19 °C Budapest

Sziget: ha részeg vagy, nincs biztosítás!

2011. augusztus 12. 08:32

A belépőjegyek árához mérten elenyésző összegbe kerül, mégis ritkán kötnek a fesztiválszervezők a bulizókra baleset-biztosítást. Ha meg is teszik, a limitek miatt rendszerint csak jelképes összegű kárpótlásra számíthat, akit ilyen helyen baleset ér - írja a Világgazdaság.

Ezen a hétvégén még várhatóan sokan kilátogatnak a Sziget Fesztiválra, ahol számos veszély leselkedhet a szórakozókra, baleset érheti őket, vagy eltulajdoníthatják az értékeiket. Megesik, hogy a rendezvényszervezők kötnek biztosítást a szórakozókra, ez azonban a legtöbbször igen csekély kártérítési limiteket tartalmaz - hívja fel a figyelmet Bóna Katalin, az Union életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Baleseti halál esetén például jellemzően 100, baleseti rokkantságnál 150, baleseti sérülés esetén pedig 5-10 ezer forintos biztosítási összegre kérnek ajánlatot a rendezvényszervezők. Ennek oka legtöbbször a költségérzékenység, a költségek minimalizálására való törekvés. Így aztán ha megtörténik a baj, a károsult legfeljebb jelképes kártérítésre számíthat.

A jegyárakhoz képest egyébként a biztosítás díja nem magas. "Tapasztalatunk alapján általánosságban elmondható, hogy már 10 forint/belépőjegy díjért is ki lehet alakítani valós fedezetet nyújtó biztosítási csomagot, amelyben baleseti tragédia esetén a biztosító akár félmillió forintot meghaladó összegben is térít, attól függően, a csomag milyen egyéb fedezetet tartalmaz" - mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője.

Hasonló tarifák jönnek ki a többi piaci szereplőnél is. A biztosítás díja a rendezvényszervező által kért szolgáltatásoktól, a rendezvény időtartamától, a résztvevők létszámától és tevékenységétől függ, személyekre bontva tíz-húsz forinttól néhány száz forintig terjedhet - mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának vezetője. Egy ötnapos, 80 ezer fős rendezvény látogatónként és naponta 11,2 forintból jön ki, ha a szervező baleseti halálra, baleseti rokkantságra és csonttörésre köt biztosítást. Ha e mellé kér még fedezetet olyan eseményekre, mint a baleseti kórházi napi térítés, baleseti műtéti térítés vagy égési sérülés, ez az összeg akkor is csupán 24,2 forint/fő/nap.

A fesztiválok napi belépőjegyárához mérten alacsony díj ellenére sincsenek azonban a rendezvények többségén biztosítva a nézők. Épp ezért célszerű lehet magának a fesztiválozónak megkötni valamiféle egyéni baleset-biztosítást akár a szórakozás idejére, akár általában véve a nyári időszakra. Az egyik ok, ami miatt erre szükség lehet az, hogy ezeken a rendezvényeken számos extrém sportolási lehetőség is kínálkozik, amelyeknél, ha kipróbálja és megsérül a vendég, nem biztos, hogy minden esetben vállalják a biztosítók a kártérítést a jegyekbe épített biztosítás alapján. Baleset-biztosítást a hazai piaci szereplőknél önállóan is köthetnek az ügyfelek, de az Aegonnál például a lakásbiztosítás részeként igényelhető ilyen szolgáltatás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden fesztiválozónak érdemes azonban figyelni arra, hogy balesetek esetén a biztosító mentesül a kártérítési kötelezettség alól, ha a sérülés a biztosított súlyos gondatlansága, szándékossága vagy alkoholos, esetleg drogos befolyásoltsága miatt következett be - hívja fel a figyelmet a Genertel szakértője.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 18:50
Dömötör fordult a bírósághoz, mert szerinte az Alfahír megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiség...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?