2020. augusztus 12. szerda Klára

Brutál drágulás a magyar henteseknél: 24 százalékkal kerül többe ez a hús


Majdnem negyedével drágult egyetlen év alatt a sertéshús Magyarországon. A vágósertés felvásárlási ára 507 forint volt, 43 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

2020 január 15-től a húspultokban fel kell tüntetni a sertéshúsok származási helyét. A 200 négyzetméternél kisebb boltokban csak szöveges formában, a nagyobbakban a származási helyet jelölő nemzeti színű zászlócskával is. A cél az, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a magyar sertéshúsra, nyilván azért, hogy többet vásároljanak belőle, mondják a húsosok.

Ezzel párhuzamosan a Blokkk.com szakportál megnézte az árak alakulását is, és a KSH mérése szerint a sertéshús ára 24 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. 2019 novemberében a vágósertés felvásárlási ára 507 forint volt, 43 százalékkal több az egy évvel korábbinál. És a húsosok egy-két évig elhúzódó folyamatra számítanak.

A boltokban a csontozott rövidkaraj ára 1750 forint, a sertéskarajé 1550 forint volt 2019 utolsó hónapjában. Egy évvel korábban ezek az árak 1470 és  1210 forintot mutattak. A portál megjegyzi, hogy a piaci tapasztalat az, hogy ha valamilyen élelmiszernek nagyot ugrik az ára, akkor abból kevesebbet vesznek a vásárlók, főleg akkor, ha találnak helyette valami mást is a pultban. Bár a sertéshús az sertéshús, a maga jellegzetességeivel együtt, de hát ha nagyon drága, akkor csak oldalra is pillant a vásárló, mi van még. és megakadhat a szeme a baromfihúson, ahol csak 2 százalékos volt az áremelkedés.

A zászlókkal is lehet még bonyodalom

 A zászlós rendelet lényege, hogy a húspultban a sertéshús származási helyét minden boltban fel kell tüntetni feliratozással (a darálthús és a húsnyesedék kivételével). Zászló csak a 200 négyzetméternél nagyobb boltban kell, ott viszont már belép az állattartás helye és a vágás helye is. Ez lehet eltérő a származási helytől, ekkor két zászló lesz a pultban. Így pedig a Blokk.com szerint az azért nem egyértelmű, hogy az állattartás és a vágás helyét szövegesen is fel kell tüntetni, vagy elég a zászló.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.