33 °C Budapest

Mennyibe kerül neked az ingyenes szolgáltatás?

Pénzcentrum
2006. október 11. 13:00

Az alkuszok szolgáltatásait szinte mindenki ismeri. A képzett szakemberek segítségnyújtása igen hasznos, hiszen az alkuszok megtalálják a számunkra leginkább testreszabott és legkedvezőbb árú biztosítási megoldásokat. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez a szolgáltatás neki, mint ügyfélnek ingyen van. Pedig...

Az alkusz piac alakulásáról, az online kötések jelentőségéről, a szövetség feladatairól és a szolgáltatások díjáról kérdeztük Turcziné Pálos Annát, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) főtitkárát.

Pénzcentrum: Kik is azok az alkuszok?

Turcziné Pálos Anna: Az alkuszok jellemzően széles piaci ismeretekkel rendelkező, az ügyfél megbízottjaként tevékenykedő független szakemberek, akik a biztosító társaságok ügynökeivel ellentétben más biztosítók konstrukcióit is ismerik. Így tudják kiszolgálni megbízóikat, az ügyfeleket. Áttekintik, milyen kockázatokra lehet, érdemes biztosítást kötni, de azt is jelzik, ha valamely kockázatra nincs szüksége az ügyfélnek, vagy esetleg éppen csökkenthetők a meglévő kockázatok. Ráadásul, ami rendkívül fontos, az alkuszok anyagi felelősséget is vállalnak, a függő ügynökökkel ellentétben ugyanis kötelező szakmai felelősségbiztosítással rendelkeznek arra az esetre, ha az ügyfélnek az alkuszok hibájából kára származna.

Ki kell azonban hangsúlyozni, hogy a szolgáltatás, minden híresztelés ellenére, nem ingyenes. Attól függetlenül, hogy az ügyfélnek a szerződéskötéskor nem kell közvetítői díjat fizetni, tisztességesen megfizeti azt a biztosítási díjban. Ugyanis a biztosítók, a szerzési költségeket - a mai piaci gyakorlat szerint -, beépítik a díjba, és ebből fizetik például az alkusz jutalékát is.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha az ügyfél kihagyja az alkuszt a kötésből, akkor sem kaphatja meg olcsóbban a terméket. Ugyanis a biztosító társaságok nem csökkentik a fizetendő díjat, csak nem az alkusz kapja, hanem a társaság saját ügynöke.

Ráadásul, az ügyfélnek magának kell felkutatni a piacon jelenlévő legjobb ajánlatot, ami nem mindig sikerül. Valamint az alkuszi segítség egy esetleges kárrendezés esetén is az ügyfél rendelkezésére áll.

Pénzcentrum:Egy alkusznak van-e törvényi kötelezettsége arra vonatkozólag, hogy az ügyfélnek mindig a legjobb ajánlatot adja?

Turcziné Pálos Anna: A törvényi kötelezettség úgy szól: megfelelő számú ajánlatból az ügyfelet tájékoztatni kell, ajánlani lehet a neki legmegfelelőbbet, de az ügyfél választja ki, hogy melyiket szeretné megkötni.

Pénzcentrum:Mekkora a hazai piac és mekkora az online alkuszok szerepe?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Turcziné Pálos Anna: Magyarországon ma közel 350 kisebb-nagyobb alkuszcég tevékenykedik. A 126 tagot számláló, Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége tagjai között ott vannak a piacvezető cégek mellett a közepes és kis brókercégekképviselői. Fontos hangsúlyozni, hogy valamennyi brókercég független a biztosítótársaságoktól, a tulajdonosi összefonódást a törvény is tiltja. A jövőben várhatóan a piac koncentrálódik, mivel a kisebb alkuszok önállóan aligha lesznek képesek felvenni a versenyt a piacvezető illetve a szövetkezetekbe, érdekcsoportokba, hálózatokba tömörült társaságokkal és nem tudnak majd megbirkózni az online kötések térnyeréséből származó kihívásokkal.

A 2006-os évben az online alkuszok által megkötött szerződések száma megkétszereződött az előző évhez képest. Az összes biztosítási szerződés darabszáma mintegy 200 ezer darabra emelkedett. Az online megkötött biztosításokat döntően az online alkuszokon keresztül kötötték az idei évben is. Az elmúlt években megkötött online szerződések több mint 90%-a a gépjármű-biztosítás területére koncentrálódott.

Pénzcentrum:Melyek azok a lépések, amiket idáig már megtettek és innentől kezdve meg szeretnének tenni az ügyben, hogy a szakma minél tisztább legyen?

Turcziné Pálos Anna: Az érdekvédelmi szervezet azért jött létre, illetve az évek során megtett fejlődésében az a cél , hogy ez egy minőségi, védjegy-szerű ernyőt képezzen azok fölött, akik itt összegyűlnek és úgy gondolják, hogy érdemes összetartani. Az alkusz szövetség egyelőre annál többet még nem tudhatott tenni, mint a törvény által előírt kötelezettségek alapul véve szelektálja a hozzá jelentkező tagjelölteket. Természetesen az előírások és a szövetség szabályzata mindenkire egyformán vonatkozik.

Igyekszünk folyamatosan hangsúlyozni, felhívni a figyelmet és odafigyelni arra, hogy képzetlen közvetítők ne legyenek a piacon és arra sarkaljuk a tagjainkat, hogy a szaktudás és a szakértelem a napi munkában valóban megnyilvánuljon.

Előfordulhat, hogy a legkiválóbb alkusz cégben is elkövethet valahol valaki egy hibát, amiből problémája lesz a cégeknek, azért kötelező hogy felelősség biztosításuk legyen, mert a cég szakmailag felelősséget vállal, azért amit képviselői munkájuk során végeznek.

A Szövetség megpróbál annyiban garancia lenni, hogy tagjainak folyamatos szakmai támogatást nyújt, információt szolgáltat.

Tehát a szervezett alkuszságnak az lehet az előnye, hogy információkkal, figyelmeztetésekkel és útmutatásokkal megpróbáljuk összehangolni a piacon az alkuszok működését a korábbi tapasztalatok alapján, hogy minél kevesebb ügyfél panasz legyen.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?