0 °C Budapest
Megvan az igazi szupervédekezés az új koronavírus ellen: ez lehet az oltatlanok nagy tragédiája

Megvan az igazi szupervédekezés az új koronavírus ellen: ez lehet az oltatlanok nagy tragédiája

2021. október 2. 18:00

Egyes emberek olyan génváltozattal rendelkeznek, amely ellenállhat a Covid-19-et okozó új típusú koronavírusnak egy új tanulmány szerint.

Az eredmények megmagyarázhatják, hogy egyes embereknek miért jobb a természetes védekezésük a Sars-CoV-2 fertőzésével szemben. A tudósok szerint azok adnak hatékonyabb választ a vírusra, akik az OAS1 gén "prenilált" változatával rendelkeznek, míg másoknak olyan génváltozatuk van, amelyik nem ismeri fel a vírust.

Ha azonban az új vírusvariánsok megtanulják kikerülni a prenilált gén nyújtotta védelmet, akkor "lényegesen súlyosabb betegséget okoznak és fertőzőbbek is" lesznek az oltatlan népességen belül. A tanulmányt a glasgow-i víruskutató központ (MRC-University of Glasgow Centre for Virus Research) készítette és a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

A preniláció - egy zsírmolekula kapcsolódása egy fehérjemolekulához - lehetővé teszi, hogy a prenilált OAS1 gén "megtalálja" a behatoló vírust és "vészjelzést adjon le" - írták a tudósok. Összefüggést mutatott a kórházi páciensek prenilált génváltozata és a súlyos Covid-19 elleni védettség, ami a tudósok szerint arra utal, hogy ez a génverzió a "vírus elleni védelmi válasz fontos összetevője".

Valószínű, hogy ez a génváltozat nyújtott sok embernek természetes védelmet a világjárvány idején. Azt is hozzátették azonban a kutatók, hogy az OAS1 gén "rossz" változatával élőknél gyakrabban alakult ki a Covid-19 súlyos formája, nagyjából 1,6-szor volt valószínűbb az intenzív ápolás és a halálozás.

Mintegy 55 millió évvel ezelőtt a kis patkósdenevérek - a SARS-CoV-2 feltételezett forrásai - elvesztették ezt a védő hatású gént, így a vírusnak nem kellett alkalmazkodással megtanulnia kijátszani azt - vélik a tudósok. "A vírusok alkalmazkodnak, valószínűleg a SARS-CoV-2 is adaptálódott azokhoz az állatokhoz, amelyekben szaporodott. Amikor állatról emberre ugrott, akkor a vírusok elleni védekezés új eszközeivel találkozott, és néhánnyal szemben tehetetlen volt" - mondta Sam Wilson, a glasgow-i víruskutató központ professzora.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az derült ki ebből a kutatásból, hogy az a koronavírus, amelyik a 2003-as SARS-járványt okozta, megtanulta kivédeni az OAS1 gén prenilált változatát. Ha SARS-CoV-2 megtanulja ugyanezt a trükköt, lényegesebb súlyosabb betegséget idézhet elő, és fertőzőbb lehet a beoltatlanok körében

- tette hozzá a professzor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?