2 °C Budapest
Itt az új utasítás: dupla annyi kórházi ágyat kell készenlétbe helyezni, mint eddig

Itt az új utasítás: dupla annyi kórházi ágyat kell készenlétbe helyezni, mint eddig

2020. szeptember 5. 12:02

A koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is, és más országokhoz hasonlóan nálunk is újra nő a fertőzések száma. Az egészségügyi védekezés részeként a kórházaknak fel kell készülniük arra, ha ellássák a fertőzötteket. Ezért az egészségügyi szolgáltatóknak az összes ágyszámuk 20 százalékát készenlétben kell tartaniuk.

A koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is, és más országokhoz hasonlóan nálunk is újra nő a fertőzések száma. Az egészségügyi védekezés részeként a kórházaknak fel kell készülniük arra, ha ellássák a fertőzötteket - áll az EMMI közleményében. 

Ezért Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter arra utasította az egészségügyi szolgáltatókat, hogy az eddigi 10 százalék helyett az összes ágyszámuk 20 %-át tartsák készenlétben, azért, hogy ezen ágyak szükség esetén a COVID-19 fertőzött betegek ellátásába bevonhatóak legyenek - írják. A miniszter külön felhívta kórházvezetők figyelmét arra, hogy 

az utasításban foglalt intézkedés végrehajtása nem eredményezheti betegek intézményből történő elbocsájtását,

hiszen jelenleg az ágykihasználtság körülbelül 53 százalék. A kórházaktól szeptember negyedikén délelőtt beérkezett adatok szerint mindenhol biztosított, hogy az összes ágyszám 20 %-a szükség esetén bevonható legyen a COVID-19 fertőzött betegek ellátásába. Jelenleg 120 koronavírusos beteg igényel kórházi ellátást, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen.

Az egészségügyi ellátásokat érintően jelenleg nincs korlátozás, ugyanakkor továbbra is fontos az óvintézkedések fokozott betartása mind az egészségügyi dolgozók, mind a betegek részéről. A kórházak ahogy eddig, úgy ezután is minden szükséges védőfelszerelést megkapnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?