3 °C Budapest

Nincs gyógyszerellátási probléma a termékek kivonása miatt

MTI
2012. szeptember 25. 14:22

A gyógyszerek támogatásból való kivonása nem egyszerre, hanem az év során folyamatosan történtek, így emiatt nincs ellátási probléma - jelentette ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI megkeresésére.

A Világgazdaság keddi számában írt arról, hogy csak az idén már majdnem másfél száz gyógyszert vontak ki Magyarországon a társadalombiztosítási támogatásból a gyártók, miközben csaknem öt hónapja egyetlen új medicina sem kapott támogatást, pedig több mint két tucat vár jelenleg is erre.

Az OEP a lapot úgy tájékoztatta, hogy a legtöbb tb-támogatott készítmény az idegrendszerre ható, a fertőzés elleni orvosságok, valamint a tápcsatorna gyógyszerei közül szűnt meg. A támogatásból kivont szerek között vannak a daganatos, az immunhiányos és a szív- és érrendszeri betegek gyógyszerei is.

Az OEP az MTI megkeresésére azt írta: 33 terméket azért vontak ki a támogatásból, mert azok nem tudták tartani az azonos hatóanyagú készítmények közötti árversenyt. Tehát ezen esetekben minden készítményből van azonos hatóanyagot tartalmazó - tették hozzá.

További 28 terméket azért vontak ki a forgalomból, mert a gyártó átnevezte a készítményeit, és nem szerette volna, ha a régi és az új néven egyaránt forgalomba maradt volna, míg 12 esetben egy termékcsalád néhány, ritkán használt tagját érintette a kivonás, de még az adott termékcsaládból is maradt támogatott készítmény. Másik 21 terméket azért vontak ki, mert azt a gyártó szabadárassá akarta tenni, ebből hat esetben a termék recept nélkül is hozzáférhető. Ezek mellett 26 készítmény sem emelt, sem kiemelt jogcímen nem kapott támogatást - fejtették ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az OEP arra is kitért, hogy olyan esetről, hogy a kivonás problémát jelentett volna, mindössze két esetben kaptak bejelentést.

Az OEP kiemelte továbbá, hogy ha a gyártó beadja a törlési kérelmet, az egészségbiztosítónak "nincs mérlegelési joga, és semmilyen esetben nem tagadhatja meg a készítmény törlését a támogatotti listáról".

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 10:15
Kibővültek Bánhegyi Zsófia feladatai az állami lottóvállalatnál.
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?