3 °C Budapest

Rossz hír a lakástulajdonosoknak: ez is drágulhat holnaptól

Pénzcentrum
2012. július 15. 13:00

Furcsa helyzetet teremt a parlament által a héten elfogadott újabb biztosítási adó. A szektort a jövő évtől terhelő évi, közel ötven milliárdos teher hosszú távon teheti veszteségessé azon biztosítótársaságokat, melyek nem emelik díjaikat 2013-tól. Eközben az adó által tovább élezett versenyben jelentősen nőhet azon ügyfelek száma is, akik - tudatos biztosítóválasztással - jövőre mégis kevesebbet fizetnek majd lakásuk és autójuk casco biztosítása után.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A biztosítási szektort terhelő ideiglenes különadó helyett a jövő évtől újabb, immáron állandó adóteher kerül bevezetésre a casco és a vagyonbiztosítások esetében. A korábban a teljes szektort terhelő adót a jövőben a vagyonbiztosításokat művelő biztosítótársaságoknak kell a törvény szerint megfizetniük. Az újabb adó a biztosítók megmaradt profitjába kerülhet, így irreális lenne azt várni tőlük, hogy a biztosítók úgymond "nyeljék le" az adót és ne hárítsák át azt díjemelések formájában - legalább részben - ügyfeleikre.

A biztosítók számára a kötelező biztosítás elmúlt években bekövetkezett "kivérzése" után ugyanis nem igen maradt más profitábilis vagyontermék, mint a lakás és a casco biztosítás. Amennyiben ezek profittartalmát is elveszítik, az több társaság számára a tevékenységük befejezését jelentheti. Elkerülhetetlenek látszik tehát a díjemelés, már csak az kérdés: mindez mikor és mekkora mértékben következik majd be.

Mikor emelhetik díjaikat a biztosítók?

A biztosítók akár már holnaptól díjat emelhetnek annak érdekében, hogy forrást teremtsenek az általuk fizetendő adókra. Ezt azonban csak az újonnan kötődő szerződésekre érvényesíthetik, meglévő szerződéseik esetében meg kell várniuk az adott szerződés évfordulóját. A már hatályos (megkötött) szerződések esetében ugyanis a következő évfordulóig nem lehet sem a díjakon, sem pedig a feltételeken változtatni. A biztosítóknak a díjemelési szándékukról időben értesíteniük kell ügyfeleiket, az ügyfeleknek pedig lehetőségük lesz rá, hogy amennyiben nem fogadják el a díjemelést, felmondják szerződéseiket és másik társasághoz szerződjenek.

Mekkora lehet a díjemelések mértéke?

Az új adó 10 százalék lesz a vagyonbiztosítások (pl.: lakás) és 15 százalék a casco-k esetében. Ebből le kell vonni az új adók bevezetésével egy időben kivezetésre kerülő 1,5 százalékos tűzvédelmi adót, marad tehát 8-13 százalék. Ennek azonnali, esetleg több évre elhúzódó (kisebb adagokban) történő áthárításáról kell döntenie az adott társaságnak. Fontos tényező még, hogy a legtöbb lakásbiztosító feltételeiben az éves díjemelés maximális mértéke rögzítve van, amit szintén figyelembe kell majd venni (általában: infláció plusz 3-5 százalékban). A Biztosítás.hu szerint mindezek alapján az ügyfelek 5 százalékos díjemelésről szóló értesítésre számíthatnak a lakás és 10 százalék körüli emelésre a casco biztosítóiktól, az elkövetkezendő években.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Kik azok, aki az adó ellenére mégis spórolhatnak jövőre?

Az előző évek statisztikái alapján jelentősen kevesebbet kell fizetniük biztosításaikért azoknak az ügyfeleknek, akik a biztosítók ajánlatait összehasonlítva, interneten keresztül intézik biztosításaikat. Az internetes szerződések átlagdíja közel 30 százalékkal alacsonyabb az egyéb szerződések átlagdíjánál, így most is elképzelhető, hogy az interneten váltók az új adó és a várható díjemelések ellenére csökkenteni tudják lakás- és casco biztosítási költségeiket, miközben a csatornát mellőző társaik megfizetik majd az adót.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20