halálozás esélye, mert az emberek nem halnak meg, vagy nem kell kórházba szállítani őket. Ugyanakkor komoly problémát jelenthet

- mondta Salinas.

Ez az új járvány?

Arról, hogy a majomhimlő milyen tünetekkel járhat, korábban mi is írtunk.A majomhimlő egy DNS alapú vírusos megbetegedés, amely lázzal és jellegzetes, duzzanatos kiütésekkel jár és évek óta létezik. Ez a betegség is ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a himlő és a himlőoltás éppen ezért is hatékony a himlőoltás a betegség megelőzésében és a tünetek minimalizálásában. Ennek ellenére is, az elmúlt évek során számos majomhimlővel fertőzöttet regisztráltak a világon, viszont az olyan szakemberek szerint, mint Dr. Amesh Adalja, aki a John Hopkins Egyetem Egészségbiztonsági Központjának egyik vezető tudósa ritka az, hogy az afrikai bennszülöttek által lakott területeken kívül terjedjen.

A majomhimlő a legtöbbször az influenzáéhoz hasonló tünetekkel kezdődik: láz, fejfájás, izomfájdalom, hidegrázás, kimerültség és duzzadt nyirokcsomók jellemzik a betegséget az első fázisban. Ezután következhetnek a kiütések, amelyek a test különböző részeire terjednek ki, beleértve az arcot, a szemet, a kezeket, sőt a nemi szerveket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem