2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Operatív törzs: rengeteg rizikófaktora van a koronavírusnak


Az áprilisi gazdasági adatok sokkolóak lesznek - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján. Lakatos Tibor emellett ismertette a holnaptól Budapesten érvényes szabályokat, Szlávik János pedig a betegség rizikófaktorairól ejtett pár szót.

A védekezés mésodik szakaszába léptünk, fokozatosan újraindulhat az élet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy visszatérhetünk a régi kerékvágáshoz. Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak lesznek - mondta Schanda Tamás az ITM miniszterhelyettese. Hozzátette, Magyarország eddig jobban vette az akadályt, mint más országok, a kabinet feladata, hogy továbbra is támogassa a munkahelyek megőrzését. Az informatikai tanfolyamra egy hét alatt 37 ezren regisztráltak, május 22-ig lehet még jelentkezni. A 8 hetes oktatás ingyenes, ez az előfeltétele az augusztusban induló struktúraváltó felnőttképzéseknek is: ezekre lehet felvenni majd az új diákhitelt. Csütörtökön lezajlottak a szakmai érettségik, 50 tárgyból érettségiztek a fiatalok.

A bértámogatás keretében megvalósuló egyéni fejlesztési időkeret pedig a munkavállalók továbbképzését segíti. A felsőoktatásban elérhetővé tették a diákhitel pluszt, amely 500 ezer forintos kamatmentes kölcsön,  ezt már 8700-an igénybe vették. Sikeresen lezajlottak a szakmai érettségi vizsgák is.

A nyelvvizsgával nem rendelkező, de sikeres záróvizsgát tettek számára már 21 ezer diplomát kiállítottak, és a felsőoktatási intézmények gőzerővel dolgoznak azon, hogy minél többeknél megtörténjen ez.

Lakatos Tibor ezredes elmondta, hogy a határokon akadálytalanul halad a forgalom. Tegnap 990 hatósági házikarantént rendeltek el, így összesen 10470 van érvényben. Több mint 450 ezerszer ellenőrizték a karanténban lévőket a rendőrök. A felügyelő app-ot 546-an használják jelenleg. Az alkalmazás nem csak ellenőrzésre jó, hanem egy kérdőívet is be tudnak küldeni a felhasználók, így monitorozzák az állapotukat.

4543 távellenőrzést hajtott végre a rendszer és csak 81 rendőri ellenőrzésre volt szükség

Elismételte a budapesti intézkedéseket, amelyek hétfőn éjféltől lépnek életbe:

 • A kijárási korlátozások hétfőn éjfélkor megszűnnek Budapesten.
 • A közös háztartásban élők kivételével azonban utána is tartani kell a 1,5 méteres távolságot.
 • Az üzletekben és a tömegközlekedésben továbbra is kötelező a maszk viselése.
 • A közterületek, parkok és szabadtéri játszóterek hétfőtől látogathatók.
 • A 65 év felettiek az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárokat, drogériákat csak 9 és 12 között látogathatják majd, a többiek ezen az idősávon kívül.
 • A piacokról az önkormányzatok rendelkeznek.
 • Valamennyi üzlet hétfőtől nyitvatarthat, a vendéglátóhelyeken a kerthelyiségben és a teraszon lehet tartózkodni Budapesten, ahogy ezt 2 hete vidéken is bevezették.
 • A strandok, szabadtéri fürdők, szabadtéri múzeumok és állatkertek nyitva lehetnek.
 • A védőtávolság megtartásáról az üzemeltetők gondolkodnak.
 • A vendéglátóknak szeptember 1-jéig nem kell közterülethasználati díjat fizetniük.
 • Istentiszteletek és misék megtarthatók, polgári és egyházi házasságkötés és temetés szintén.
 • Vidéken június 1-jétől, Budapesten június 15-étől lehet majd 200 fő alatti családi rendezvényeket esküvő vagy temetés után tartani.
 • A felsőoktatásban hétfőtől a vidéken már megismert szabályok lesznek érvényben: az egyetemek nyitva lehetnek, de a rektor dönt egyedileg erről, a kollégiumok látogatása viszont továbbra is tilos.

Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy holnap 0 órától mindenhol megszűnik a kijársi korlátozás, de ez nem jelenti azt, hogy a védelmi intézkedéseket ne kellene betartani. Szigorúan és következetesen minden intézkedést be kell tartani.

Szlávik János infektológus a rizikótényezőkről beszélt. Az első ilyen az életkor, a 65 év felettiek fokozott veszélynek van kitéve. A koronavírusban elhunyt nők átlegéletkora Magyarországon 81, a férfiaké 77 év, de volt már 102 éves gyógyult is - mondta. Az orvos cáfolta azt az elterjedt hírt, hogy egy gyakran szedett vérnyomáscsökkentő növelheti a kockázatot. Mindenkit arra kért, hogy szedje tovább nyugodtan a vérnyomáscsökkentőjét. Rizikófaktor a tüdőbetegség, a daganatos betegség, a vesebetegség és a cukorbetegség (főleg azok esetében, akik inzulin injekciót kapnak). A betegek között Szlávik gyakran találkozik olyanokkal is, akik immunszupresszív kezelést kapnak.

Az orvos beszélt arról a rejtélyes betegségről is, ami több gyermek halálát okozta New York-ban és Olaszországban is. Még ma is vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a koronavírus és a Kawasaki-szindróma között, de ez még nem bizonyított. Szlávik emlékeztetett arra, hogy ma van az AIDS világnapja, és megemlékezett a betegségben elhunytakról.

Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor elmondta, az enyhítések után változik az operatív törzs munkája is, a helyzetet folyamatosan figyelik, a területi szintű adatokat is elemzik majd. Hiszen az utóbbi időben már specifikus szabályokat hoztak az ország több területére is. Felkészültek a járványügyi helyzet romlására is, hogy újra életbe léphessenek a korábbi, szigorúbb intézkedések.

Ausztria teljeskörűen még nem tette lehetővé a magyar állampolgárok beutazását, valószínű, hogy negatív koronavírus-teszthet kötik majd a belépést - jelentette ki egy másik kérdésre Lakatos Tibor. A többi szomszédos országgal is folyamatos az egyeztetés a határok megnyitásának kérdésében..

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága
A legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked