18 °C Budapest
Young hispanic man sits on the couch while protecting against COVID-19 coronavirus due to it’s virulency and impact on media and society

Súlyos omikron-tévhitben élhetnek a magyarok: tényleg enyhe lefolyású az új variáns?

2022. január 22. 16:02

Két éve tart a pandémia, újabb és újabb variánsok ütik fel a fejüket, most pedig minden az omikronról szól. Az új variánsról még mindig nem tudunk eleget, csak annyit, hogy borzalmasan gyorsan terjed, és az ötödik hullámban komoly gondokat okoz a delta mellett.

A kevés információ miatt pedig felröppent a hír, hogy az omikron variáns csak enyhe lefolyású betegséget okoz. Sokan azonban teljesen összekeverik a fogalmakat, és máshogy is értelmezik az enyhe szót, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy az egészségügyi dolgozók mit értenek enyhe alatt.

Amerikai egészségszakértők már előre figyelmeztettek mindenkit, hogy az egyre terjedő omikron miatt többnyire mindenki el fogja kapni a fertőzést. Hiába jár ez enyhébb tünetekkel, nem tudjuk a hatásait, valamint azt sem, hogy meddig fog ez a hullám tartani, és hogyan fog végződni. A Huffpost egy cikkben tisztázta az alapfogalmakat azzal kapcsolatban, hogy mi az enyhe, mi az erősebb és mi a tünetmentes koronavírus fertőzés orvosi szempontból.

Elsősorban tisztázni kell azt, hogy maga az enyhe koronavírus megbetegedés több dolgot is jelenthet. Szubjektív ez a kifejezés, így személyenként, sőt orvosonként változhat, hogy mi számít gyengének, enyhének. A tünetek ugyanis magukba foglalhatják azt, hogy pár napig picit rosszul vagyunk, de azt is, ha erősen belázasodunk, és borzalmasan kimerültek vagyunk. A közepes, erősebb fertőzöttség már magába foglalja a légzőszervi megbetegedéseket is.

Ezek szerint a gyenge lefolyású koronavírus fertőzés szélesebb spektrumon mozog: jelentheti a pár napos gyengeséget, de jelentheti azt is, amikor lázasan napokig az ágyat nyomjuk. A másik fontos dolog, ami tisztázásra szorul az az, hogy az enyhe lefolyású, és a tünetmentes fertőzés sem ugyanaz.

Talán az a fő kérdés, hogy fel tudunk–e épülni a saját otthonunkban. Ez akkor is enyhének számít, ha csak feküdni tudunk, és ki kell vennünk pár szabadnapot, esetleg két hetet is

- tette hozzá Carl Lambert Jr. háziorvos, aki kiemelte, hogy ő prakszisában igyekszik aszerint megkülönböztetni az enyhe koronafertőzést a komolytól, hogy szükséges- e kórházba vonulnia a páciensnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár felmerülhet a kérdés, hogy ha elkerülhetetlen az omikronnal való megfertőződés, akkor mi értelme van a vakcinának. A szakértők erre is válaszoltak. Ha ismét elkapjuk a koronát, és megbetegszünk, védőoltással otthon kiheverjük a betegséget, anélkül viszont akár súlyos következmények is érhetnek bennünket, esetleg kórházba is kerülhetünk. A kutatások alapján azok, akik nem vettek fel semmilyen védőoltást, mintegy 17-szer több esélyük van arra, hogy fertőzés esetén kórházba kerülnek, mint azoknak, akik beoltatták magukat. Ráadásul beoltva a fertőzést enyhe tünetekkel is átvészelhetjük, vagy akár tünetmentesen is.

Még egy ok arra, hogy komolyan vegyük a fertőzést az a hosszú covid beláthatatlan következménye. Az eddigi kutatások ugyanis arra mutattak rá, hogy még a tünetmentes koronavírus fertőzés után is tapasztalhatunk hosszú Covid tüneteket.

Mi az a hosszú Covid?

Korábban már mi is írtunk arról, hogy milyen következményekkel járhat a koronavírus fertőzés, többek között a hosszú Covid tünetekkel is foglalkoztunk. Bár még mindig nehéz behatárolni a hosszú távú következményeket, kutatók tavaly mintegy 200 tünetet azonosítottak be, mint a betegség mellékhatása.

A tünetek között azonosították a vizuális hallucinációt, a remegést, a viszkető bőrt, a menstruációs ciklus megváltozását, a szexuális diszfunkciót, a szívdobogást, a vizelettartási problémákat, az övsömört, az emlékezetvesztést, látási problémákat, hasmenést és a fülzúgást. A megkérdezett betegek közül 2454 mondta azt, hogy tünetei hat hónapnál hosszabban tartottak, és hét hónap alatt átlag 13,8 tünet lépett fel náluk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30