Több mint 10 évet betegeskedünk életünkben: tudod, ez mennyi pénz?

2016. december 10. 07:00

Bármelyik családban felütheti a fejét egy váratlan betegség, amely az egyik kenyérkeresőt hónapokra vagy akár évekre ledönti a lábáról. Ez komoly lelki teher az egész családnak, és persze anyagilag is súlyos következményekkel jár. Nem árt már akkor felkészülni ezekre a helyzetekre, amikor jele sincs betegségnek. Te mihez kezdenél, ha fél évig nem tudnál munkába járni: miből fizetnéd a rezsit, miből állnád a kezelés költségeit?

Napjaink leggyakoribb betegségei közé tartoznak Magyarországon a rákbetegség és a keringési zavarok, így sokan megtapasztalhatják a környezetükben, hogy amikor a családban fellép egy váratlan betegség, az nemcsak lelkileg, hanem anyagilag is óriási teher. A kor előrehaladtával egyre nő bizonyos betegségek váratlan kialakulásának a kockázata, és ilyenkor a felépülés ideje alatt jövedelemkieséssel is számolni kell. A hosszú gyógyulási folyamatban nagy anyagi segítséget jelenthetnek a baleset- és betegségbiztosítások.

Szívbetegség, daganat: bármikor jöhet a baj

A keringési rendszer betegségei és a rosszindulatú daganatok messze a leggyakoribb halálokok az Európai Unióban és hazánkban is. Az Eurostat 2016-os adatai alapján a tüdőrák és a vastagbélrák tekintetében évek óta Magyarországon a legmagasabb a standardizált halálozási arány. A szív- és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség) korszerű kezelésének köszönhetően az ezek által okozott halandóság csökkent a 2010-es évek elején, de még így is kimagasló az ilyen típusú megbetegedések aránya.

Mindkét betegségtípus a legváratlanabb pillanatokban jelentkezhet, nemtől és életkortól függetlenül. Természetesen kimenetelük nem minden esetben halálos, azonban a kezelések és az akár évekig húzódó felépülési időszak miatt hosszú időre kieshet az ember a munkából, és ilyenkor keresetének egy részétől vagy teljes egészétől is elbúcsúzhat.

Az Egészségjelentés 2015 szakértői változata (NEFI, EUROSTAT) szerint Magyarországon a nők életük során összesen 13,4 évet, a férfiak pedig 18,6 évet töltenek betegen.

Ez összességében meglepően sok, az ilyen időszakokban nagy segítséget jelenthet a betegségbiztosítás - akár más biztosítási típusok mellé is. A leggyakrabban az 50-es, 60-as korosztály tagjait érintik az említett betegségek, ám napjainkban ijesztő mértékben emelkedik az ilyen esetek száma fiatalabb életkorban, akár 40 év alatt is.

A betegségbiztosítás jelentős anyagi segítség lehet súlyos megbetegedéseknél

Mi segít, ha kiesik az egyik családtag keresete?

Ha a család egyik kereső tagja súlyosan megbetegszik, akkor a családi kasszára dupla nyomás nehezedik:

  • a gyógyulás érdekében mélyebbre kell nyúlni a pénztárcában;
  • miközben a jövedelem is csökken.

Ez a két probléma stresszes állapotot okoz, amely nehezíti, akár el is nyújthatja a gyógyulás folyamatát. Érdemes ezért a baj bekövetkezése előtt felkészülni a legrosszabbra, és olyan öngondoskodási formát választani, amely anyagi biztonságot nyújt arra az időszakra, amikor egy váratlan betegség miatt felborul a megszokott életvitel.

Egy betegségbiztosítás megkötése például ilyen megoldás: ennél az önállóan vagy kiegészítőként köthető biztosításnál a biztosító vállalja, hogy betegség esetén bizonyos szolgáltatásokat nyújt a biztosítottnak, például táppénz-kiegészítést.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A betegségbiztosítás a korábban leírt helyzetekben óriási segítség lehet, és nem csak magának a kezelésnek a finanszírozása fedezhető így. A biztosítás nyújtotta összeg felhasználható:

  • a kieső jövedelem pótlására;
  • a gyógyulást támogató, a beteg komfortérzetét javító szerek vagy eszközök beszerezésére;
  • egy költségesebb, hazánkban nem elérhető vagy az állam által nem támogatott, a gyógyulásra több esélyt adó technológia, módszer elérésére.

És ha már van egészségbiztosításom?

Felmerül a kérdés, hogy Magyarországon szükség van-e magánbiztosításra, hiszen egészségkárosodás - baleset vagy betegség - esetén alanyi jogon járnak bizonyos szolgáltatások a társadalombiztosítás keretében. Emiatt a hazai piacon egyelőre még csak egy szűk, azonban egyre inkább növekvő magán-betegségbiztosítási igény jelentkezik. Különösen azok a megoldások népszerűek, amelyek az emelt szintű orvosi vagy kórházi hotelszolgáltatás mellett napi térítést is tartalmaznak. A balesetbiztosítás csak baleset bekövetkezése esetén fizet egy előre meghatározott összeget, ami független az anyagi kártól.

Az összegbiztosítás előnye, hogy a biztosító a szolgáltatási összeget ügyfeleinek fizeti ki, akik arra használhatják fel az összeget, amire és ahol a váratlan betegség okozta megváltozott élethelyzetük alapján legnagyobb szükségük van

 - mondta Zolnay Judit, a MetLife Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója a Pénzcentrumnak. A klasszikus egyösszegű kifizetéseken túl, baleseti haláleseti és baleseti rokkantsági járadék kiegészítő biztosításokat, valamint különleges asszisztencia szolgáltatásokat is kínálnak ezekhez a biztosítási megoldásokhoz. Az asszisztenciaszolgáltatások megkönnyítik a magán egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférést, az orvosi call center, az ellátásszervezés, a második orvosi vélemény és az egészségtudatos ügyfelek számára szintén hasznos online szolgáltatások (táplálkozási tanácsadás, egészségfelmérés) a nap 24 órájában elérhető segítséget jelentenek.

Akkor kezdd el, amikor egészséges vagy

Még azelőtt érdemes betegségbiztosítást kötni, hogy a fitt éveknek vége szakad, főleg a lakosság azon 14 és 60 év közötti egészséges tagjainak ajánlott elgondolkozni ezen a lehetőségen, akik alkalmazotti státuszban vannak. Zolnay Judit szerint

a betegség miatt kieső jövedelem és az elvárt (jellemzően magán) betegellátás árának összege az ideális biztosítási összeg.

A biztosítási díj elsősorban a választott kockázatoktól és kiegészítőktől függ, de kisebb mértékben befolyásolja az életkor és az egészségi állapot is. A betegségbiztosítások kezdeti díja azonban az életkorral együtt jellemzően növekszik, ezért annak olcsóbb, aki fiatalabb korban köti meg.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?