Eü. reform: kivárnak a befektetők

Pénzcentrum
2008. február 27. 09:30

Nincs nagy érdeklődés az új egészségpénztárak iránt, igaz, a potenciális befektetők közül csak kevesen mondtak határozott nemet. A nemzetközi biztosítótársaságok hazai leányvállalatai várják a végrehajtási rendeleteket és a politikai helyzet stabilizálását - írja a Világgazdaság.

A pénztárak 2009. február 1-jén megkezdhetik a működésüket - állítja Horváth Ágnes, egészségügyi miniszter.

A soron lévő feladat most a 22, teljes egészében állami tulajdonú előpénztár létrehozása. Megkezdték ezen szervezetek vezérigazgatóinak a kiválasztását, akik a vegyes tulajdonú pénztárrá alakulásig irányítják az előpénztárakat. Közben angol nyelvre fordítják a törvényt, s készül a nemzetközi pályázat, amely arra hivatott, hogy megtalálják azt a tanácsadó céget, amelyik a lehető legoptimálisabb befektetőket képes kiválasztani. A nyáron és az ősz folyamán kétfordulós pályázatot írnak ki, majd a pénztárak 49 százalékos forgalomképes tulajdonrészét árverésre bocsátják. A nyertesek az 51 százalékos állami tulajdonossal jövő februárban alakítják meg a vegyes tulajdonú pénztárakat, márciusban kerül sor a tagtoborzásra (egy tagért legalább 12 ezer forintot kell fizetni), végül április 1-jén "élesben" indul az új rendszer.

A létrejövő Nemzeti Egészségbiztosítási Központnak - ez a szervezet kezeli az Országos Kockázatközösségi Alapot (OKA) - mindenki kötelezően tagja lesz, akár maga, akár az állam fizeti utána az Országgyűlés által törvényben előírt járulékot. Ez utóbbit továbbra is az APEH szedi be és utalja át a Magyar Államkincstárnak. A járulékösszeg egy részéből az OKA központilag finanszírozza a drága gyógyeljárásokat, a járványügyet, s a megalakuló pénztárak beiktatásával ő utalja át a pénzt a gyógyintézményeknek. Ez fejkvóta alapján történik majd, amelyet a tagok kora, neme, az adott terület egészségügyi szükségletei és egyéb megbetegedési mutatók szerint számolnak ki. A törvény mellékletében egyébként tételesen felsorolták az OKA által központilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat, s meghatározzák a pénztárak feladatait is. Ám ez utóbbiak a nagy értékű ellátásokért pénztári önrészt fizetnek az OKA-ba, így megoszlanak a beavatkozások költségei.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm