25 °C Budapest

Guruló koporsók: ezekkel az autókkal baleseteztek a legtöbbször itthon - márkalista

2020. június 25. 05:30

Kiderült, hogy bár az Opelek balesezetek tavaly a legtöbbet hazánkban, arányaiban mégis a BMW-kel történt a legtöbb regisztrált eset Magyarországon. A statisztikákban látszik, hogy a halálos balesetek száma a Volvók esetében volt a legkevesebb (nulla), 10 ezer példányra vetítve a legnagyobb arányban pedig az Audikkal történt tragédia 2019-ben.

2019-ben összesen 287 halálos közlekedési baleset történt hazánkban, 2776 esetben súlyos kimenetelű volt a karambol, és 7802 esetben szenvedtek könnyebb sérüléseket az érintettek - összesen 10 865 autóbaleset történt tavaly Magyarországon. A KSH azt is megküldte a Pénzcentrum megkeresésére, hogy mely autómárkákkal hányszor baleseteztek, illetve milyen súlyosan.

Vennél egy biztonságosabb kocsit? Nézz szét a hitelajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Kiderült, hogy összességében az Opel vezeti a listát, 1376 balesettel, amelyből 41 volt halálos, második a Suzuki 1146 esettel, amiből 32 végződött tragédiával. Volkswagenekkel 1092-szer baleseteztek, 27 halálos volt. A statisztikai hivatal által megküldött összesítés végén a Chevrolet áll 110 balesettel - ebből 4 halálossal -, Volvókkal pedig 116 eset történt, senki nem halt meg. Hátulról a harmadik a Mazda, amellyel 169 alkalommal baleseteztek, ezekben öten hunytak el.

A legtöbb halálos balesetben Opelek vettek részt (41), utána a Suzuki (32) áll és a Volkswagen (27). A súlyos eseteknél is ez a sorrend, az első maradt az Opel 372 ilyen balesettel, második a Suzuki (330)  és harmadik a VW (264 darab). A könnyű baleseteknél is vezet az Opel (963), második a VW (801), a dobogóharmadik  helyén a Suzuki áll.

Vennél egy jobbat, de szűkös a keret? Keress hozzá olcsó köcsönt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Volvókkal viszont egyáltalán nem volt halálos baleset tavaly, és a Chevrolet esetében is csak négy tragédiát regisztráltak, 5-tel pedig a Mazda is elég jól szerepelt. Súlyos sérüléssel járó autóbalesetekből a Volvokkal történt a legkevesebb (29 darab), majd a Mazda jön 33-mal és a Daewoo 36-tal.

Ne maradj le, év végéig kedvezményes THM-el vehetsz fel autóhitelt!

Mutatjuk a haláljárgányokat

Ugyanakkor érdemes észben tartani, hogy nem ugyanannyi van az egyes márkákból a magyar utakon, így az KSH tavalyi adatbázisa alapján is megnéztük, hogy arányaiban melyik típussal történt a legtöbb baleset. Ha 10 ezer autóra vetítve nézzük, akkor kiderül, hogy messze a BMW vezet, 35,89 baleset jutott. Utána az Audi jön 33,25-tel, majd a Daewoo 33,05-tel. A fentebb említett top3 legtöbbet balesetező márka közül a Suzuki esetében 26,56 darab jutott 10 ezer kocsira, az Opelnél 27,7, a VW-nél pedig 29,37 ez az arány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az összes baleset arányát tekintve, 10 ezer autóra vetítve a legkevesebb a Skodákkal történt, 21,42 darab. A Toyota sincs sokkal elmaradva (22,22) és arányaiban Mazdákkal is viszonylag kevés baleset volt (22,27).

Ha leszűrjük a statisztikákat, kiderül, hogy a 10 ezer kocsira jutó halálos balesetek arányában az Audi vezet 1,7-tel. Második a Daewoo 1,25-tel, a harmadik pedig a BMW 1,03-mal. A legkevesebb tragédia a Volvókkal történt, hiszen ezekkel az autókkal egy sem volt tavaly, második legjobb ebben a tekintetben a Skoda 0,34-gyel, majd pedig az összes balesetet nézve is jól teljesító Renault jön 0,4-gyel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 24. 16:01
Nyilatkozott lapunknak Németh S. Szilárd, az ATV Csoport elnöke arról az ügyről, hogy néhány napja a...
Bankmonitor  |  2024. július 24. 09:19
A Bankmonitor videósorozata, a Pénzügyi fröccs az elmúlt hét érdekes történéseit, híreit dolgozza fe...
MNB Intézet  |  2024. július 23. 12:09
Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, ho...
Holdblog  |  2024. július 23. 08:01
Érdekel, hogyan kezeljük a pénzed a HOLD-nál? Nem tudod, kik választják ki a neked megfelelő portfól...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem