16 °C Budapest

Operatív törzs: rengeteg rizikófaktora van a koronavírusnak

2020. május 17. 11:35

Az áprilisi gazdasági adatok sokkolóak lesznek - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Lakatos Tibor emellett ismertette a holnaptól Budapesten érvényes szabályokat, Szlávik János pedig a betegség rizikófaktorairól ejtett pár szót.

A védekezés mésodik szakaszába léptünk, fokozatosan újraindulhat az élet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy visszatérhetünk a régi kerékvágáshoz. Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek - mondta Schanda Tamás az ITM miniszterhelyettese. Hozzátette, Magyarország eddig jobban vette az akadályt, mint más országok, a kabinet feladata, hogy továbbra is támogassa a munkahelyek megőrzését. Az informatikai tanfolyamra egy hét alatt 37 ezren regisztráltak, május 22-ig lehet még jelentkezni. A 8 hetes oktatás ingyenes, ez az előfeltétele az augusztusban induló struktúraváltó felnőttképzéseknek is: ezekre lehet felvenni majd az új diákhitelt. Csütörtökön lezajlottak a szakmai érettségik, 50 tárgyból érettségiztek a fiatalok.

A bértámogatás keretében megvalósuló egyéni fejlesztési időkeret pedig a munkavállalók továbbképzését segíti. A felsőoktatásban elérhetővé tették a diákhitel pluszt, amely 500 ezer forintos kamatmentes kölcsön,  ezt már 8700-an igénybe vették. Sikeresen lezajlottak a szakmai érettségi vizsgák is.

A nyelvvizsgával nem rendelkező, de sikeres záróvizsgát tettek számára már 21 ezer diplomát kiállítottak, és a felsőoktatási intézmények gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél többeknél megtörténjen ez.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy a határokon akadálytalanul halad a forgalom. Tegnap 990 hatósági házikarantént rendeltek el, így összesen 10470 van érvényben. Több mint 450 ezerszer ellenőrizték a karanténban lévőket a rendőrök. A felügyelő app-ot 546-an használják jelenleg. Az alkalmazás nem csak ellenőrzésre jó, hanem egy kérdőívet is be tudnak küldeni a felhasználók, így monitorozzák az állapotukat.

4543 távellenőrzést hajtott végre a rendszer és csak 81 rendőri ellenőrzésre volt szükség

Elismételte a budapesti intézkedéseket, amelyek hétfőn éjféltől lépnek életbe:

  • A kijárási korlátozások hétfőn éjfélkor megszűnnek Budapesten.
  • A közös háztartásban élők kivételével azonban utána is tartani kell a 1,5 méteres távolságot.
  • Az üzletekben és a tömegközlekedésben továbbra is kötelező a maszk viselése.
  • A közterületek, parkok és szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók.
  • A 65 év felettiek az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárokat, drogériákat csak 9 és 12 között látogathatják majd, a többiek ezen az idősávon kívül.
  • A piacokról az önkormányzatok rendelkeznek.
  • Valamennyi üzlet hétfőtől nyitvatarthat, a vendéglátóhelyeken a kerthelyiségben és a teraszon lehet tartózkodni Budapesten, ahogy ezt 2 hete vidéken is bevezették.
  • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és állatkertek nyitva lehetnek.
  • A védőtávolság megtartásáról az üzemeltetők gondolkodnak.
  • A vendéglátóknak szeptember 1-jéig nem kell közterülethasználati díjat fizetniük.
  • Istentiszteletek és misék megtarthatók, polgári és egyházi házasságkötés és temetés szintén.
  • Vidéken június 1-jétől, Budapesten június 15-étől lehet majd 200 fő alatti családi rendezvényeket esküvő vagy temetés után tartani.
  • A felsőoktatásban hétfőtől a vidéken már megismert szabályok lesznek érvényben: az egyetemek nyitva lehetnek, de a rektor dönt egyedileg erről, a kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy holnap 0 órától mindenhol megszűnik a kijársi korlátozás, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. Szigorúan és következetesen minden intézkedést be kell tartani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szlávik János infektológus a rizikótényezőkről beszélt. Az első ilyen az életkor, a 65 év felettiek fokozott veszélynek van kitéve. A koronavírusban elhunyt nők átlegéletkora Magyarországon 81, a férfiaké 77 év, de volt már 102 éves gyógyult is - mondta. Az orvos cáfolta azt az elterjedt hírt, hogy egy gyakran szedett vérnyomáscsökkentő növelheti a kockázatot. Mindenkit arra kért, hogy szedje tovább nyugodtan a vérnyomáscsökkentőjét. Rizikófaktor a tüdőbetegség, a daganatos betegség, a vesebetegség és a cukorbetegség (főleg azok esetében, akik inzulin injekciót kapnak). A betegek között Szlávik gyakran találkozik olyanokkal is, akik immunszupresszív kezelést kapnak.

Az orvos beszélt arról a rejtélyes betegségről is, ami több gyermek halálát okozta New York-ban és Olaszországban is. Még ma is vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a koronavírus és a Kawasaki-szindróma között, de ez még nem bizonyított. Szlávik emlékeztetett arra, hogy ma van az AIDS világnapja, és megemlékezett a betegségben elhunytakról.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, az enyhítések után változik az operatív törzs munkája is, a helyzetet folyamatosan figyelik, a területi szintű adatokat is elemzik majd. Hiszen az utóbbi időben már specifikus szabályokat hoztak az ország több területére is. Felkészültek a járványügyi helyzet romlására is, hogy újra életbe léphessenek a korábbi, szigorúbb intézkedések.

Ausztria teljeskörűen még nem tette lehetővé a magyar állampolgárok beutazását, valószínű, hogy negatív koronavírus-teszthet kötik majd a belépést - jelentette ki egy másik kérdésre Lakatos Tibor. A többi szomszédos országgal is folyamatos az egyeztetés a határok megnyitásának kérdésében..

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem