13 °C Budapest

Sziget: ha részeg vagy, nincs biztosítás!

2011. augusztus 12. 08:32

A belépőjegyek árához mérten elenyésző összegbe kerül, mégis ritkán kötnek a fesztiválszervezők a bulizókra baleset-biztosítást. Ha meg is teszik, a limitek miatt rendszerint csak jelképes összegű kárpótlásra számíthat, akit ilyen helyen baleset ér - írja a Világgazdaság.

Ezen a hétvégén még várhatóan sokan kilátogatnak a Sziget Fesztiválra, ahol számos veszély leselkedhet a szórakozókra, baleset érheti őket, vagy eltulajdoníthatják az értékeiket. Megesik, hogy a rendezvényszervezők kötnek biztosítást a szórakozókra, ez azonban a legtöbbször igen csekély kártérítési limiteket tartalmaz - hívja fel a figyelmet Bóna Katalin, az Union életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Baleseti halál esetén például jellemzően 100, baleseti rokkantságnál 150, baleseti sérülés esetén pedig 5-10 ezer forintos biztosítási összegre kérnek ajánlatot a rendezvényszervezők. Ennek oka legtöbbször a költségérzékenység, a költségek minimalizálására való törekvés. Így aztán ha megtörténik a baj, a károsult legfeljebb jelképes kártérítésre számíthat.

A jegyárakhoz képest egyébként a biztosítás díja nem magas. "Tapasztalatunk alapján általánosságban elmondható, hogy már 10 forint/belépőjegy díjért is ki lehet alakítani valós fedezetet nyújtó biztosítási csomagot, amelyben baleseti tragédia esetén a biztosító akár félmillió forintot meghaladó összegben is térít, attól függően, a csomag milyen egyéb fedezetet tartalmaz" - mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője.

Hasonló tarifák jönnek ki a többi piaci szereplőnél is. A biztosítás díja a rendezvényszervező által kért szolgáltatásoktól, a rendezvény időtartamától, a résztvevők létszámától és tevékenységétől függ, személyekre bontva tíz-húsz forinttól néhány száz forintig terjedhet - mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának vezetője. Egy ötnapos, 80 ezer fős rendezvény látogatónként és naponta 11,2 forintból jön ki, ha a szervező baleseti halálra, baleseti rokkantságra és csonttörésre köt biztosítást. Ha e mellé kér még fedezetet olyan eseményekre, mint a baleseti kórházi napi térítés, baleseti műtéti térítés vagy égési sérülés, ez az összeg akkor is csupán 24,2 forint/fő/nap.

A fesztiválok napi belépőjegyárához mérten alacsony díj ellenére sincsenek azonban a rendezvények többségén biztosítva a nézők. Épp ezért célszerű lehet magának a fesztiválozónak megkötni valamiféle egyéni baleset-biztosítást akár a szórakozás idejére, akár általában véve a nyári időszakra. Az egyik ok, ami miatt erre szükség lehet az, hogy ezeken a rendezvényeken számos extrém sportolási lehetőség is kínálkozik, amelyeknél, ha kipróbálja és megsérül a vendég, nem biztos, hogy minden esetben vállalják a biztosítók a kártérítést a jegyekbe épített biztosítás alapján. Baleset-biztosítást a hazai piaci szereplőknél önállóan is köthetnek az ügyfelek, de az Aegonnál például a lakásbiztosítás részeként igényelhető ilyen szolgáltatás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Minden fesztiválozónak érdemes azonban figyelni arra, hogy balesetek esetén a biztosító mentesül a kártérítési kötelezettség alól, ha a sérülés a biztosított súlyos gondatlansága, szándékossága vagy alkoholos, esetleg drogos befolyásoltsága miatt következett be - hívja fel a figyelmet a Genertel szakértője.

 

EZT OLVASTAD MÁR?