4 °C Budapest
Ukrajna tovább szigorít: maximum 2 kilométeres körben lehet mozogni

Ukrajna tovább szigorít: maximum 2 kilométeres körben lehet mozogni

MTI
2020. április 3. 23:01

Tovább szigorított az Ukrajnában bevezetett korlátozó intézkedéseken az ukrán kormány, amely kötelezővé teszi jövő hétfőtől egyebek mellett az arcmaszk viseletét közterületen, és önelszigetelésre kötelezi a 60 évesnél idősebbeket is - közölte Denisz Smihal kormányfő pénteken a Telegram üzenetküldő csatornán.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint az önelszigetelésre kötelezettek - amennyiben nincs, aki gondoskodjon róluk - csak két kilométeres körzeten belül mehetnek ki védőmaszkban, kizárólag élelmiszerüzletbe és gyógyszertárba vásárolni, valamint naponta kétszer házi állatot sétáltatni. Engedélyezte viszont a kormány a házilag készített védőmaszkok viselését is. Ukrajnában a gyógyszertárakban továbbra is hiánycikk az orvosi szájmaszk, az interneten pedig többszörös árért lehet rendelni arcmaszkokat.

Az új kormányrendelet értelmében április 6-tól mindenkinek kötelezően magánál kell tartania személyes iratait, ha utcára lép. Megtiltotta a kabinet, hogy két embernél több egy csoportban haladjon. Ez alól kivételt csak azok kapnak, akik halaszthatatlan hivatalos ügyet intéznek, vagy gyermekeket kísérnek. Közterületen 14 évesnél fiatalabbak nem tartózkodhatnak ezentúl felnőtt felügyelete nélkül.

Ezenfelül tilos a sportlétesítmények, játszóterek, parkok, terek, rekreációs területek, erdei parkok vagy part menti területek látogatása, kivéve hivatalos kötelezettség teljesítése miatt, illetve házi állatok sétáltatása céljából, utóbbit viszont egyszerre csak egy ember végezheti.

A kereskedelmi üzletekben dolgozóknak nemcsak arcmaszkot, de védőszemüveget is kell viselniük, továbbá a helyiségben tíz négyzetméterenként egyszerre legfeljebb egy látogató tartózkodhat. Ugyanez a szabály vonatkozik az élelmiszerboltokra, a gyógyszertárakra, a bankokra és más pénzintézetekre, az orvosi, valamint az állatorvosi rendelőkre és állateledelboltokra, a benzinkutakra, az autószalonokra, illetve kölcsönzőkre és a javítóműhelyekre. Működhetnek internetes szolgáltatással, számítástechnikai, irodai és háztartási gépek javításával foglalkozó vállalatok, továbbá vendéglátóipari cégek vállalhatnak házhoz szállítást a felsorolt előírások betartásával. 

Smihal szavai szerint a kormány azt tervezi, hogy a járványhelyzet alakulásától függően április végétől fokozatosan elkezd enyhíteni a korlátozásokon - idézte őt a hírportál. A kormányfő kifejtette, hogy ez mindenképpen szakaszosan fog történni. Első körben a munkaképes korúak mehetnek újra dolgozni, amivel párhuzamosan újraindul a tömegközlekedés is a településeken. A miniszterelnök kiemelte, hogy ez május elejétől lehetővé teszi a gazdaság újraindítását. Hozzátette, hogy a többi karanténintézkedés viszont érvényben marad.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mivel a világjárványt okozó Covid-19 betegség terjedésének veszélye nagy valószínűséggel három hét múlva sem szűnik meg, a sétákra, nyilvános összejövetelekre és egyéb szórakozásra vonatkozó korlátozások továbbra is érvényben maradnak. Kivétel nélkül mindenkinek maszkot kell majd ezután is viselnie, valamint az idősek és a diákok számára nem oldják fel az országos karantént - magyarázta.

Hangsúlyozta: a kormány azon van, hogy egyensúlyt alakítson ki a korlátozások és a gazdaság megőrzése között. Ukrajnában péntekre, egy nap alatt hárommal, 23-ra emelkedett a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, az igazolt fertőzötteké pedig 138 esettel 942-re. A betegségből eddig 19-an gyógyultak fel az országban. Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján közölte, hogy az ukrán fővárosban a regisztrált fertőzöttek száma egy nap alatt 28-cal növekedve elérte a 189-et, s Kijevben eddig hárman haltak bele a betegségbe. Országosan még mindig a fővárosban van a legtöbb igazolt fertőzött Ukrajnában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?