21 °C Budapest

Végéhez közeledik a MÁV ÁBE vagyonelszámolása

MTI
2010. február 3. 13:31

Február 15-ig 7 ezer olyan magánszemély kap levelet a MÁV Általános Biztosító Egyesület (ÁBE) vagyonrendezési eljárását folytató Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-től, akiknek követelésük van az egyesülettel szemben, ebben szerepel a követelés besorolása, és annak összege is - mondta az MTI-nem Binder István a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője.


A károkozó volt MÁV ÁBE ügyfelek az eljárás során azonos pozícióban vannak, függetlenül attól, hogy önként, vagy bírósági ítélet alapján kifizették az általuk okozott kárt, illetve nem fizettek eddig semmit - tette hozzá a szóvivő.

A PSZÁF szóvivője ezzel cáfolta Bata Zoltán, a Magyar Kárszakértők Országos Egyesülete alelnökének szerdai sajtótájékoztatóján állítottakat, amely szerint akik már kifizették az általuk okozott kárt, hátrányosabb helyzetbe kerültek azoknál, akik nem fizettek semmit. Az ügy előzménye az, hogy amikor 2008 nyarán a MÁV ÁBE csődbe jutott, nem lehetett felszámolni, mert egyesületi formában működött. Ezért került sor egy, a felszámolás analógiájára lefolytatott vagyonrendezési eljárásra.

A vagyonrendezést végző Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. a múlt év elejétől már legalább 1 milliárd forintot kifizetett azoknak a személyi sérülést szenvedett károsultaknak, akik járadékra jogosultak. A MÁV ÁBE alapszabálya szerint ugyan is az ő követelésük áll az első helyen.  A vagyonelszámolást végző cég arra kérte a MÁV ÁBE-vel szemben követeléssel élőket, hogy legkésőbb 2009. december 15-ig jelentsék be a követeléseiket. Ezeket besorolta, és folyamatosan, február 15-ig értesíti az érintetteket, hogy a kielégítés során melyik osztályba, és mekkora összeggel sorolta be a 7 ezer magánszemélyt.

 Az látszik, hogy a nem személyi sérüléses - szakzsargonban: bádog - károkra csak részben futja a MÁV ÁBE vagyonából. Így a károkozóknak nagy valószínűséggel fizetniük kell az általuk okozott kár egy részét, de hogy mekkorát, az még nem tudható. A Magyar Kárszakértők Országos Egyesülete az alapszabálya szerinti fogyasztóvédelmi funkciójában karolta fel az önként teljesítő károkozókat - mondta az MTI kérdésére Bata Zoltán. Véleménye szerint a vagyonelszámolás során kimaradtak a maradék vagyonból részesedők köréből azok, akik önként kifizették az általuk okozott kárt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Binder István ezzel szemben kifejtette, hogy minden károkozó azonos pozícióban van.

Az MTI példája szerint a különbség az lesz közöttük, hogy ha végelszámolásnál - ha marad vagyon például 20 százaléknyi kár kifizetésére - akkor aki önként fizetett, az ennyit vissza kap, míg aki nem fizetett semmit, annak akkor kell 80 százalékot teljesítenie.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm