12 °C Budapest
Ha interneten rendelsz gyógyszert, csak ezekről az oldalakról tedd

Ha interneten rendelsz gyógyszert, csak ezekről az oldalakról tedd

2016. szeptember 2. 15:02

A gyógyszereket árusító, forgalmazó internetes oldalakon az Európai Unió által bevezetett egységes logó jelzi azt, hogy a jogszabályi előírások szerint működik - tájékoztatta az InfoRádiót az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet Módszertani és Egyedi Igénylések Főosztályának vezetője.

"Magyarországon 71 olyan patika működik jelenleg, amelyek nem vényköteles készítményt legálisan forgalmazhatnak interneten keresztül. Arról, hogy ezek legális értékesítőhelyek, az jelzi, hogy az Európai Unió által bevezetett logó van a honlapjukon. A logó - ami egy magyar trikolór fehér kereszttel - átlinkel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapjára. Ott meggyőződhetünk arról, hogy ténylegesen engedélyes értékesítővel van dolgunk" - közölte a főosztályvezető.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy kizárólag vény nélkül kapható készítmények legális értékesítése történhet Magyarországon. Tehát azonnal gyanakodni kell, ha vényköteles terméket kínálnak eladásra.

A szakember úgy gondolja, hogy a laikus fogyasztók már vannak olyan tájékozottak, hogy tudják, egy vérnyomáscsökkentő például vényköteles készítmény, míg egy banális fejfájás-csillapítót könnyen megkaphatják akár patikán kívüli ellátóhelyekről is.

"Ám én az öngyógyítástól mindenkit távolt tartanék, a betegségeinkhez szakemberhez forduljunk, és a szakember állapítsa meg a terápiát" - tanácsolta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet Módszertani és Egyedi Igénylések Főosztályának vezetője.

Azt tanácsolta, hogy ha valakinek problémája van egy interneten rendelt gyógyszerrel, mindenképpen az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézethez kell fordulnia, a hamisgyógyszer@ogyei.gov.hu email-címre.

"Mi mindenképpen elindulunk, és a NAV-val, a rendőrséggel közösen felderítjük a bejelentések mögötti illegális forgalmazást, illetve a legális tevékenységet. Ezeket a forgalmazókat, gyártókat megpróbáljuk felkutatni, megtalálni, és a honlapot ideiglenesen elérhetetlenné tenni, hogy más fogyasztók ne kerülhessenek veszélybe" - mondta Pálffyné dr. Poór Rita.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06