8 °C Budapest

Kellemetlen meglepetés jön a patikákban - százezreket érint

2014. október 8. 06:03

Tegyük fel, hogy január első hetében lebetegszünk, csúnya torokgyulladást kapunk. Elmegyünk a patikába, ahol egészségpénztári kártyánkkal szeretnénk fizetni - de nem engedi a rendszer, hiába van elég pénz rajta. A fenti eset egyáltalán nem lesz ritka 2015-ben, valószínűleg sokan, nagyon sokan kerülnek majd hasonló helyzetbe.

Fontos, legalább százreket, de akár egymilliónál is több embert érintő határidő közeleg. December 31-ig kell SZEMÉLYESEN beazonosítaniuk magukat az önkéntes nyugdíj-és egészségpénztári tagoknak és azok munkáltatóinak. Az azonosítást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, a Pénzcentrum a STABILITÁS Pénztárszövetség tájékoztatása alapján mutatja, kit érint a dolog, és mit is kell pontosan csinálni.

A lényeg:
  • ha önkéntes egészségpénztári, nyugdíjpénztári tag vagy, ellenőrizd, hogy kell-e azonosítanod magad (call centeren; pénztár honlapján)
  • ha igen, nézd meg, hova kell menned, és személyiddel, lakcímkártyáddal intézd el minél hamarabb

Miért kell személyesen azonosítaniuk magukat a pénztártagoknak év végéig?

Az azonosítást a törvény írja elő. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása miatt kell most minden, pénztártagot (pontosabban a 2013. július 1. előtt belépetteket) kötelezően átvilágítani.

Az átvilágítás a tagok személyes beazonosítását, adataik ellenőrzését, rögzítését jelenti.

Hány embert érint az azonosítási folyamat? Honnan tudhatom, hogy engem érint-e? Mely pénztárak tagjainak kell azonosítaniuk magukat?

A folyamat mindenkit érint, aki 2013. július 1. előtt került kapcsolatba egy pénztárral, lett pénztártag.

A hazai önkéntes nyugdíj és egészségpénztáraknak jelenleg összesen több, mint kétmillió tagja van. (Az MNB adatai szerint 49 önkéntes nyugdíjpénztár és 31 egészségpénztár működik. Ezek összes taglétszáma: 1 179 980 önkéntes nyugdíjpénztári tag és 1 020 863 egészségpénztári tag.)

Közülük sokan már átestek az azonosításon, de többségük esetében ez még nem történt meg.

Hogyan működik az azonosítás?

Az átvilágítás, vagy azonosítás során a tagnak

személyesen

be kell mutatnia az érvényes személyazonosító okmányát, valamint a lakcímkártyáját, legkésőbb 2014. december 31-ig.

Honnan tudhatom, hogy hova kell mennem?

Az azonosítás helyszíneiről érdeklődnünk kell pénztárunk ügyfélszolgálatán. Az ott megadott helyszínek valamelyikére kell személyes okmányainkkal együtt bemennünk (általában az ügyfélszolgálatokra kell mennünk; a pénztárak honlapján, telefonos ügyfélszolgálatán pedig megtudhatjuk azt is, be kell-e mennünk egyáltalán - a szerk.).

A pénztárszövetség azt javasolja, az azonosítással kapcsolatban bővebb információkért mielőbb keressük fel pénztárunk ügyfélszolgálatát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az azonosításra kizárólag személyesen van mód. A törvény értelmében az azonosításhoz személyes jelenlétünk szükséges, tehát a levélben, esetleg online beazonosítás nem szabályos.

Mi történik, ha nem azonosítom magam? Mit tapasztal január 2-án az, aki nem azonosította magát?

Amennyiben a december 31-i határidőig az azonosítás nem történik meg, a pénztárnak a személyes ügyfél-átvilágítás végrehajtásáig nem teljesíthet semmiféle kifizetést a Pénztártag felé.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a nem azonosított pénztártagok felé - mindaddig, mag adategyeztetésre meg nem jelennek - a pénztár nem teljesíthet kifizetést. Ez a szankció különösen az egészségpénztárak tagjait érintheti érzékenyen, mivel mindez annyit jelent, hogy 2015-től, csak a beazonosításuk után tudják használni az egészségkártyájukat, illetve csak ezt követően kaphatják meg az egészségpénztárba benyújtott készpénzes számlájuk ellenértékét.

El is veszhet a pénzem?

A befizetéseink teljes biztonságban vannak pénztárában. Az önkéntes pénztárak tagjaira vonatkozó azonosítási határidő vagy annak lejárta semmilyen formában nem fenyegeti a már felhalmozott megtakarításokat: azok a jövőben is a tagok rendelkezésére állnak, ám december 31-e után csak akkor tudunk hozzáférni, ha azonosítottuk magunkat.

Ha a beazonosítás december 31-ig mégsem történik meg, a pénztártag számláján lévő összeg 2015-ben akkor is a pénztártag számára termel hozamot, a számlára befizetés is érkezhet, azaz a beérkező összegeket saját egyéni számlánkon jóváírják, befizetéseink hozamot is hozhatnak.

A pénztártagok megtakarításai a személyes beazonosítás megtörténtének pillanatától a pénztári szabályoknak megfelelően teljes egészében a tagok rendelkezésére állnak 2015-ben is. Ennek ellenére sokkal célszerűbb még 2014-ben sort keríteni a mindössze pár perces adategyeztetésre - javasolja a pénztárszövetség.

Hogy vonatkozik ez a munkaadókra (például a vállalkozásokra)? Nekik van tennivalójuk?

Az önkéntes pénztári juttatást adó munkáltató cégek beazonosítása is szükséges a törvény szerint. Nekik egy 30 napnál nem régebbi cégkivonat másolatára van szükségük az azonosítás elvégzéséhez.

A cégkivonatban szereplő képviselőt vagy meghatalmazottját is személyesen be kell azonosítani a pénztárnak. A beazonosításban közreműködő személy személyes okmányaira itt is szükség van, így fontos, hogy a cégvezető vagy a meghatalmazott okmányai rendelkezésre álljanak a beazonosításkor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 20:02
Ha lemaradt szerda este, most visszanézheti a Televíziós Újságírók Díja gáláját, ahol kiderült, kike...
Kiszámoló  |  2023. március 30. 17:15
Gyakran előfordul, hogy utalnál be pénzt az Államkincstárhoz, csak éppen nem tudod, milyen számlaszá...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?