19 °C Budapest

Mennyibe kerül neked az ingyenes szolgáltatás?

Pénzcentrum
2006. október 11. 13:00

Az alkuszok szolgáltatásait szinte mindenki ismeri. A képzett szakemberek segítségnyújtása igen hasznos, hiszen az alkuszok megtalálják a számunkra leginkább testreszabott és legkedvezőbb árú biztosítási megoldásokat. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez a szolgáltatás neki, mint ügyfélnek ingyen van. Pedig...

Az alkusz piac alakulásáról, az online kötések jelentőségéről, a szövetség feladatairól és a szolgáltatások díjáról kérdeztük Turcziné Pálos Annát, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) főtitkárát.

Pénzcentrum: Kik is azok az alkuszok?

Turcziné Pálos Anna: Az alkuszok jellemzően széles piaci ismeretekkel rendelkező, az ügyfél megbízottjaként tevékenykedő független szakemberek, akik a biztosító társaságok ügynökeivel ellentétben más biztosítók konstrukcióit is ismerik. Így tudják kiszolgálni megbízóikat, az ügyfeleket. Áttekintik, milyen kockázatokra lehet, érdemes biztosítást kötni, de azt is jelzik, ha valamely kockázatra nincs szüksége az ügyfélnek, vagy esetleg éppen csökkenthetők a meglévő kockázatok. Ráadásul, ami rendkívül fontos, az alkuszok anyagi felelősséget is vállalnak, a függő ügynökökkel ellentétben ugyanis kötelező szakmai felelősségbiztosítással rendelkeznek arra az esetre, ha az ügyfélnek az alkuszok hibájából kára származna.

Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy a szolgáltatás, minden híresztelés ellenére, nem ingyenes. Attól függetlenül, hogy az ügyfélnek a szerződéskötéskor nem kell közvetítői díjat fizetni, tisztességesen megfizeti azt a biztosítási díjban. Ugyanis a biztosítók, a szerzési költségeket - a mai piaci gyakorlat szerint -, beépítik a díjba, és ebből fizetik például az alkusz jutalékát is.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha az ügyfél kihagyja az alkuszt a kötésből, akkor sem kaphatja meg olcsóbban a terméket. Ugyanis a biztosító társaságok nem csökkentik a fizetendő díjat, csak nem az alkusz kapja, hanem a társaság saját ügynöke.

Ráadásul, az ügyfélnek magának kell felkutatni a piacon jelenlévő legjobb ajánlatot, ami nem mindig sikerül. Valamint az alkuszi segítség egy esetleges kárrendezés esetén is az ügyfél rendelkezésére áll.

Pénzcentrum:Egy alkusznak van-e törvényi kötelezettsége arra vonatkozólag, hogy az ügyfélnek mindig a legjobb ajánlatot adja?

Turcziné Pálos Anna: A törvényi kötelezettség úgy szól: megfelelő számú ajánlatból az ügyfelet tájékoztatni kell, ajánlani lehet a neki legmegfelelőbbet, de az ügyfél választja ki, hogy melyiket szeretné megkötni.

Pénzcentrum:Mekkora a hazai piac és mekkora az online alkuszok szerepe?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Turcziné Pálos Anna: Magyarországon ma közel 350 kisebb-nagyobb alkuszcég tevékenykedik. A 126 tagot számláló, Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége tagjai között ott vannak a piacvezető cégek mellett a közepes és kis brókercégekképviselői. Fontos hangsúlyozni, hogy valamennyi brókercég független a biztosítótársaságoktól, a tulajdonosi összefonódást a törvény is tiltja. A jövőben várhatóan a piac koncentrálódik, mivel a kisebb alkuszok önállóan aligha lesznek képesek felvenni a versenyt a piacvezető illetve a szövetkezetekbe, érdekcsoportokba, hálózatokba tömörült társaságokkal és nem tudnak majd megbirkózni az online kötések térnyeréséből származó kihívásokkal.

A 2006-os évben az online alkuszok által megkötött szerződések száma megkétszereződött az előző évhez képest. Az összes biztosítási szerződés darabszáma mintegy 200 ezer darabra emelkedett. Az online megkötött biztosításokat döntően az online alkuszokon keresztül kötötték az idei évben is. Az elmúlt években megkötött online szerződések több mint 90%-a a gépjármű-biztosítás területére koncentrálódott.

Pénzcentrum:Melyek azok a lépések, amiket idáig már megtettek és innentől kezdve meg szeretnének tenni az ügyben, hogy a szakma minél tisztább legyen?

Turcziné Pálos Anna: Az érdekvédelmi szervezet azért jött létre, illetve az évek során megtett fejlődésében az a cél , hogy ez egy minőségi, védjegy-szerű ernyőt képezzen azok fölött, akik itt összegyűlnek és úgy gondolják, hogy érdemes összetartani. Az alkusz szövetség egyelőre annál többet még nem tudhatott tenni, mint a törvény által előírt kötelezettségek alapul véve szelektálja a hozzá jelentkező tagjelölteket. Természetesen az előírások és a szövetség szabályzata mindenkire egyformán vonatkozik.

Igyekszünk folyamatosan hangsúlyozni, felhívni a figyelmet és odafigyelni arra, hogy képzetlen közvetítők ne legyenek a piacon és arra sarkaljuk a tagjainkat, hogy a szaktudás és a szakértelem a napi munkában valóban megnyilvánuljon.

Előfordulhat, hogy a legkiválóbb alkusz cégben is elkövethet valahol valaki egy hibát, amiből problémája lesz a cégeknek, azért kötelező hogy felelősség biztosításuk legyen, mert a cég szakmailag felelősséget vállal, azért amit képviselői munkájuk során végeznek.

A Szövetség megpróbál annyiban garancia lenni, hogy tagjainak folyamatos szakmai támogatást nyújt, információt szolgáltat.

Tehát a szervezett alkuszságnak az lehet az előnye, hogy információkkal, figyelmeztetésekkel és útmutatásokkal megpróbáljuk összehangolni a piacon az alkuszok működését a korábbi tapasztalatok alapján, hogy minél kevesebb ügyfél panasz legyen.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem