Egész Európában durvul a helyzet az új koronavírus-járvány miatt

2020. március 11. 18:32

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben. Lengyelországban felfüggesztik az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt. A koronavírus-járvány miatt minden mérkőzést nézők nélkül rendeznek meg a német labdarúgó Bundesliga hétvégi, 26. fordulójában.

Az emberek 60-70 százaléka megfertőződhet, ezért időt kell nyerni, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer

- jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben a koronavírus-járványról tartott rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: tudomásul kell venni, hogy az új típusú koronavírus "megérkezett" Európába, és ebben a helyzetben a tudomány megállapításai alapján kell cselekedni a politikában. A tudomány jelenlegi állása szerint pedig az új vírus nem kellően ismert, nincs ellene oltás, nincs gyógymód az általa okozott betegségre, és a lakosság 60-70 százalékát megfertőzi. Ezért a legfőbb feladat a járvány lelassítása.

Időt kell nyernünk

- mondta Angela Merkel. Ennek érdekében "mindent meg fogunk tenni, amit csak szükséges", méghozzá nemzeti keretek között és az európai uniós együttműködés keretében is - húzta alá a német kancellár, hozzátéve, hogy Németország szolidáris a járványt leginkább megszenvedő Olaszországgal. Ismertette, hogy rövidesen tárgyal Guiseppe Conte olasz kormányfővel a lehetséges segítségről, és a német és az olasz egészségügyi miniszter is egyeztet egymással.

A járvány gazdasági hatásairól kiemelte, hogy a helyzetet nem lehet összehasonlítani a 2008-2009-es pénzügyi világválsággal, mert míg akkor eléggé pontosan körül lehetett határolni a gondokat, most nagyon sok az ismeretlen tényező. Nem tudni például, hogy miként reagál a vírus az időjárás változására.

Az viszont biztos, hogy higgadtan és határozottan kell cselekedni. Fenn kell tartani az állami intézmények működését, és törekedni kell arra, hogy a lehető legkisebb kárt szenvedjék el a gazdasági szereplők - fejtette ki Angela Merkel, hozzátéve, hogy a kormány a gazdasági érdekképviseletekkel folytatandó egyeztetések után napokon belül további intézkedéseket hoz majd a vállalkozások likviditási, fizetőképességi gondjait áthidaló támogatásokról.

Jelezte, hogy egy időre felfüggeszthetik a 2015-ben elért és azóta fenntartott államháztartási egyensúly megőrzésére törekvő költségvetési politikát. Mint mondta, "különleges helyzetről van szó, ezért nem fogjuk minden nap azt vizsgálni, hogy mit jelentenek lépéseink a deficit szempontjából". Aláhúzta, hogy a járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával.

A járvány közös társadalmi kihívás, "szolidaritásunk, belátó képességünk és egymás iránti szeretetünk próbatétele" - mondta Angela Merkel, hozzátéve: "azt kívánom, hogy kiálljuk ezt a próbát". Arról is szólt, hogy a járvány a mindennapi élet sok területén változásokkal jár. Kerülni kell például a kézfogás gesztusát egymás üdvözlésekor. Helyette "nézzünk inkább egy kicsit hosszabban a másik szemébe, és mosolyogjunk" - mondta a német kancellár.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője kiemelte, hogy Németország a járvány kezdeténél tart, a fertőzések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma is emelkedik majd. Mint mondta, minél inkább sikerül lassítani a járványt, annál valószínűbb, hogy sikerül kifejleszteni oltást és gyógymódokat még azelőtt, hogy mindenki megfertőződik. Kiemelte: nem valószínű, hogy még az idén lesz védőoltás az új koronavírus ellen.

A kínai esetek számának csökkenéséről újságírói kérdésre azt mondta: teljesen biztos, hogy ismét emelkedik majd a fertőzöttek száma, azt viszont senki sem tudja, hogy hol, mikor és mennyire. Lothar Wieler a többi között arról is szólt: naiv elképzelés, hogy határok lezárásával meg lehet akadályozni a vírus terjedését a világban.

Erről a tájékoztató harmadik résztvevője, Jens Spahn egészségügyi miniszter is beszélt, megjegyezve: a határ lezárása csak annak lehet értelmes megoldás, aki egyedül él egy szigeten. A miniszter arra a kérdésre, előfordulhat-e olyan helyzet, amikor dönteni kell, hogy két rászoruló beteg közül melyik kapjon életmentő intenzív ellátást, kifejtette: az ellátórendszer teherbíró képességének fenntartását szolgáló járványlassítás nemcsak állami, hatósági ügy, hanem feladat mindenkinek.

Ha a társadalom, és benne minden egyes ember megérti, hogy közösen kell elkerülni egy ilyen helyzet kialakulását, akkor sikerülhet is. Meglehet, hogy bizonyos esetekben a kínai típusú, erősen központosított rendszer is alkalmas az ilyen kihívások kezelésére, de egy "nyitott, plurális társadalomban" nagyobb esély mutatkozik a sikerre, ha bevonják a polgárokat. A kormány erre törekszik, és az egészségügyi minisztériumban januárban kezdett intenzív járványügyi munka során minden nap tapasztalható, hogy ez működő megoldás - mondta Jens Spahn.

Azzal kapcsolatban, hogy Németországban február 25-én kezdett jelentősen emelkedni a fertőzöttek száma, kiemelte: az utóbbi néhány hét "igen dinamikus volt, de a nagyja még hátra van". A német hatóságok összesítése szerint szerda reggel országszerte 1542 fertőzést tartottak számon, ez 209 esettel meghaladja az előző esti 1333-at. A járványnak három halálos áldozata van Németországban.

Léptek a lengyelek is

A Covid-19-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként Lengyelországban felfüggesztik az oktatást az alsó-, közép- és felsőfokú tanintézményekben egyaránt - jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb szerdai tanácskozása után.

Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter pedig közölte: a kormány úgy döntött, hogy csütörtöktől felfüggesztik a kulturális intézmények, köztük színházak, mozik, múzeumok, művészeti iskolák olyan rendezvényeit, amelyek közönség előtt zajlanak.

A kormány döntése értelmében március 16-tól, hétfőtől két hétig ideiglenesen bezárják az összes bölcsedét, óvodát, általános iskolát. A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben már csütörtöktől nem lesz tanítás, egyelőre március 25-ig. A miniszterelnök azzal indokolta az intézkedést, hogy elemzések szerint a vírus terjedni fog, ezért óvintézkedésekre van szükség.

Morawiecki azt kérte, hogy az óvodás és általános iskolás gyerekek lehetőleg már csütörtökön maradjanak otthon. Mindazonáltal csütörtökön és pénteken még nyitva lesznek ezek az intézmények azok számára, akiknek a szülei nem tudják azonnal megoldani kiskorú gyerekeik felügyeletét.

Javasolta továbbá, hogy a következő napokban a kiskorú gyerekek csak otthonuk legközelebbi környezetében, nagyobb közösségeken kívül tartózkodjanak, nem érintkezve nagyszüleikkel, mert tünetmentesen is terjeszthetik a koronavírust.

Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter az idősebb diákoktól azt kérte, hogy a fertőzés terjedésének lassítása érdekében ne "iskolai többletszünetként", összejövetelekre való alkalomként tekintsenek az óvintézkedésre, hanem lehetőleg otthon, "gyakorlatilag házi karanténban" töltsék a következő napokat. "A saját, valamint mások egészsége érdekében viselt társadalmi felelősség nélkül semmilyen közigazgatási rendelet nem állítja meg a járványt" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Marlena Malag szociális, család- és munkaügyi miniszter rámutatott: a múlt héten elfogadott különleges törvény értelmében a nyolc év alatti gyerekek szülei orvosi igazolás nélkül, mindössze a munkáltatóhoz eljuttatott nyilatkozat alapján jogosultak a táppénz folyósítására, és lehetséges számukra a távmunka is. Az egészségügyi miniszter beszámolt arról, hogy keddtől szerda reggelig három újabb esettel 25-re nőtt a lengyelországi fertőzöttek száma. Lengyelországban már kedden elrendelték a tömegrendezvények törlését, az összes közúti, vasúti határátkelőhelyen, valamint a balti-tengeri kikötőkben pedig egészségügyi ellenőrzést vezettek be.

És Románia is

Romániában betiltották szerdán a százfősnél nagyobb gyülekezések, rendezvények szervezését azért, hogy hatékonyabb legyen a koronavírus terjedése elleni küzdelem. Erről Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára beszélt egy sajtótájékoztatón. Közölte, hogy a tiltás valamennyi kulturális, tudományos, vallási, sport- és szórakozási rendezvényre érvényes. A tiltás március 31-ig van hatályban és elképzelhető, hogy meghosszabbítják annak függvényében, hogy mennyire gyorsan terjed a koronavírus.

Korábban ez a tiltás olyan rendezvényekre vonatkozott, amelyeken több mint ezren vettek részt, később kétszázra, most pedig százra csökkentették ezt a számot. Egy korábbi intézkedés értelmében szerdától március 22-ig valamennyi közoktatási intézményben szünetel a tanítás, a legtöbb romániai egyetem is bezárta kapuit. Azt is bejelentették, hogy csütörtöktől a bukaresti és a megyeközpontokban működő állami intézmények kötelesek dolgozóiknak különböző munkakezdési időpontokat megjelölniük, hogy csökkentsék a tömegközlekedésben a zsúfoltságot és a vírus terjedésének kockázatát. A 99 főnél több dolgozóval rendelkező magánvállalatok számára egyelőre csak javasolták ezt az intézkedést.

Arafat azt is bejelentette, hogy hat hónapra felfüggesztették a koronavírus-járvány kezelésében használt gyógyszerek és orvosi eszközök exportját. Az exporttilalom alá eső orvosságok és eszközök listáját az egészségügyi minisztérium fogja összeállítani. A román hatóságok bejelentették, hogy a határellenőrzést is szigorúan ellenőrzik, beleértve az átszálló utasokat is, hogy senki ne tudja kijátszani a koronavírus elleni védekezés szabályait. Arafat elismerte, hogy voltak olyan román állampolgárok, akik Olaszországból tértek haza, és több repülőt váltottak, vagy Görögországon keresztül tértek haza, hogy elkerüljék karanténba helyezésüket. Jelenleg 32 fertőzött embert tartanak nyilván Romániában, miután szerdán három újabb fertőzést jelentettek.

És Szerbia is

Betiltják a zárt térbe szervezendő, száz résztvevőt meghaladó rendezvényeket, valamint lezárják a kisebb határátkelőket - erről döntött Szerbiában a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb szerdán, és a vonatkozó határozatot a kormány még a nap folyamán meghozza.

Aleksandar Vucic elnök a válságstáb ülését követő sajtótájékoztatóján közölte, hogy szerda reggelig 12 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Szerbiában, a járvány továbbterjedésének megelőzése érdekében pedig az eddigi intézkedések mellett további lépésekre van szükség.

A szerb kormány keddi döntése értelmében Szerbia lezárta a határait a járvány gócpontjaiból érkezők előtt. Kedden például több, Olaszországból érkező utast nem engedtek leszállni a repülőgépről a dél-szerbiai Nis repülőterén, és helyszíni jelentések szerint a szerb-horvát határról eddig több mint 50, míg a szerb-magyar határról körülbelül 15 utazót fordítottak vissza.

A válságstáb szerdai ülését követően a köztársasági elnök közölte: a következő időszakban a sportrendezvényeket nézők nélkül szervezik meg, betiltják a zárt térbe szervezendő tömeges rendezvényeket, valamint lezárnak néhány kisebb határátkelőt, hogy átláthatóbbá váljon, kik lépnek be az országba. Az államfő és a kormány azt kérte, hogy sem a katolikus, sem az ortodox húsvéti ünnepekre ne jöjjenek haza Szerbiába azok, akik ezt megtehetik, főleg, ha olyan országból érkeznének, ahol jelentős számú fertőzöttet vettek már nyilvántartásba.

Az iskolákat egyelőre nem zárták be, de az oktatási miniszter kijelentette, ha indokoltnak látják, és az egészségügyi szakemberek ezt javasolják, akkor a tanítást is beszüntetik. A válságstáb közölte: a legfontosabb a megelőzés, ezért felelősségteljes hozzáállásra és az alapvető higiéniai szabályok betartására van szükség.

Szerbiában április 26-án tartanak általános választásokat, a kampány a múlt szerdán kezdődött. Aleksandar Vucic, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke márciusi kampányrendezvényeinek lemondása mellett döntött, ehhez a döntéshez csatlakozott az Ivica Dacic külügyminiszter által vezetett Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is. A választásokat egyébként bojkottáló ellenzéki pártok is bejelentették, hogy lemondják tömegrendezvényeiket a járvány megfékezése érdekében, a Dveri nevű szélsőjobboldali párt pedig egyenesen a választások elhalasztását követelte a köztársasági elnöktől.

Sport

Foci

A koronavírus-járvány miatt minden mérkőzést nézők nélkül rendeznek meg a német labdarúgó Bundesliga hétvégi, 26. fordulójában. Utolsó klubként szerdán az RB Leipzig - Gulácsi Péter és Willi Orbán egyesülete - döntött úgy, hogy zárt kapus lesz a Freiburg (Sallai Roland) elleni találkozója. Pénteken egy, szombaton öt, vasárnap kettő, hétfőn pedig egy élvonalbeli mérkőzést játszanak Németországban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a koronavírus-járvány miatt elhalasztotta éves kongresszusát, melyet június 5-én Etiópiában rendezett volna meg. A FIFA szerdai közleménye szerint a 70. kongresszust, amelyen 211 tagország képviselői vesznek részt, szeptember 18-án tartják meg, az eredeti helyszínen, Addisz-Ababában. A szervezet tanácsának március 20-ra tervezett zürichi ülését is átütemezték, erre júniusban vagy júliusban kerül sor a tervek szerint.

Vízilabda

Az Európai Úszó Szövetség (LEN) szerdán arról tájékoztatott, hogy elhalasztotta a soron következő nemzetközi vízilabda kupamérkőzéseket - köztük a magyar csapatok meccseit -, s a koronavírus-járvány miatt későbbi időpontban rendez meg több eseményt.

A döntés érinti a férfi Bajnokok Ligája csoportkörének 11. fordulóját, amelynek nyolc találkozóját eredetileg április 10-11-én játszották volna le. Abban a fordulóban a címvédő FTC a Dinami Tbiliszit fogadja, míg az OSC a Marseille, a Szolnoki Dózsa pedig az Olympiakosz Pireusz vendége lesz.

 A ferencvárosiaknak már így is van egy elmaradt csoportmérkőzésük a BL-ben - a Pro Reccóval -, miként az Eurokupában az egriek Brescia elleni elődöntős visszavágóját is elhalasztották, és egyelőre nem tudták pótolni. A női Euroligában a negyeddöntők március 28-án esedékes visszavágóját tolták későbbi időpontra - magyar érdekeltségű csapatként február 8-án a Dunaújváros az első mérkőzésen 11-11-es döntetlent játszott otthon a Dinamo Uralocskával -, míg a sorozat április 24-25-re tervezett négyes döntőjét, valamint a LEN Kupa április 17-18-ai négyes döntőjét valószínű ugyancsak későbbi időpontban tudják megrendezni.

Tenisz

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) a koronavírus-járvány miatt elhalasztja a budapesti Fed Kupa-döntőt. A magyar szövetség (MTSZ) honlapján szerdán megjelent közlemény szerint az ITF illetékes csoportja már február eleje óta vizsgálja a koronavírus terjeszkedését és hatásait, folyamatos konzultációt folytatott független egészségügyi és utazási tanácsadókkal, valamint nemzetközi és belföldi hivatalokkal is.

"Miután alaposan megvitatták és megvizsgálták a helyzetet az ITF-elnökséggel és a magyar szervezőbizottsággal, a magyar kormány szerdai, fedett pályás eseményeket érintő döntésének fényében az ITF bejelenti az eredetileg április 14. és 19. között tervezett Fed Kupa döntő elhalasztását" - áll az MTSZ weblapján.

A közlés szerint a szervezet felveszi a kapcsolatot azokkal a szurkolókkal, akik már megvették a jegyüket a budapesti döntőre. "Az ITF elkötelezett abban, hogy még 2020-ban megrendezésre kerüljön a Fed Kupa-döntő és folyamatos kapcsolatban áll minden kulcsfontosságú érintett féllel - beleértve a magyar kormányt, a Magyar Tenisz Szövetséget, valamint a női versenyeket szervező WTA-t - annak érdekében, hogy egy mindenki számára megfelelő új időpontot találjanak" - fogalmaz a közlemény.

David Haggerty, az ITF elnöke elmondta: elképesztően csalódottak, hogy meg kellett hozniuk ezt a döntést, azonban nem kockáztathatják a játékosok, kapitányok, szervezők, illetve a nézők biztonságát és egészségét. A kormány szerdán éjféltől megtiltotta a száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását.

Rájár a rúd Vietnámra

Ismét felütötte a fejét a koronavírus-járvány Vietnamban, szerdán az ország egészségügyi minisztériuma 35 fertőzöttről adott hírt, a vírust vélhetően egy az Egyesült Királyságból érkezett repülőgép utasai hurcolták be. Belgiumban meghalt az első, újfajta koronavírussal fertőzött beteg, több ország pedig utazási korlátozásokat vezetett be.

Maggie de Block belga egészségügyi miniszter szerdai közleménye szerint az áldozat egy 90 éves férfi. A vietnami egészségügyi minisztérium szerint a Vietnam Airlines London és Hanoi között közlekedő járatáról 13 brit és vietnami utasnak lett pozitív a tesztje. Ők előzőleg Európa több országában, köztük Olaszországban is jártak. Vietnam február végén  jelentette, hogy az országban lévő 16 fertőzött meggyógyult. Hétfőn Hanoi felfüggesztette nyolc európai ország - Németország, Franciaország, Finnország, Norvégia, az Egyesült Királyság, Svédország, Spanyolország és Dánia - állampolgárainak vízummentességét.

A moldovai egészségügyi tisztségviselők közölték, hogy a fertőzés terjedése miatt két hétre bezár az ország összes óvodája, iskolája és egyeteme, hogy megelőzzék a koronavírus terjedését. A kelet-európai országból eddig összesen három fertőzöttet jelentettek.

Tajvan 361 állampolgárát helyezte karantén alá, miután evakuálták őket a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanból. A tajvani népjóléti és egészségügyi minisztérium szerint nem minden tajvani állampolgárt szállítottak el a kínai városból, ugyanis néhányan megtagadták, hogy teszteljék őket. Tajvanon a fertőzöttek száma elérte a 48-at. Közülük egy ember meghalt, 17-en viszont meggyógyultak.

Az indonéziai egészségügyi minisztérium egy munkatársa azt közölte, hogy egy ember belehalt az új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladásba. Ahmed Jurianto azt mondta, az 53 éves nő külföldi állampolgár volt. Indonéziában jelenleg 26 fertőzött van.

A thaiföldi belügyminiszter szerdán bejelentette, 18 ország állampolgárainak nem ad érkezési vízumot, Dél-Korea, Olaszország és Hongkong esetében pedig eltörli a korábbi vízummentességet.

A visszatérő ausztrál állampolgároknak pedig 14 napos karanténba kell vonulniuk. A miniszterelnök 2,4 milliárd ausztrál dollár (462 milliárd forint) értékű egészségügyi csomagot is bejelentett, amellyel egyrészt a teszteléseket finanszírozzák majd, másrészt pedig az idős és bennszülött ausztrál állampolgároknak nyújtanak rendkívüli segítséget. Ausztráliában a járványnak több mint 100 fertőzöttje és három halálos áldozata van. Greg Hunt ausztrál egészségügyi miniszter szerint már 20 000 emberen végezték el a tesztet.

Izraelben hetvenhatra emelkedett a fertőzöttek száma, s kettejükről nem tudják, hogy hol és kitől fertőződtek meg. A kormány újabb óvintézkedéseket vezetett be: megtiltották a látogatást az  idősotthonokban, bejelentették ezer lélegeztetőgép vásárlását, ötezerről kétezerre csökkentették a rendezvényeken részt vevők maximális számát. Az izraeli hadsereg tartalékosokat mozgósított a polgári védelem egységeihez, és lezárták az Allenby-hidat, amelyen át Ciszjordániából utazhattak a palesztinok a szomszédos Jordániába.

rakban lemondták a síiták egyik szent városában, az ország déli részén fekvő Kerbalában a hagyományos pénteki közösségi imát. Kerbala és a tőle délre fekvő Nedzsef fontos zarándokhelyei a síita muszlimoknak, a két várost sok külföldi hívő is felkeresi. Bahreinben szerdára 7 új esettel 189-re emelkedett a fertőzöttek száma. Közülük 77 bahreini állampolgárt Iránból evakuáltak.

Olaj

A koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező hatása miatt alig fog növekedni idén a világ olajkereslete a tavalyihoz képest a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC szerdán kiadott havi rendszeres világpiaci felmérése szerint.

Az OPEC legfrissebb világpiaci elemzésében napi 60 ezer hordóra csökkentette a globális olajkereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését a tavalyihoz képest. A legutóbbi prognózisában a szervezet még napi 920 ezer hordóval nagyobb olajfogyasztást várt 2020-ra a 2019-eshez képest. A kereslet csökkenését elsősorban a koronavírus-járvány Kínán kívüli elterjedésére vezeti vissza a prognózis.

Az OPEC napi 99,73 millió hordós globális olajfelhasználást jelez előre idénre. Európa olajkereslete az idén napi 14,18 millió hordó lesz a tavalyi 14,34 millió hordó után. Kína olajkereslete napi 12,94 millió hordóra csökken 13,07 millió hordóról.

Februárban a világ olajtermelése, az OPEC és a szervezeten kívüli államok együttes termelése napi 99,75 millió hordó volt, napi 290 ezer hordóval kevesebb a januárinál. Az OPEC februárban napi 27,772 millió hordó olajat termelt, napi 546 ezer hordóval kevesebbet a januárinál. Az OPEC részesedése a világtermelésből 0,5 százalékponttal 27,8 százalékra csökkent az előző havihoz képest februárban.

Az OPEC napi 28,2 millió hordós keresletet jelez előre az általa termelt olaj iránt 2020-ra, napi 1,7 millió hordóval kisebbet a 2019. évinél. Az OPEC olajkosarának referenciaára februárban hordónként 55,49 dollárra csökkent a januári 65,09 dollárról. 2019 februárjában 60,52 dolláron állt az OPEC-olajkosár referenciaára.

Világgazdasági növekedési előrejelzését az előző prognózisához képest 0,6 százalékponttal 2,4 százalékra csökkentette az OPEC idénre. Ezen belül Kína GDP-növekedési előrejelzését 0,4 százalékponttal 5,0 százalékra csökkentette, India növekedési ütemét 0,9 százalékponttal 5,2 százalékra vette vissza, az euróövezetét 0,3 százalékponttal 0,6 százalékra, az Egyesült Államokét pedig 0,3 százalékponttal 1,6 százalékra mérsékelte.

Március 15

Egerben és Szekszárdon is úgy döntöttek szerdán, hogy a koronavírus-fertőzés elkerüléséért nem tartják meg a március 15-ei ünnepi programokat, így egyetlen megyeszékhelyen és megyei jogú városban sem lesz megemlékezés.

Korábban Békéscsabán, Debrecenben, Érden, Győrben, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen is bejelentették, hogy elmaradnak a március 15-ei városi megemlékezések. Egerben is elmarad március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett városi ünnepség - közölte a helyi önkormányzat sajtóreferense szerdán az MTI-vel.

Szalay Andrea tájékoztatása szerint a városháza a lakosság biztonságáért, a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozásáért hozta meg döntését. Jelezte: aki mégis szeretné leróni tiszteletét és koszorút helyezne el az ünnep alkalmából, a megemlékezés tervezett helyszínén, a Petőfi Sándor téren, a költő szobránál egyénileg teheti ezt meg. Szekszárdon is elmarad a március 15-i városi ünnepség a helyi operatív törzs szerdai döntése értelmében - közölte Balázs László, az önkormányzat kommunikációs munkatársa az MTI-vel. Azt mondta: a Babits Mihály Általános Iskola diákjainak ünnepi műsorát felvételről vasárnap délelőtt 10 órakor a Babits Mihály Kulturális Központjának közösségi oldalán lehet megnézni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem