20 °C Budapest

A bankok felé vették az irányt a nyugdíjasok! Megérezhettek valamit...

Pénzcentrum
2009. március 30. 05:40

Allianz, Budapest Bank, CIB Miután kiderítettük, hogy a magyar nyugdíjasoknak alig több mint 40 százaléka kapja bankszámlára történő átutalással a járandóságát, kíváncsiak lettünk arra, hogy a hazai pénzintézetek milyen számlacsomagokat kínálnak az idősebb korosztályba tartozó ügyfeleiknek. A bankok szerint az elmúlt években érzékelhetően csiszolódtak a nyugdíjasok pénzügyi szokásai, egyre több ügyfél nyit számlát, használ bankkártyát és egyéb banki szolgáltatást ahelyett, hogy a postást várná a borítékkal. 

A magyar bankok közül többen kimondottan a nyugdíjasok számára kifejlesztett számlacsomagokkal rukkoltak elő, míg mások a meglévő kínálatból választják ki az igénylő pénzügyi aktivitásához legjobban illeszkedő módozatot. Van olyan pénzintézet, ahol elenyésző a nyugdíjas ügyfelek aránya, míg máshol jelentős hányadot tesznek ki az idősebb korosztályhoz tartozó ügyfelek. Ezek után nézzük az egyes pénzintézeteket ABC-sorrendben:

Allianz Bank: minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik netbank szerződéssel!

Az Allianz ügyfeleinek körülbelül 2,5 %-a használja a nyugdíjas számlacsomagot, ami a számlavezetési díj és bankkártya éves díj tekintetében kedvezőbb, mint a standard bankszámlacsomag. A nyugdíjas ügyfelek leginkább a lekötött betéteket és a megtakarítási számlát használják kiegészítésként.

A nyugdíjasok látra szóló betéti állománya jellemzően megfelel az aktív számlahasználó ügyfeleknek, rendszeres nyugdíjjóváírásukat erre a számlára fogadják (ez feltétele is a kedvezményes számlacsomag igénybevételének).

Korábban: Szépen hozott az Allianznak az Új Európa

A lekötött betéti állományuk némileg meghaladja az átlagost, minden negyedik nyugdíjas ügyfél rendelkezik Netbank szerződéssel! A hitelkeret, a bankszámlahitel és a személyi kölcsön nem igazán jellemző az ebbe a kategóriába tartozó ügyfelekre, valamint a bankkártyák számában és használatában is erősen alulmúlják az átlagot.

Budapest Bank: 52 ezer forintos jóváírás felett ingyenes a számlavezetés!

A BB a nyugdíjas korosztály számára a Budapest Bank Kedvezmény folyószámlacsomagját ajánlja, melynek előnye, hogy a legfontosabb banki szolgáltatásokat díjmentesen biztosítja az ügyfeleknek. Nincs számlavezetési díj, korlátlan és díjmentes közüzemi csoportos beszedési megbízás, díjmentes limitfigyeléssel, havi 2 darab díjmentes készpénzfelvétel Budapest Bankos automatából (amennyiben ez nem teljesül, akkor egy ingyenes készpénzfelvétel egyéb más magyarországi automatából).

A csomag igénylésének feltétele, hogy rendszeres, legalább havi 52.000 Ft összegű jóváírás érkezzen a folyószámlára. A csomag további előnye, hogy nem korlátozott időszakra szólnak a kedvezmények. A bank szerint a jelenlegi ügyfélkörnek megközelítőleg a 3-5%-át teszi ki az idősebb korosztály.

A bank kizárólag a nyugdíjasok részére kialakított megtakarítási konstrukcióval nem rendelkezik, de az idősebb korosztály körében is népszerűnek bizonyulnak a Budapest Bank fix kamatozású, jól áttekinthető és biztonságos lekötött betétei. A banknak vannak emellett olyan ügyfelei is, akik azzal együtt, hogy elérték a nyugdíjkorhatárt, továbbra is igénybe veszik a nyugdíj-előtakarékossági számlát is, mivel ezen a számlatípuson a befektetéseiket kamatadó-mentesen tudják gyarapítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Korábban: Segítség a KKV-k számára a Budapest Banktól

Általánosságban elmondható, hogy a nyugdíjasok inkább a készpénz használatát részesítik előnyben, kevésbé intézik az ügyeiket internetbankon keresztül. Bankkártyájukat havonta körülbelül egyszer-kétszer használják, akkor is többnyire készpénzfelvételre. Ezt a korosztályt erősen jellemzi a megszokotthoz való ragaszkodás, ezért ők nehezebben állnak át a bankszámla és bankkártya rendszeres használatára. A nyugdíjasokra általánosságban jellemző a megtakarítási hajlandóság.

CIB Bank: folyószámlahitel korhatár nélkül!

A CIB Bank megkezdte a CIB Nyugdíjas Termékcsomag értékesítését, mely két típusú, rendkívül kedvező bankszámlacsomagot tartalmaz. A kifejezetten a nyugdíjasok élethelyzetének, elvárasainak megfelelően kialakított csomag kiemelt kamatozású megtakarítási lehetőséget és orvosi tanácsadó vonalat tartalmaz.

Korábban: Mit tudhat a CIB? Az év internetbankjának titkai - interjú

A bank a közeljövőben tervezi a termékcsomag bővítését a nyugdíjasok által igénybe vehető folyószámlahitel termékkel, amely bármely célra felhasználható és felső életkori megkötés nélkül vehető majd igénybe.

Citibank, Erste Bank, K&H Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm