26 °C Budapest

Rés a biztosítási piacon, hol teremhet számodra babér?

Pénzcentrum
2007. október 19. 05:55

Több ezren próbálnak évente szerencsét közvetítőként a biztosítási szektorban. Sokan közülük csatlakoznak valamelyik többes ügynök hálózathoz, vagy elkötelezik magukat egy-egy biztosító mellett. Ezek a közvetítők nagyrészt a lakossági termékeket forgalmazzák, míg a vállalati szektorok piacát az alkuszcégek "uralják". Természetesen van átfedés a lakossági és a vállalati szektor között, azonban van egy terület, amely lehetőséget ad a piacra lépésre, illetve a további növekedést is megalapozhatja.

A jelenlegi biztosításközvetítő piac, ha nagyon egyszerűsítve akarjuk áttekinteni, úgy működik, hogy az MLM rendszerben működő többes ügynökhálózatok, az egyes ügynökök és a biztosítók saját hálózatai nagyrészt a lakossági élet és vagyonbiztosítások területén tevékenykednek. Az alkuszcégek pedig jórészt a vállalati vagyonbiztosításokat értékesítik, és megjelennek a lakossági szektor nem-élet területén is.

Jelen cikkünkben a vállalati termékek piacával foglalkozunk és megvizsgáljuk, hogy mely területeken van még lehetőség a növekedésre.

A piac

A hazai vállalati szegmenst változatlanul az alulbiztosítottság jellemzi. Míg a piac egésze dübörög és még 2006-ban mintegy 20 százalékos bővülést ért el, addig a díjbevétel 15-20 százalékát adó vállalati biztosítási szegmens stagnál.

A biztosításon való spórolás azonban nem csak a kis cégek jellemzője. Leginkább a különböző vagyon és felelősségbiztosításokon takarékoskodnak a cégek, személybiztosítást pedig szinte még egyáltalán nem vásárolnak. Egyrészt a biztosítás teljes mellőzése, másrészt a az alulbiztosítottság jellemzi a piacot. Tehát mindenki vásárol valamilyen terméket, leginkább a hitelintézetek vagy az üzleti partnerek nyomására, de ezek legtöbbször részben sem fedeznek egy esetleges kárértéket.

Az alábbi néhány diagram jól mutatja, hogy a hazai alkuszcégek az elmúlt években leginkább a nem-élet területre összpontosítottak. A diagramban az Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) tagjai által közölt adatokat összevontan ábrázoltuk.

Jól látszik, hogy míg év/év alapon mindkét üzletágban dinamikus a díjbevétel növekedés a biztosítási szektorban, addig az alkuszok jutalékbevétele csak a nem élet üzletágra koncentrálódik. Még tovább árnyalja a képet, ha megvizsgáljuk élet és nem-élet területenkénti bontásban az alkuszcégek által kezelt díj nagyságát, biztosító társaságonként.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mely területre érdemes tehát belépnünk?

A fenti adatok alapján a csoportos személybiztosítások területe az, amely lehetőségként tátong minden piaci szereplő előtt. A kérdés már csak az, hogy kereslet is van-e a termékek iránt?

A növekvő járulék- és adóterheknek köszönhetően, egyre több hazai vállalkozás ismeri fel a biztosításokban és az ezekre épülő cafetéria rendszerekben rejlő lehetőségeket. A biztosítók termékfejlesztései is egyre inkább ösztönzi az alkuszokat ezen konstrukciók forgalmazására, ugyanis komplett, személyre szabható csomagokat kínálnak a vállalati ügyfeleiknek, megkönnyítve ezzel az értékesítést. Ezek azok a tényezők, amelyek a piac fejlődését vetítik előre.

Emellett a személybiztosítások területén a jutalékkulcsok is magasabbak, mint vagyonbiztosítások esetén. Míg az első esetében 25-30 százalékos jutalékkulcsokról beszélhetünk (ami természetesen alatta marad a lakossági élet üzletág gyakran 100 százalék feletti kulcsainak, igaz, vállalati szegmensben a volumen is sokkal nagyobb), addig a második esetben a 15-20 százalékos jutalékkulcsok a jellemzőek.

A lehetőséget felismerve, már több nagy alkuszcég lépett és kialakították a saját személybiztosítási osztályaikat, amely már a meglévő ügyfélkörre építve értékesítenek (keresztértékesítés) cafeteria rendszereket és csoportos személybiztosítási termékeket.

Azonban ezek a cégek jellemzően a nagyvállalati és a nemzetközi szektorral foglalkoznak így a kkv-k területe továbbra nyitva áll sok alkuszcég előtt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 26. 11:36
A lap és az újságírója azért fordul a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, mert a Portik-interjú leti...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 26. 11:20
Bár az 1960-as évek óta tudjuk, hogy a makroökonómiában és a pénzügyekben milyen fontos a várakozáso...
Holdblog  |  2023. szeptember 26. 09:04
Sose gondoltuk komolyan, de az utóbbi két év végképp arról szólt, hogy felejtsük el, hogy felzárkózu...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM