6 °C Budapest
Closeup of a green pharmacy sign outside a pharmacy store in France.

Nagy változás lép életbe a patikákban 2022. január 1-től: erről minden betegnek tudnia kell

2021. december 6. 16:47

November 30-án fogadta el a parlament azt a törvénymódosítást, amely alapján 2022. január 1-től gyakorlatilag megszűnik a gyógyszerek csomagküldése. A módosítás értelmében már nem csak a vényköteles termékek, hanem bármely gyógyszer házhozszállítását csak patikai szakdolgozók végezhetik. Ezeket korábban interneten keresztül rendelhették a betegek és csomagküldők segítségével szállították ki azokat a patikák. Ez a változás egyaránt hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a lakosság részéről egyre nagyobb igény mutatkozott az online gyógyszerrendelésre, amely feltehetően a jövőben is növekedett volna. Az új törvénymódosítás azonban gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek online árusítását - reagált a változásra lapunk kérésére a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ). Az alábbiakban a szövetség nyilatkozatát közöltjük.

"Az Országgyűlés által elfogadott törvény alapján jövő év elejétől kezdve megszűnik a lehetőség a vény nélküli készítmények csomagküldésére. Ezzel a lépéssel gyakorlatilag ellehetetlenítik a gyógyszerek internetes forgalmazását, amely rendkívül hátrányosan érinti a betegeket és a gyógyszertárakat is egyaránt. A helyzetet súlyosbítja, hogy a rendelkezés a koronavírus-járvány egyik nehéz szakaszában lép életbe, melynek következtében több embernek kell majd személyesen felkeresnie a gyógyszertárakat, mint korábban.

Az internetes gyógyszerforgalmazás egy népszerű szolgáltatás a betegek körében, melynek jelentősége az elmúlt években folyamatosan nőtt. A növekvő trendeket tovább gyorsította a koronavírus-járvány, a fertőzésveszély elkerülése érdekében pedig sokan választották az online beszerzést. Piaci adatok alapján az internetes gyógyszerforgalmazás 50-80%-kal növekedett az utóbbi években, és becslések alapján a forgalom mértéke az idei évben elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is.

Habár az internetes gyógyszerforgalmazás jogilag megmarad, a csomagküldés megszűntetésével nem marad olyan hosszú távon is életképes módszer, mellyel el lehetne juttatni a megrendelt készítményeket a betegekhez. Elméletileg a betegek személyesen is átvehetik majd a csomagokat a gyógyszertárban, azonban ez lényegében semmiben sem különbözik attól, mintha eleve ott vásárolták volna meg a készítményeket. Másrészt marad a házhozszállítás lehetősége, amikor a gyógyszertár az alkalmazásában álló gyógyszerész vagy szakasszisztens segítségével szállítja ki a gyógyszereket. Ez azonban csak kis területen belül alkalmazható, nagy költséggel jár, és kétséges, hogy a jelenlegi munkaerőhiányos ágazatban egyáltalán lehetne-e találni erre a feladatra elegendő számú szakembert.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyakorlatban mindez azt jelenti majd a mindennapokban, hogy ha hozzá szeretnénk jutni a nem vényköteles gyógyszereinkhez, és nem tudunk személyesen elmenni a gyógyszertárba, akkor mindenképpen valaki más segítségét kell kérnünk.

Ez főleg azoknak jelent majd problémát, akik csak nehezen tudják elhagyni otthonukat. Gondoljunk például a nehezen mozgó idősebb emberekre, a beteg gyerekeikre egyedül vigyázó anyukákra, vagy akár a karanténban lévő koronavírus fertőzöttekre. Számukra sokkal nehezebb lesz jövőre az olyan vény nélküli gyógyszerek beszerzése, mint például a láz- és fájdalomcsillapítók, a köhögés elleni szerek, illetve a hasmenés és székrekedés elleni készítmények" - közölte a HYGSZ annak kapcsán, hogy 2022. január 1-től egy új törvénymódosítás értelmében a vény nélkül kapható gyógyszereket is csak patikai szakdolgozó szállíthatja ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem