Rossz hír a lakástulajdonosoknak: ez is drágulhat holnaptól

Pénzcentrum
2012. július 15. 13:00

Furcsa helyzetet teremt a parlament által a héten elfogadott újabb biztosítási adó. A szektort a jövő évtől terhelő évi, közel ötven milliárdos teher hosszú távon teheti veszteségessé azon biztosítótársaságokat, melyek nem emelik díjaikat 2013-tól. Eközben az adó által tovább élezett versenyben jelentősen nőhet azon ügyfelek száma is, akik - tudatos biztosítóválasztással - jövőre mégis kevesebbet fizetnek majd lakásuk és autójuk casco biztosítása után.

A biztosítási szektort terhelő ideiglenes különadó helyett a jövő évtől újabb, immáron állandó adóteher kerül bevezetésre a casco és a vagyonbiztosítások esetében. A korábban a teljes szektort terhelő adót a jövőben a vagyonbiztosításokat művelő biztosítótársaságoknak kell a törvény szerint megfizetniük. Az újabb adó a biztosítók megmaradt profitjába kerülhet, így irreális lenne azt várni tőlük, hogy a biztosítók úgymond "nyeljék le" az adót és ne hárítsák át azt díjemelések formájában - legalább részben - ügyfeleikre.

A biztosítók számára a kötelező biztosítás elmúlt években bekövetkezett "kivérzése" után ugyanis nem igen maradt más profitábilis vagyontermék, mint a lakás és a casco biztosítás. Amennyiben ezek profittartalmát is elveszítik, az több társaság számára a tevékenységük befejezését jelentheti. Elkerülhetetlenek látszik tehát a díjemelés, már csak az kérdés: mindez mikor és mekkora mértékben következik majd be.

Mikor emelhetik díjaikat a biztosítók?

A biztosítók akár már holnaptól díjat emelhetnek annak érdekében, hogy forrást teremtsenek az általuk fizetendő adókra. Ezt azonban csak az újonnan kötődő szerződésekre érvényesíthetik, meglévő szerződéseik esetében meg kell várniuk az adott szerződés évfordulóját. A már hatályos (megkötött) szerződések esetében ugyanis a következő évfordulóig nem lehet sem a díjakon, sem pedig a feltételeken változtatni. A biztosítóknak a díjemelési szándékukról időben értesíteniük kell ügyfeleiket, az ügyfeleknek pedig lehetőségük lesz rá, hogy amennyiben nem fogadják el a díjemelést, felmondják szerződéseiket és másik társasághoz szerződjenek.

Mekkora lehet a díjemelések mértéke?

Az új adó 10 százalék lesz a vagyonbiztosítások (pl.: lakás) és 15 százalék a casco-k esetében. Ebből le kell vonni az új adók bevezetésével egy időben kivezetésre kerülő 1,5 százalékos tűzvédelmi adót, marad tehát 8-13 százalék. Ennek azonnali, esetleg több évre elhúzódó (kisebb adagokban) történő áthárításáról kell döntenie az adott társaságnak. Fontos tényező még, hogy a legtöbb lakásbiztosító feltételeiben az éves díjemelés maximális mértéke rögzítve van, amit szintén figyelembe kell majd venni (általában: infláció plusz 3-5 százalékban). A Biztosítás.hu szerint mindezek alapján az ügyfelek 5 százalékos díjemelésről szóló értesítésre számíthatnak a lakás és 10 százalék körüli emelésre a casco biztosítóiktól, az elkövetkezendő években.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kik azok, aki az adó ellenére mégis spórolhatnak jövőre?

Az előző évek statisztikái alapján jelentősen kevesebbet kell fizetniük biztosításaikért azoknak az ügyfeleknek, akik a biztosítók ajánlatait összehasonlítva, interneten keresztül intézik biztosításaikat. Az internetes szerződések átlagdíja közel 30 százalékkal alacsonyabb az egyéb szerződések átlagdíjánál, így most is elképzelhető, hogy az interneten váltók az új adó és a várható díjemelések ellenére csökkenteni tudják lakás- és casco biztosítási költségeiket, miközben a csatornát mellőző társaik megfizetik majd az adót.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem