A mentolos és a gyümölcsös cigarettákat is betilhatja Brüsszel

Pénzcentrum
2013. június 25. 16:33

A gyümölcs, csokoládé vagy mentolízesítésű cigarettákat betiltaná, az elektronikus cigaretták nikotintartalmát pedig szigorúan szabályozná az a politikai megállapodás, amit az uniós kormányok kötöttek a dohánytermékekről szóló irányelvről. A jogszabályról még az Európai Parlamenttel is meg kell állapodni.

A BruxInfo beszámolója szerint a különböző dohánytermékek vonzerejének csökkentésével kívánja visszaszorítani a dohányzást az az irányelv-tervezet, amelyről néhány napja kötöttek politikai megállapodást az EU tagállamai. Az alku egyúttal a Tanács közös álláspontja az Európai Parlamenttel a dohánydirektíváról folytatandó tárgyalásokon.

A tagállamok betiltanák az úgynevezett ízesített cigaretták árusítását, így kikerülnének a forgalomból a gyümölcs-, csokoládé vagy mentol ízű füstölgő termékek, illetve olyan adalékanyagok, amelyek hatására szenvedéllyé válhat a dohányzás. A rendelkezés célja, hogy a dohánytermékeknek valóban dohány ízük és szaguk legyen.

A kormányok arról is döntöttek, hogy a cigaretták csomagolásának mindkét oldalán a felület 65 százalékát a dohányzásnak az egészségre gyakorolt káros hatására figyelmeztető feliratok és képek foglalják el. A tagállamok bizonyos feltételek mellett szigorúbb szabályokat is bevezethetnek, például akár az Ausztráliában már alkalmazott egyszerű, egyszínű csomagolást is.

Az új szabályok a félrevezető címkézést is betiltják. Ilyennek számítanak azok a címkék, amelyek félrevezetően "természetesnek" vagy "organikusnak" tűntetik fel a cigarettát.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Tanácsnak még az Európai Parlamenttel is meg kell állapodnia a jogszabályról, mielőtt az hatályba léphet. Az EP szakbizottsága júliusban szavaz az álláspontjáról.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20