15 °C Budapest

Legjobb mosópor 2020: tényleg a legolcsóbb a leghatékonyabb mosószer? - teszt

2020. november 12. 14:02

A mosópor elengedhetetlen része a háztartásnak. De pontosan mitől lesz jó egy mosószer? Mutatjuk, melyik a legjobb mosópor a magyar boltokban. Itt a nagy mosóporteszt 2020.

Mosni mindenki szokott, ám egyáltalán nem mindegy, milyen mosóport zúdítunk a gépbe. Persze, mindenkinek van egy megszokott, bevált mosószere, ám egyáltalán nem biztos, hogy az a leghatékonyabb a piacon - sőt, lehet, hogy ár-érték arányban egyenesen borzalmas a mosópor, amit használunk. Ha így van, rengeteg pénzünk úszik el a csatornába, hiszen minél hatékonyabb a mosóporunk, annál kisebb a valószínűsége, hogy koszos marad a ruha, amit aztán moshatunk ki megint... Ez viszont csak tesztek útján derülhet ki, most megmutatjuk, hogy melyik

a legjobb mosópor, amit boltban lehet kapni Magyarországon.

Így készült a nagy mosópor teszt

A Tudatos Vásárlók Egyesületénél 13 mosópor tisztítási hatékonyságát tesztelte: ezek között megtaláljuk a szupermarketek és drogériák sajátmárkás termékeit, a legtöbb helyen kapható, legismertebb márkákat és a környezetbarát összetételű, alternatív mosóporokat is.

Laboratóriumban vizsgálták, hogy különböző típusú foltokat mennyire jól távolítanak el a ruhákból és megmérték azt is, hogy mennyi foszfort tartalmaznak. Emellett azt is megnézték, hogy a termék rendelkezik-e öko-cimkével, és az egészségi- és környezeti kockázatok jelölését is kielemezték.

A listában az árak egy kilogrammra vetített egységárban vannak feltüntetve, a legolcsóbb tesztelt mosópor kilója 600 forintba került, a legdrágább pedig 4600 forint volt kilónként. A teszthez speciálisan erre a célra kifejlesztett textíliát használtak, ugyanabban a mosógépben, 40 fokon mostak, annyi porral, amennyit a gyártó 4,5 kg közepesen szennyezett ruhához javasol. Kontrollként kimostak egy tiszta fehér textilt is, hogy kiderüljön, az adott szertől szürkül-e a ruha, vagy esetleg van-e további fehérítő hatása. Emellett a tesztcsíkokat az alábbi módokon szennyezték:

  • kakaóval
  • sárral
  • fűvel
  • olajos foltokkal
  • vörösborral
  • céklával.

Tarolt az olcsó mosópor

Meglepő eredmény született a teszten:

a legjobb mosópor a Müller sajátmárkás terméke, a Blink Öko lett, amely hatékonysága mellett környezetbarát is!

Ráadásul ezt nem is műanyag csomagolásban árulják, hanem papírzacskóban lehet megvenni, és az egyetlen mosópor a teszteltek közül, amely rendelkezik EU Ecolabel minősítéssel. Foszfortartalma nagyon alacsony és a hatékonyságát tekintve minden kategóriában kiemelkedő eredményt ért el. Ráadásul az ára is nagyon kedvező: egy kiló csak 810 forintba kerül, ezzel ez az egyik legolcsóbb termék az egész mezőnyben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A dobogó második helyét szintén papírba csomagolt - ez esetben kartondobozos - termék foglalja el, amit viszont nem lehet boltban venni: az Amway termékcsoport mosóporához azonban nem nehéz hozzájutni, egy weboldalról rendelték meg a tesztelők. Egyébként ez a mezőny messze legdrágább terméke, 4600 forintos kilónkénti áron lehet megvenni, viszont ebből kell a legkisebb adagot használni a mosáshoz.

A dobogós helyezettek közül a Surf mosóporhoz a legkönnyebb hozzájutni, kisebb és nagyobb boltokban és áruházláncokban is elérhető általában. Az ára 1292 forint/kilogramm, a hatékonyságát viszont már inkább a középmezőny tetejéhez lehet hasonlítani, mintsem a legjobbakéhoz.

A táblázat második felében találjuk a legismertebb márkákat: az Ariel, a Persil, a Biopon Takarékos és a Tomi termékek hatékonyságára általánosságban azt mondhatjuk, hogy jó, mindegyiknek van erőssége, gyengesége is. Az áruk hasonló, 1300 forint/kilogramm körüli, kivéve a Biopont, ami 785 forintba kerül kilónként. Az Ariel kivételével viszont elég magas a foszfortartalmuk, ezért is kerültek a mezőny végére a Tudatos Vásárlók tesztjén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm