16 °C Budapest
Quaestor-ügy: valamit elszámoltak a kárrendezésnél?

Quaestor-ügy: valamit elszámoltak a kárrendezésnél?

2016. április 21. 17:00

Amióta a Kárrendezési Alap elkezdte kiküldeni az elszámolási leveleket, folyamatosan nőtt a Quaestor-kötvényesek körében az elégedetlenek száma. Egyrészről kiderült, hogy a 32 ezret meghaladó értesítő levél több mint 10 ezer esetben nullás értesítőt tartalmazott, ezek az ügyfelek tehát a Beva korábbi kártalanítását felül nem számíthatnak további kárrendezésre.


Most pedig kiderült, a Quaestor Értékpapír Zrt. több ügyfél esetében is hibásan számíthatta ki a kötvények után járó kamatok összegét. Ez azért bír nagy jelentőséggel, mivel a Kárrendezési Alap ez alapján számol el az ügyfelekkel: levonja a 2008. január 1-jét követően jóváírt kamatokat és azokat nem számítja bele a kárrendezési összegbe.

A probléma abból adódik, hogy anno a Quaestor Hrurira által kibocsátott kötvényeket nemcsak kibocsátáskor, hanem utólag, a kötvények másodpiacán is meg lehetett venni bruttó árfolyamon, tehát az adott idő alatt eltelt felhalmozott kamatokkal növelt értéken. Ezzel nem is lenne gond, csakhogy az elszámoló levelekből úgy tűnik, az alap egy kalap alá vette mindkét ügyféltípust:

Ugyanakkora kamatot vontak le attól az ügyféltől, aki kibocsátáskor vette meg a kötvényt, mint attól, aki a lejárat előtt egy hónappal. Holott utóbbi esetben a bruttó árfolyamon vett kötvény nem egyenlő a kifizetett hozammal, ez esetben csak az utolsó hónap jóváírt hozamát kellett volna levonni a kárrendezés összegéből.

A lap szerint a károsultak kimutatásai bizonyítják, hogy a Quaestor számlakivonatai minden adatot helyesen tartalmaztak, tehát biztos, hogy számolási malőr történhetett.

A károsultaknak az értesítő levelek megérkezésétől számítva 30 napjuk van arra, hogy elutasítsák a levélben szereplő kárrendezési összeget, ellenkező esetben az alap automatikusan utalja majd számukra a kiszámolt összeget. Persze egyáltalán nem biztos, hogy az elutasítással jobban járnak, ebben az esetben ugyanis saját maguknak kell a felszámolás során kiharcolniuk az őket megillető kárösszeget.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?