7 °C Budapest

Több mint 10 évet betegeskedünk életünkben: tudod, ez mennyi pénz?

2016. december 10. 07:00

Bármelyik családban felütheti a fejét egy váratlan betegség, amely az egyik kenyérkeresőt hónapokra vagy akár évekre ledönti a lábáról. Ez komoly lelki teher az egész családnak, és persze anyagilag is súlyos következményekkel jár. Nem árt már akkor felkészülni ezekre a helyzetekre, amikor jele sincs betegségnek. Te mihez kezdenél, ha fél évig nem tudnál munkába járni: miből fizetnéd a rezsit, miből állnád a kezelés költségeit?

Napjaink leggyakoribb betegségei közé tartoznak Magyarországon a rákbetegség és a keringési zavarok, így sokan megtapasztalhatják a környezetükben, hogy amikor a családban fellép egy váratlan betegség, az nemcsak lelkileg, hanem anyagilag is óriási teher. A kor előrehaladtával egyre nő bizonyos betegségek váratlan kialakulásának a kockázata, és ilyenkor a felépülés ideje alatt jövedelemkieséssel is számolni kell. A hosszú gyógyulási folyamatban nagy anyagi segítséget jelenthetnek a baleset- és betegségbiztosítások.

Szívbetegség, daganat: bármikor jöhet a baj

A keringési rendszer betegségei és a rosszindulatú daganatok messze a leggyakoribb halálokok az Európai Unióban és hazánkban is. Az Eurostat 2016-os adatai alapján a tüdőrák és a vastagbélrák tekintetében évek óta Magyarországon a legmagasabb a standardizált halálozási arány. A szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) korszerű kezelésének köszönhetően az ezek által okozott halandóság csökkent a 2010-es évek elején, de még így is kimagasló az ilyen típusú megbetegedések aránya.

Mindkét betegségtípus a legváratlanabb pillanatokban jelentkezhet, nemtől és életkortól függetlenül. Természetesen kimenetelük nem minden esetben halálos, azonban a kezelések és az akár évekig húzódó felépülési időszak miatt hosszú időre kieshet az ember a munkából, és ilyenkor keresetének egy részétől vagy teljes egészétől is elbúcsúzhat.

Az Egészségjelentés 2015 szakértői változata (NEFI, EUROSTAT) szerint Magyarországon a nők életük során összesen 13,4 évet, a férfiak pedig 18,6 évet töltenek betegen.

Ez összességében meglepően sok, az ilyen időszakokban nagy segítséget jelenthet a betegségbiztosítás - akár más biztosítási típusok mellé is. A leggyakrabban az 50-es, 60-as korosztály tagjait érintik az említett betegségek, ám napjainkban ijesztő mértékben emelkedik az ilyen esetek száma fiatalabb életkorban, akár 40 év alatt is.

A betegségbiztosítás jelentős anyagi segítség lehet súlyos megbetegedéseknél

Mi segít, ha kiesik az egyik családtag keresete?

Ha a család egyik kereső tagja súlyosan megbetegszik, akkor a családi kasszára dupla nyomás nehezedik:

  • a gyógyulás érdekében mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában;
  • miközben a jövedelem is csökken.

Ez a két probléma stresszes állapotot okoz, amely nehezíti, akár el is nyújthatja a gyógyulás folyamatát. Érdemes ezért a baj bekövetkezése előtt felkészülni a legrosszabbra, és olyan öngondoskodási formát választani, amely anyagi biztonságot nyújt arra az időszakra, amikor egy váratlan betegség miatt felborul a megszokott életvitel.

Egy betegségbiztosítás megkötése például ilyen megoldás: ennél az önállóan vagy kiegészítőként köthető biztosításnál a biztosító vállalja, hogy betegség esetén bizonyos szolgáltatásokat nyújt a biztosítottnak, például táppénz-kiegészítést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A betegségbiztosítás a korábban leírt helyzetekben óriási segítség lehet, és nem csak magának a kezelésnek a finanszírozása fedezhető így. A biztosítás nyújtotta összeg felhasználható:

  • a kieső jövedelem pótlására;
  • a gyógyulást támogató, a beteg komfortérzetét javító szerek vagy eszközök beszerezésére;
  • egy költségesebb, hazánkban nem elérhető vagy az állam által nem támogatott, a gyógyulásra több esélyt adó technológia, módszer elérésére.

És ha már van egészségbiztosításom?

Felmerül a kérdés, hogy Magyarországon szükség van-e magánbiztosításra, hiszen egészségkárosodás - baleset vagy betegség - esetén alanyi jogon járnak bizonyos szolgáltatások a társadalombiztosítás keretében. Emiatt a hazai piacon egyelőre még csak egy szűk, azonban egyre inkább növekvő magán-betegségbiztosítási igény jelentkezik. Különösen azok a megoldások népszerűek, amelyek az emelt szintű orvosi vagy kórházi hotelszolgáltatás mellett napi térítést is tartalmaznak. A balesetbiztosítás csak baleset bekövetkezése esetén fizet egy előre meghatározott összeget, ami független az anyagi kártól.

Az összegbiztosítás előnye, hogy a biztosító a szolgáltatási összeget ügyfeleinek fizeti ki, akik arra használhatják fel az összeget, amire és ahol a váratlan betegség okozta megváltozott élethelyzetük alapján legnagyobb szükségük van

 - mondta Zolnay Judit, a MetLife Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója a Pénzcentrumnak. A klasszikus egyösszegű kifizetéseken túl, baleseti haláleseti és baleseti rokkantsági járadék kiegészítő biztosításokat, valamint különleges asszisztencia szolgáltatásokat is kínálnak ezekhez a biztosítási megoldásokhoz. Az asszisztenciaszolgáltatások megkönnyítik a magán egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférést, az orvosi call center, az ellátásszervezés, a második orvosi vélemény és az egészségtudatos ügyfelek számára szintén hasznos online szolgáltatások (táplálkozási tanácsadás, egészségfelmérés) a nap 24 órájában elérhető segítséget jelentenek.

Akkor kezdd el, amikor egészséges vagy

Még azelőtt érdemes betegségbiztosítást kötni, hogy a fitt éveknek vége szakad, főleg a lakosság azon 14 és 60 év közötti egészséges tagjainak ajánlott elgondolkozni ezen a lehetőségen, akik alkalmazotti státuszban vannak. Zolnay Judit szerint

a betegség miatt kieső jövedelem és az elvárt (jellemzően magán) betegellátás árának összege az ideális biztosítási összeg.

A biztosítási díj elsősorban a választott kockázatoktól és kiegészítőktől függ, de kisebb mértékben befolyásolja az életkor és az egészségi állapot is. A betegségbiztosítások kezdeti díja azonban az életkorral együtt jellemzően növekszik, ezért annak olcsóbb, aki fiatalabb korban köti meg.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem