16 °C Budapest

Koronavírus: ennyire vagy veszélyben, ha a környező országokba mennél nyaralni

2020. június 26. 14:02

Magyarország jelenleg a világ 20. legbiztonságosabb országa között szerepel az új koronavírus-járvány terjedését illetően - derült ki egy friss, 200 országot rangsoroló kutatásból. Erre a szintre egyébként csupán egyetlen szomszédunk, Ausztria került, a többi, szomszédos országot hátrébb sorolták. A felmérésből többek között az derült ki, hogy a lista élén szereplő országokban közös volt az, hogy mind a kormányzati hatékonyság, mind pedig a karantén hatékonyság területén jól szerepeltek. Mutatjuk a teljes listát, illetve azt is, mit érdemes tudni a hozzánk közel eső, sok magyar turista által látogatott országokról.

Most hogy némileg - Magyarországon legalábbis - fellélegezhettünk a koronavírus-nyomás alól nem árt tisztában tenni, hogy hazánk, illetve más országok valójában mennyire is lettek védettek a COVID-19-től, vagyis pontosabban, járványügyi szempontból mennyire biztonságosak. Egy friss kutatás 200 országot rangsorolt a következő kritériumok alapján:

  • karantén hatékonyság,
  • kormányzati hatékonyság,
  • megfigyelés és észlelés,
  • egészségügyi készenlét,
  • regionális ellenálló képesség,
  • vészhelyzetre való felkészülés.

A fent bemutatott szempontok alapján a Deep Knowledge Group pontszámokat állapított meg, amiket végül hozzárendelt az egyes országokhoz. Ezek alapján a világon jelenleg az új koronavírus szempontjából Svájc számít a legbiztonságosabb helynek, amit Németország és Izrael követ. De a top 10-be befért még Szingapúr, Japán, Ausztria, Kína, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Korea is. 

Érdekes egyébként, és ez jól mutatja, hogy a lista ne pusztán a megbetegedések száma és a halálozási számok alapján rangsorol, hiszen például az USA az összesített lista 58., míg az Egyesült Királyság a 68. helyen áll. Hiába ugyanis, hogy rengeteg a regisztrált fertőzött, illetve a moralitási ráta is magas, mindkét országban, ugyanakkor igen magas az egészségügyi rendszer nívója is, akárcsak a megfigyelés és szűrés kapcsán használt technológiai hozzáférhetősége is. 

Ezzel szemben Afrika kivételesen érzékeny a betegség terjedésére, ugyanis az egészségügyi infrastruktúra a legtöbb országban kivételesen gyenge. Épp ezért az új koronavírus potenciális, heves terjedésének veszélye olyan országban a legrosszabb, mint Szudán, Ruanda, Mali vagy éppen Csád. 

Ahogy a teljesen listán látszik, szerencsénkre Magyarország igencsak jól szerepel rajta, hazánk a maga 656 pontjával bekerült a legbiztonságosabb 20. országba. Ahová egyébként csupán egyetlen szomszédunk, Ausztria fért még be. A teljes jelentés egyébként 4 osztályba sorolta a 200 országot, 1-től 4-ig, legjobbaktól a legrosszabbakig. Az egyes csoportba került a legbiztonságosabbak, itt 20 ország található, köztük Magyarország is. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A második csoportba is szintén 20 ország kapott helyet, közvetlen szomszédjaink közül ide már befért Horvátország és Szlovénia is. A harmadik szintre 60 országot tett a jelentés, köztük a már említett USA-t, és az Egyesült Királyságot, de ide került például Szlovákia és Románia is. A többiek, azaz a maradék 100 legveszélyesebb ország pedig a negyedik szintre került. A teljes lista itt érehtő el.

És ha csak Európát nézzük?

Európában Magyarország a 6. legjobb helyen végzet a biztonságosság tekintetében, azaz előttünk csupán öt ország szerepelt: Svájc, Németország, Ausztria, Norvégia és Dánia. A legkevésbé biztonságos ország a COVID-19 szempontjából Észak-Macedónia lett, de nem kevéssel maradt el ettől a szinttől Albánia és Belgium sem.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a lista élén szereplő országokban közös az, hogy kiugróan magas pontszámot értek el a kormányzati hatékonyság területén, miközben a karantén hatékonyság, illetve a megfigyelés és észlelés is jól sikerült, technológiailag biztosítva volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm