Milyen betegség az ótvar gyerekeknél? Tudd meg, mi az az ótvar, mennyi idő alatt lehet belőle felgyógyulni!

Milyen betegség az ótvar gyerekeknél? Tudd meg, mi az az ótvar, mennyi idő alatt lehet belőle felgyógyulni!

2022. július 9. 14:07

Léteznek bizonyos fertőző betegségek, amelyeket jóformán lehetetlen elkerülni: ha felnőttként nem is kell szembenéznünk velük, nagyon sokan már gyermekkorunkban átesünk rajtuk. A fertőző bőrbetegségek legtipikusabb példái közé tartozik a gyermekeket gyakran érintő ótvar is, ami, habár ijesztő lehet első ránézésre, valójában nem nehéz tőle megszabadulni. Nézzük, mi az az ótvar, avagy mi az ótvar jelentése, milyen tünetek formájában jelentkezhet az ótvar gyerekeknél és hogyan történik az ótvar kezelése, az ótvar mikor múlik el, mennyi idő alatt gyógyul az ótvar!

Cikkünkben minden gyakori és fontos kérdést megválaszolunk az ótvar nevű fertőző betegség kapcsán: tudd meg, mi az az ótvar, mi az ótvar betegség, milyen tünetek formájában jelentkezhet az ótvar gyerekeknél, miben másak a kutya ótvar tünetei! Amellett, hogy utánajárunk, hogy néz ki az ótvar képek alapján, azt is megtudhatod, hogy mennyi idő alatt gyógyul az ótvar, avagy az ótvar hány nap alatt gyógyul meg teljesen. Az ótvar mikor múlik el, meddig fertőz az ótvar és hogyan történik az ótvar kezelése?

Az elkerülhetetlen fertőző betegségekről

Bizonyos fertőző betegségeket jóformán képtelenség elkerülni, ezeken a lakosság javarésze már gyermekkorában átesik – ilyen betegségek például a bárányhimlő vagy a mumpsz, de a kimondottan a gyermekekre jellemző fertőző betegségek közé soroljuk a kéz-láb-száj vírust vagy az ótvart is. Ezeknek a betegségeknek a kialakulása – fertőző jellegükből adódóan – vírusoknak, gombáknak vagy baktériumoknak köszönhető: maga az ótvar az utóbbi kategóriába tartozik. Nézzük, mi az az ótvar, milyen betegségről van szó!

Milyen betegség az ótvar?

Először is nézzük, mi az az ótvar, mi az ótvar jelentése! Az ótvar betegség (impetigo) a világ egyik leggyakoribb bakteriális eredetű bőrfertőzése, becslések szerint az emberiség 2%-át érinti az ótvar. A gennykeltő ótvar baktériumok a bőr legfelső, kb. 0,3 mm-es szarurétegébe hatolva hoznak létre egy-egy gennygyülemet, leginkább az arcon, a száj környékén és a füleken jellemző, de a kezeken is jelentkezhetnek az ótvar tünetei. Az ótvar fertőző betegség, éppen ezért a betegnek nem szabad az ótvar lefolyása alatt közösségbe mennie, mert az ótvaros genny tovább kenése másokat is megfertőzhet.

Az ótvar okai: az ótvar mitől alakul ki?

Az ótvar fertőzés okai leggyakrabban a Staphylococcus aureus és Streptococcus baktériumok, melyek tipikusan nyáron jelentkeznek, ugyanis ilyenkor nagyobb az esélye a baktériumok megtapadásának. Az ótvar nevű felületes bőrbetegség kialakulása több okból kifolyólag is megtörténhet, a hajlamosító tényezők közé soroljuk az olyan bőrbetegségeket, mint az atópiás ekcéma, a herpeszvírusok, az övsömör, de a tetvesség vagy a rühesség is ide tartozik. Az ótvar gyakran összefügg a rossz higiéniával, alultápláltsággal, vérszegénységgel.

Az ótvar a bőrön keletkezett sérüléseken keresztül jut be a szervezetbe, gyakori például megfázásos szezonban, az orr alatti kidörzsölődött, sérült bőrön, ami az orrváladékkal érintkezik. Az ótvar gyerekeknél gyakoribb, egyrészt ők hajlamosabbak a betegségre, másrészt jóval több mikrosérülést szerezhetnek játék közben, mint a felnőttek – ugyanígy a sportolók életében is nagyobb az ótvar előfordulási aránya (pl. birkózóknál viszonylag gyakori lehet az ótvar). Emellett az ótvar kialakulását okozhatják állatharapások, rovarcsípések, karcolások (az ótvar tipikusan ezek elvakarása, felülfertőződése esetén jön ki), illetve a melegebb éghajlatú országokban is gyakoribb az ótvar. A betegség állatoknál sem ritka: a macska vagy kutya ótvar emberre is átragadhat.

Mik az ótvar tünetei?

Az ótvar egy könnyen felismerhető, jellegzetes betegség, leggyakrabban apró sebek formájában jelentkezik, amelyeket mézsárga „pörk” fed. A hólyagos ótvar sem ritka, amikor víztiszta beltartalmú kisebb vagy nagyobb, ritkán mogyorónyi vagy akár diónyi nagyságú ótvarfoltok jelentkeznek a betegen (a hólyagokat az ótvar baktériumok által termelt toxinok váltják ki), emellett az ótvar egyes betegeknél pattanásokra is hasonlíthat. Az ótvar ritkán okoz szövődményeket, az esetek zömében hegmentesen gyógyul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mik lehetnek az ótvar veszélyei?

Az ótvar gyerekeknél kimondottan gyakori, de felnőtteknél is megjelenhetnek az ótvar tünetei. Maga az ótvar, mint betegség alapvetően nem veszélyes, azonban jó, ha tudjuk az ótvar terjedése kapcsán, hogy amennyiben nem történik meg az ótvar kezelése, a fertőzés testszerte szétszóródhat a betegen (pl. vakaródzás útján), aki saját magát fertőzi össze.

Hogyan történik az ótvar kezelése?

Az ótvar baktériumok a bőrfelszínt borító pörk alatt álhatóak nagymennyiségben, éppen ezért le kell választani ezt a réteget a bőrről – de semmi esetre se kapargassuk azt, mert azzal csak szétszórhatjuk az ótvar baktériumokat. A pörk leválasztását orvosi javallatra megtehetjük kenőccsel vagy borogatással, ezután helyi kezeléssel történik meg a fertőtlenítés és a gyulladáscsökkentés. A kezelt ótvaros területeket az arc kivételével bekötve kell tartani, nehogy tovább terjedjen a betegség. Az ótvar kezelése mindaddig folytatódik, míg az összes pörk le nem válik és teljesen el nem tűnik az ótvaros fertőzés.

Az ótvar kezelése többnyire vényre kapható gyógyszerekkel történik, éppen ezért nem célszerű házi praktikákkal kísérletezni az ótvar ellen. Fontos, hogy amennyiben az otvar jelei mutatkoznak a betegen, mindenképpen jelentkezzünk az orvosnál és az ótvar gyógyulási ideje alatt tartsunk távolságot a közösségtől – ugyanígy, ha az ótvar gyerekeknél jelentkezik, őket sem szabad óvodába, iskolába járatni azalatt. Nézzük, az ótvar hány nap alatt gyógyul, az ótvar mikor múlik el!

Az ótvar mikor múlik el, mennyi idő alatt gyógyul az ótvar?

Gyakori kérdés, hogy az ótvar hány nap alatt gyógyul meg véglegesen, kell-e aggódnunk az esetlenes szövődmények, vagy az ótvar visszatérése miatt (hiába esett át valaki a fertőzésen, nem szerez vele védettséget). Az ótvar az esetek többségében 1-2 hét alatt elmúlik, azonban ritkán előfordulhat nyirokérgyulladás, orbánc vagy vesegyulladás, melyeket antibiotikumokkal kezelnek. Amennyiben kiterjedt ótvar mutatkozik valakin, nagyméretű, gennyes otvar foltokkal, célszerű vizeletvizsgálatra is elmennie, hogy biztosan nem állnak-e fenn az ótvar szövődményei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm