Kutyád van? Ez most akár százezredbe is fájhat

Kutyád van? Ez most akár százezredbe is fájhat

2016. július 6. 18:30

A nagy melegben a háziállatokat több veszély fenyegeti, mint azt az állattartók gondolnák. A leggyakoribb megbetegedések a hőguta, a gyomorrontás és a gyomorcsavarodás - hívja fel a felelős gazdák figyelmét Bánfi András állatorvos. A szakértő egyúttal leszögezi: a megbetegedett kedvencek kezelése akár több százezer forintos összeget is elérheti, de megfelelő biztosítással a költségek 80 százaléka visszaigényelhető.

A nagy meleg a házi kedvenceket is megviseli, hiszen a kutyáknak, macskáknak nincsenek izzadság mirigyei, így hőháztartásuk a hideg padlóra fekvés és a lihegéssel elpárologtatott hűtésen alapszik. A nyári időszakban ezért fokozott odafigyelést igényelnek a kisállataink - mondta el Bánfi András állatorvos, a Groupama Biztosító szakértője.

Hőguta és gyomorbajok a legjellemzőbb nyári kisállatbetegségek

Állandó és visszatérő problémát okoz a kisállatoknál nyáron a hőguta. A közhiedelemmel ellentétben ehhez nem kell kifejezetten kánikula: már az átlagnál magasabb hőmérséklet, a magasabb páratartalom, valamint a direkt napsugárzás is egyaránt kiválthatja" - magyarázta el az állatorvos. Bezárt helyen, autóban gyakran válhatnak a hőguta áldozatává a kisállatok, erre különösen utazáskor kell odafigyelnie a gazdáknak. Amennyiben a kirándulás során az autóban hagyjuk a kutyát/macskát, ügyeljünk rá, hogy minden ablakot lehúzva hagyjuk hátra a benn maradt kedvencünket.

Számítsuk ki, hogy mennyi időt lesznek távol, hogy nem fordulhat-e a nap az árnyékban parkoló autóra idő közben

- figyelmeztet az állatorvos.

A nagy melegben az állatokra is jellemző az étvágytalanság: sokszor nem eszik meg a szokásos ételmennyiséget. Bánfi András azt javasolja, hogy amennyiben maradékot hagy az állat, akkor azt minden esetben vegye el előle a gazdája. Ez különösen fontos, mert a kint hagyott étel hamar erjedésnek, romlásnak indul, mely gyomor-bélhurutot, hányást és hasmenést okozhat.

Sok kisállat tulajdonos ad száraztápot kedvencének, amikről érdemes tudni, hogy azok minden esetben elvonják az állatok testéből a nedvességet. Sokat kell rá innia az állatnak, nyáron még az átlagnál is többet. Mindez persze nem baj, ha folyamatosan és nagy mennyiségben áll a rendelkezésére friss ivóvíz. Ugyanakkor számolni kell vele, hogy a megivott víz miatt a gyomorban megszívja magát az egyszerre behabzsolt száraztáp, és hirtelen megduzzad.

Nagy, vagy óriástestű kutyáknál ez veszélyes lehet, gyomorcsavarodást okozhat, ezért érdemes rászoktatni az ilyen kutyákat arra, hogy a tálban már eleve beáztatott formában kapják az eledelt

- hívta fel a gazdik figyelmét a szakértő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A biztosítás a nyaralás alatt is segítséget nyújthat

A betegségek kezelése mellett sajnos időnként műtétekre is sor kerülhet, egy-egy műtét díja 10 000 Ft-tól akár a 100 000 forintos összegig is terjedhet. A betegségekhez és balesethez köthető költségeket jelentősen csökkenthetik a kisállat-tulajdonosok akár egy megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásával.

Az elmúlt évben valamivel több, mint ötezer esetben vették igénybe ügyfeleink a házi kedvencekre szóló biztosítás szolgáltatásait

- mondta el Török Miklós, a Groupama Biztosító lakossági vagyonbiztosítási főosztályának vezetője.

Az igazi állatbarátok természetesen a nyaralásra is magukkal viszik házi kedvencüket. Kérdés persze, hogy ekkor is érvényes-e a lakásbiztosításba "rejtett" házi kedvenc biztosítás?

Biztosításunk akkor is segítséget nyújt, ha a gazdi elvitte kutyáját vagy macskáját például a Balatonra. Ha ott megsérül vagy megbetegszik házi kedvencünk és szükség lenne állatorvosra, vagy gyógyszerekre, természetesen ennek költségeihez is hozzájárulunk, a feltételekben leírt módon, a lényeg, hogy Magyarországon kiállított számlát mutasson be ügyfelünk

- hangsúlyozta Török Miklós.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20