16 °C Budapest
Ha interneten rendelsz gyógyszert, csak ezekről az oldalakról tedd

Ha interneten rendelsz gyógyszert, csak ezekről az oldalakról tedd

2016. szeptember 2. 15:02

A gyógyszereket árusító, forgalmazó internetes oldalakon az Európai Unió által bevezetett egységes logó jelzi azt, hogy a jogszabályi előírások szerint működik - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet Módszertani és Egyedi Igénylések Főosztályának vezetője.

"Magyarországon 71 olyan patika működik jelenleg, amelyek nem vényköteles készítményt legálisan forgalmazhatnak interneten keresztül. Arról, hogy ezek legális értékesítőhelyek, az jelzi, hogy az Európai Unió által bevezetett logó van a honlapjukon. A logó - ami egy magyar trikolór fehér kereszttel - átlinkel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapjára. Ott meggyőződhetünk arról, hogy ténylegesen engedélyes értékesítővel van dolgunk" - közölte a főosztályvezető.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kizárólag vény nélkül kapható készítmények legális értékesítése történhet Magyarországon. Tehát azonnal gyanakodni kell, ha vényköteles terméket kínálnak eladásra.

A szakember úgy gondolja, hogy a laikus fogyasztók már vannak olyan tájékozottak, hogy tudják, egy vérnyomáscsökkentő például vényköteles készítmény, míg egy banális fejfájás-csillapítót könnyen megkaphatják akár patikán kívüli ellátóhelyekről is.

"Ám én az öngyógyítástól mindenkit távolt tartanék, a betegségeinkhez szakemberhez forduljunk, és a szakember állapítsa meg a terápiát" - tanácsolta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet Módszertani és Egyedi Igénylések Főosztályának vezetője.

Azt tanácsolta, hogy ha valakinek problémája van egy interneten rendelt gyógyszerrel, mindenképpen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézethez kell fordulnia, a hamisgyógyszer@ogyei.gov.hu email-címre.

"Mi mindenképpen elindulunk, és a NAV-val, a rendőrséggel közösen felderítjük a bejelentések mögötti illegális forgalmazást, illetve a legális tevékenységet. Ezeket a forgalmazókat, gyártókat megpróbáljuk felkutatni, megtalálni, és a honlapot ideiglenesen elérhetetlenné tenni, hogy más fogyasztók ne kerülhessenek veszélybe" - mondta Pálffyné dr. Poór Rita.

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?