Hétvégi viharkárok: 1300 bejelentés, 60 milliós kárkifizetés

Pénzcentrum
2009. május 28. 10:47

Országosan közel 1 300 db kárbejelentés érkezett az Allianz Hungária Zrt.-hez a hétvégi viharok miatt. A leginkább érintett terület a dél-dunántúli régió, kiemelten Mohács, Pécs és Baja, bejelentéseinknek közel fele innen érkezett. A várható kárkifizetés összege megközelíti a 60 millió forintot, melyből szerdáig már 10 millió Ft kifizetése megtörtént a helyreállítási munkálatok mielőbbi elindítása érdekében.

Horváth Andrea, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese elmondta: "a társaság kárszakértői soron kívül megkezdték a hétvégi károk felmérését. Az előzetes adatok alapján a hétvégi ítéletidő elsősorban a Dél-Dunántúlon, főként Baranya megyére volt jellemző. A térségből több mint 600 darab bejelentés érkezett, ebből 450 közvetlenül a vihar, 60-60 db pedig a jégverés, illetve a villámcsapások okozta károkkal kapcsolatos. A legtöbb kárt Mohácsról (233), Pécsről (162) és Bajáról (51) jelentették. A többi környező megyéből (Somogy, Tolna, Zala) a vihar okozta károk mellett a jégverés és a villámcsapás jelentett nagyobb gondokat."

Az Allianz Hungária a meteorológiai előrejelzéseket naprakészen figyeli, így a jelenlegihez hasonló (narancssárga riasztással előre jelzett) esetekben a korábbi évek káralakulását is figyelembe véve előre felméri a várható károkat. Viharkároknál lehetőség van telefonos kárrendezési eljárásra, amikor is az Allianz szakértő munkatársai az ügyfél telefonos megkeresése alkalmával, az általa elmondottak alapján, helyszíni szemle nélkül rendezik a károkat - természetesen abban az esetben, ha az ügyfél is elfogadja a telefonon felajánlott kártérítési összeget. A kisebb összegű károk gyors helyreállításához ezzel az egyszerűsített és ügyfélbarát eljárással társaságunk is aktívan hozzá tud járulni. Amennyiben a viharos időjárás nagyobb kárt okoz az épületben, mely veszélyezteti a lakhatást, társaságunk soron kívül kárelőleget utal ki, melynek segítségével gyorsan megkezdhető a helyreállítás, valamint megoldható a károsult ideiglenes elszállásolása is. A jelenlegi, és az ehhez hasonló kritikus helyzetekben az Allianz Hungária kiemelt figyelmet fordít ügyfeleinek gyors, és az aktuális igényekhez leginkább igazodó kiszolgálására.

A vezérigazgató-helyettes szerint a közeljövőben folytatódhatnak az ilyen és ehhez hasonló természeti események, így a következő kármegelőzési tanácsokat érdemes megfogadni: évente legalább egy alkalommal, de különösen előre jelzett, erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok áttekintése, ugyanis a fedés sérülését egy esetleges vihar tovább rombolhatja, továbbá a fedés sérüléséből eredő nyíláson keresztül a csapadék az épületbe jutva károkat okozhat. Javasolt a ház előtti lefolyók, ereszcsatornák illetve átereszek rendszeres ellenőrzése és tisztítása a nem megfelelő csapadék-elvezetésből eredő beázási és elöntési károk megelőzése érdekében. Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.

Biztosított ingatlanunk mellett ne feledkezzünk meg autónk biztosításáról sem. Az átlagosnál hevesebb viharok esetén ugyanis előfordulhat, hogy az egyébként gondosan karbantartott épületünket is megbontja a viharos erejű szél és a lebomló épületrészek kárt tesznek a gépkocsinkban. Ebben az esetben az ingatlanban keletkezett károkat természetesen megtéríti társaságunk, azonban az autó káraira kizárólag a casco biztosítás nyújt fedezetet. Amennyiben a sajnálatos kár már bekövetkezett, akkor az alábbi tanácsokat érdemes megfontolni, betartani: a káresemény felfedezését követően elsőként arról kell meggyőződni, hogy van-e közvetlen életveszélyt jelentő károsodás az épületen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Ha szükséges, mielőbb célszerű értesíteni a katasztrófa-védelmet vagy a tűzoltóságot a további károk bekövetkezése és az azzal járó esetleges személyi sérülések megelőzése érdekében. A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelőzése érdekében. A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segítni, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható. Ha ügyfelünknek lehetősége van rá, a keletkezett károsodások lefotózásával szintén segítheti az egyszerűbb kárfelmérést.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. november 29. 14:10
A Detekto néven indult oldal célja a hamis információk felismerésének és értelmezésének gyakorlása f...
Holdblog  |  2023. november 29. 14:08
Könnyen hihetnénk, hogy az előttünk álló téli hónapokban már semmilyen meglepetés sem érhet minket a...
Kiszámoló  |  2023. november 29. 09:25
Sorban kapom a panaszokat a Wise-ra hónapok óta. Valaki utalni akart, letiltották az utalást, adjon...
MNB Intézet  |  2023. november 28. 10:05
A versenyben másodikként sorra kerülő versenyzőre mindig nagy nyomás nehezedik. Így van ez a gazdasá...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem