Sokmilliós adósság is maradhat a nyaralás után

Pénzcentrum
2012. augusztus 13. 04:49

A magyarok kétharmada még mindig biztosítás nélkül utazik külföldre, néhányan viszont több millió forintos adóssággal térhetnek vissza. Megbetegednek, balesetet szenvednek, vagy lerobban az autójuk, ez pedig külföldön szó szerint egy egész vagyonba kerülhet. A határon kívül felhalmozott tartozást évek múlva is behajtják a különféle intézmények.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyaranta gyakran szólnak a hírek szerencsétlenül végződött utazásokról, amelynek egy orvosi beavatkozás, vagy az autó műszaki hibája miatt milliós adósság lett a vége. A legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy egy párnapos kórházi ellátás is több százezres tétel lehet, különösen akkor, ha sebészi beavatkozásra is szükség van

Az esetek egy részében nem tudtak helyben fizetni a magyar turisták, és mivel biztosításuk sem volt - holott az akár 12 millió forintig is jótáll helyettük -, az egészségügyi ellátó tőlük követeli a pénzt, akár évek múltán is. Tapasztalatok szerint az emberek egy része már el is felejtette, hogy valahol bekötözték a sebét, gyógyszert, injekciót kapott, vagy éppen kivették a külföldön begyulladt vakbelét, amikor megérkezik a "húzós" számla. Nem érdemes a halogatásban, elévülésben bízni, mert a külföldi rendszer nem "felejt", az intézmények kitartóan, egyre erőszakosabban követelik a pénzüket, míg a végén akár hazai behajtókat bérelve is hozzájuthatnak az őket megillető költséghez.

A lerobbant autó sem kis költség
A betegségen kívül nagy gond, és több százezres költség lehet az is, ha az autó lerobban külföldön, akár "csak" a közeli Horvátországban, vagy Olaszországban, ahová minden évben magyarok százezrei zarándokolnak nyaralni. A jármű hazavontatása még határon belül is borsos összeg, külföldről viszont egy egész vagyon. Az autósok többsége nem gondol arra, hogy elindulás előtt műszaki hiba esetére is biztosítsa magát, holott naponta néhány száz forintból a javítási, sőt a vontatási költséget is kifizeti a biztosító. Legalábbis annak, aki időben bebiztosította magát.


Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egynapos utak veszélyeit sem. Egy bevásárló úton vagy a határ menti rokonlátogatás során semmivel sem kisebb a balesetek, rosszullétek esélye, mint egy több napos utazás során - figyelmeztet Horváth Péter, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) Utasbiztosítási Bizottságának elnöke.

Kézenfekvő az internetet választani utasbiztosítás kötéséhez: itt a legtöbb társaság jelentős díjengedménnyel kínálja utasbiztosítási szolgáltatását, egyszerűen, gyorsan, pár perc alatt megköthetjük biztosításunkat. A biztosítási alkusz oldalakon akár több tucat társaság ajánlatai közül is válogathatunk, fontos azonban, hogy ne csak az árakat, hanem a szolgáltatásokat is vessük össze. Az utasbiztosítás megkötése, kifizetése után ne felejtsük el kinyomtatni, és magunkkal vinni személyes biztosítási kötvényünket, ami minden fontos információt tartalmaz.

Mire elég a bankkártyával járó fedezet?

Külföldi nyaralás előtt mindenképpen kössünk utasbiztosítást, s abban az esetben, ha bankkártyánk mellé kötöttünk vagy ajándékba kaptunk bankunktól biztosítást, ellenőrizzük, hogy az milyen fedezetet nyújt - hívja fel a figyelmet a MABISZ.

A dombornyomott kártyák mellé a szolgáltatók általában - automatikusan vagy választható módon - utasbiztosítási szolgáltatást is felajánlanak. A nyaralási szezon kezdetén menetrendszerűen felmerül a kérdés: vajon mire elég az így megszerzett biztosítási fedezet?

Az utazók többsége nincsen tisztában azzal, hogy milyen fedezetet is nyújt számára a bankkártya mellé kapott biztosítás - mondta Horváth Péter. A bankkártyákhoz járó biztosítások rövid, néhány napos, kis távolságra, valamely szomszédos országba történő külföldi kiruccanások esetén megfelelő védelmet nyújtanak, ugyanakkor megfelelő kiegészítő biztosítással kombinálva hosszabb nyaralás esetén is hatékonyan járulhatnak hozzá a gondtalan nyaraláshoz.

Annak eldöntésére, hogy vajon elegendő-e a bankkártyához kapcsolódó biztosítási fedezet, több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Elsősorban azt érdemes megnézni, hogy mely országokra terjed ki a biztosítási fedezet. A bankkártyákhoz kínálnak csak Európára, de a világ más országaira is kiterjedő utasbiztosításokat is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A másik fontos szempont, hogy milyen összegig téríti meg a biztosító a baleset vagy betegség esetén igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat. Köztudott, hogy külföldi utazáskor a legnagyobb kockázat, ha egészségügyi ellátásra szorulunk. A legnagyobb költségtételt ugyanis ez jelenti, már egy néhány napos kórházi kezelés valamely európai országban több millió forintba is belekerülhet.

A bankkártya mellé kapott biztosításunk ellenőrzésekor fontos szempont lehet, hogy tervezünk-e sporttevékenységet végezni nyaraláskor. Ha igen, ellenőrizzük, hogy a bankkártyánk mellé kapott biztosítás vonatkozik-e erre a tevékenységre, s ha nem, szükség van kiegészítő biztosításra.

Fontos szempont, hogy milyen időtartamra szól az utasbiztosítási fedezet. Előfordulhat, hogy a bankkártyához tartozó utasbiztosítás csak limitált, legfeljebb 2-3 hetes külföldi tartózkodás esetén térít. Érdemes ellenőriznünk a poggyászbiztosítási fedezet mértékét is. Amennyiben több értékes elektronikai eszközt - laptopot, kamerát, okos telefont - is magunkkal viszünk az útra, szinte biztosan szükségünk lesz kiegészítő poggyászbiztosításra is.

Kevesen tudják ugyanakkor, hogy ha kötünk utasbiztosítást, de rendelkezünk bankkártya mellé kapott biztosítással is, bizonyos szolgáltatási fedezetek összeadódnak. Amennyiben a bankkártyánkhoz például 5 millió forintos egészségügyi és 150 ezer forintos poggyászkár-fedezet tartozik, s e mellé kötünk egy 10 millió forintos egészségügyi és 250 ezer forintos poggyászbiztosítási fedezetet nyújtó utasbiztosítást, akkor összesen 15 millió forintos egészségügyi és legfeljebb 400 ezer forintos poggyászkár-térítésre számíthatunk.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?