Súlyos kór szedi áldozatait: mutatjuk, kik a legérintettebbek

Súlyos kór szedi áldozatait: mutatjuk, kik a legérintettebbek

2018. július 27. 14:00

Egy friss kutatás szerint jelenleg Új-Zélandon a legnagyobb a bőrrákos megbetegedések aránya, őket pedig Ausztrália követi. Magyarország ebből a szempontból a szerencsésebb országok közé tartozik, ám még így is több mint 1 100 melanomás megbetegedést regisztráltak egy év alatt.

Új-Zélandon a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések aránya az éves bőrrák-érzékenységi mutató (Skin Cancer Susceptibility Index) szerint. A mutató egy 10 pontos skálán pontozza az országokat: a pontok kiszámítása az új melanomás esetek számának a teljes népességhez viszonyított aránya alapján történik.

Új-Zélandon 2 473 új melanomás esetet regisztráltak egy év alatt, így a maximális 10 pontot kapta. A csendes-óceáni szigetországon kívül Ausztrália, Svájc, Svédország és Norvégia található még az első ötben a bőrrák előfordulási aránya szempontjából rangsoroló listán. Magyarország 2,84 ponttal a 24. helyre került a listán, az egy év alatt regisztrált melanomás megbetegedések száma 1 117 volt.

Ez alapján úgy tűnhet, hogy Magyarországon viszonylag kedvező a helyzet ilyen szempontból, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy 10 év alatt legalább másfélszeresére emelkedett az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, sőt, a daganatos betegségek közül ez a mutató nőtt a legnagyobb mértékben. A melanoma az emberi szervezetben előforduló legveszélyesebb daganat, amit leginkább az egyszeri leégések váltanak ki. A daganatok 70 százaléka újonnan, míg 30 százaléka már meglévő anyajegyekből alakul ki.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10