Young woman sneezing from seasonal allergic reaction in the park - Casually dressed girl with summer hat having flu symptoms while walking outdoors

Kezdődik az allergiások kálváriája: készülj a tüsszögésre, köhögésre, szemviszketésre

2021. június 21. 15:31

A következő időszak nehéz lehet az allergiások számára, mert a száraz, meleg idő felerősítheti az allergiás tüneteket - közölte Nékám Kristóf allergológus az M1-en. A kánikulában még minimális pollentermelés is erősítheti a tüneteket, például az orrnyálkahártya gyulladását, illetve felerősödnek az alsó légutakat irritáló környezetszennyező hatások is - hangsúlyozta az orvos.

Nékám Kristóf elmondta: várhatóan erős pollenszezon várható; a következő hetekben a fűpollenek, július második felében pedig a gyompollenek, például a parlagfűpollenek terjednek intenzíven. Az elmúlt öt évben a felmérések szerint megduplázódott az allergiások száma, és ma már a lakosság 30-40 százaléka produkál allergiás tüneteket - ismertette az allergológus.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pollenkoncentrációja sokfelé magas szintet érhet el. A hárs, tölgy, lórom, útifű és tiszafafélék koncentrációja alacsony szintet ér el. A kültéri allergén gombák spóraszáma alacsony-közepes szinten lehet jelen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?