Kutyád van? Ez most akár százezredbe is fájhat

Kutyád van? Ez most akár százezredbe is fájhat

2016. július 6. 18:30

A nagy melegben a háziállatokat több veszély fenyegeti, mint azt az állattartók gondolnák. A leggyakoribb megbetegedések a hőguta, a gyomorrontás és a gyomorcsavarodás - hívja fel a felelős gazdák figyelmét Bánfi András állatorvos. A szakértő egyúttal leszögezi: a megbetegedett kedvencek kezelése akár több százezer forintos összeget is elérheti, de megfelelő biztosítással a költségek 80 százaléka visszaigényelhető.

A nagy meleg a házi kedvenceket is megviseli, hiszen a kutyáknak, macskáknak nincsenek izzadság mirigyei, így hőháztartásuk a hideg padlóra fekvés és a lihegéssel elpárologtatott hűtésen alapszik. A nyári időszakban ezért fokozott odafigyelést igényelnek a kisállataink - mondta el Bánfi András állatorvos, a Groupama Biztosító szakértője.

Hőguta és gyomorbajok a legjellemzőbb nyári kisállatbetegségek

Állandó és visszatérő problémát okoz a kisállatoknál nyáron a hőguta. A közhiedelemmel ellentétben ehhez nem kell kifejezetten kánikula: már az átlagnál magasabb hőmérséklet, a magasabb páratartalom, valamint a direkt napsugárzás is egyaránt kiválthatja" - magyarázta el az állatorvos. Bezárt helyen, autóban gyakran válhatnak a hőguta áldozatává a kisállatok, erre különösen utazáskor kell odafigyelnie a gazdáknak. Amennyiben a kirándulás során az autóban hagyjuk a kutyát/macskát, ügyeljünk rá, hogy minden ablakot lehúzva hagyjuk hátra a benn maradt kedvencünket.

Számítsuk ki, hogy mennyi időt lesznek távol, hogy nem fordulhat-e a nap az árnyékban parkoló autóra idő közben

- figyelmeztet az állatorvos.

A nagy melegben az állatokra is jellemző az étvágytalanság: sokszor nem eszik meg a szokásos ételmennyiséget. Bánfi András azt javasolja, hogy amennyiben maradékot hagy az állat, akkor azt minden esetben vegye el előle a gazdája. Ez különösen fontos, mert a kint hagyott étel hamar erjedésnek, romlásnak indul, mely gyomor-bélhurutot, hányást és hasmenést okozhat.

Sok kisállat tulajdonos ad száraztápot kedvencének, amikről érdemes tudni, hogy azok minden esetben elvonják az állatok testéből a nedvességet. Sokat kell rá innia az állatnak, nyáron még az átlagnál is többet. Mindez persze nem baj, ha folyamatosan és nagy mennyiségben áll a rendelkezésére friss ivóvíz. Ugyanakkor számolni kell vele, hogy a megivott víz miatt a gyomorban megszívja magát az egyszerre behabzsolt száraztáp, és hirtelen megduzzad.

Nagy, vagy óriástestű kutyáknál ez veszélyes lehet, gyomorcsavarodást okozhat, ezért érdemes rászoktatni az ilyen kutyákat arra, hogy a tálban már eleve beáztatott formában kapják az eledelt

- hívta fel a gazdik figyelmét a szakértő.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítás a nyaralás alatt is segítséget nyújthat

A betegségek kezelése mellett sajnos időnként műtétekre is sor kerülhet, egy-egy műtét díja 10 000 Ft-tól akár a 100 000 forintos összegig is terjedhet. A betegségekhez és balesethez köthető költségeket jelentősen csökkenthetik a kisállat-tulajdonosok akár egy megfelelő lakásbiztosítás kiválasztásával.

Az elmúlt évben valamivel több, mint ötezer esetben vették igénybe ügyfeleink a házi kedvencekre szóló biztosítás szolgáltatásait

- mondta el Török Miklós, a Groupama Biztosító lakossági vagyonbiztosítási főosztályának vezetője.

Az igazi állatbarátok természetesen a nyaralásra is magukkal viszik házi kedvencüket. Kérdés persze, hogy ekkor is érvényes-e a lakásbiztosításba "rejtett" házi kedvenc biztosítás?

Biztosításunk akkor is segítséget nyújt, ha a gazdi elvitte kutyáját vagy macskáját például a Balatonra. Ha ott megsérül vagy megbetegszik házi kedvencünk és szükség lenne állatorvosra, vagy gyógyszerekre, természetesen ennek költségeihez is hozzájárulunk, a feltételekben leírt módon, a lényeg, hogy Magyarországon kiállított számlát mutasson be ügyfelünk

- hangsúlyozta Török Miklós.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?