Az inflációs nyomás nem tűnt el: nagy kihívás előtt a magyar gazdaság

MTI
2020. május 8. 18:34

A fogyasztói árindex áprilisi csökkenését egyértelműen és szinte egyedül az üzemanyagok árának csökkenése okozta, a változatlan maginfláció viszont azt bizonyítja, hogy az inflációs nyomás nem tűnt el a gazdaságból - állapították meg az elemzők. Azt is kiemelték, hogy a mutató eltávolodik a valóságtól, hiszen olyan fogyasztásra is kiterjed, ami a veszélyhelyzeti korlátozó intézkedések miatt teljesen lehetetlen, vagy jelentősen visszaesett, mint a házon kívüli étkezés, az üdülés, a tömegközlekedés, vagy a kulturális, szabadidős tevékenyégek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott jelentése szerint áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Márciushoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt, a járműüzemanyagok ára 16,4 százalékkal csökkent. Az éves maginfláció az előző havival megegyező, 4,3 százalékos maradt.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy  az infláció áprilisban a különböző háztartásokat jelentősen eltérő mértékben érinthette: akik arányaiban több élelmiszert vásárolnak, azok magasabb, akik több üzemanyagot, azok alacsonyabb átlagos áremelkedést tapasztalhattak.

A következő időszak inflációs folyamataiban is meghatározó lesz az olaj árának alakulása. A maginflációs mutató stabilan a cél felett van, tehát az inflációs nyomás a gazdaságban nem tűnt el, azt csak az olaj árának bezuhanása törte le, ami a jövőre nézve kockázatot is rejt magában, hiszen a jelenlegi alacsony olajár hosszú távon várhatóan nem marad fenn - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének véleménye szerint a következő hónapokban az üzemanyagok bázisárának emelkedése és idei összeomlása miatt az infláció a 3 százalék inflációs cél alatt maradhat, majd a nyár végétől kissé meghaladhatja a 3 százalékot, így az idén 3,3 százalékos átlagos inflációra számít a tavalyi 3,4 százalék után.

Az inflációt a koronavírus hatásai igen ellentétesen érintik, egyfelől az olajárak és a gazdasági tevékenység összeomlása nyilvánvalóan lehúzhatja az árakat, ezzel szemben a lényegesen gyengébb forint erősítheti az inflációt. A vészhelyzetet követő újraindulás idején felfutó kereslet a kiesett kapacitásokkal szemben magasabb inflációhoz vezethet. A második félévben erősödhet a forint, ami viszont mérsékelheti az inflációt. Megjegyezte, hogy az infláció a következő hónapokban nem fogja tükrözni az átlagos fogyasztói kosarat sem. Például hiába zuhantak az üzemanyagárak, jelenleg a korábbinak csak a töredéke a fogyasztás. Egyes termékek és szolgáltatások pedig átmenetileg teljesen kiesnek, vagy csökkennek a fogyasztói kosárból, mint a házon kívüli étkezés, tömegközlekedés, szabadidős, kulturális tevékenységek.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője azt emelte ki, hogy a boltok előző hónaphoz hasonló további rohamozása áremelkedést hozott az élelmiszerek területén. A rekordgyenge forint befolyással volt az importált zöldségek és gyümölcsök árára is. A szolgáltatások árváltozásának mérését pedig jelentősen nehezítette, hogy a vállalkozások zárva tartottak, így a rájuk vonatkozó inflációs mutatót érdemes óvatosan kezelni. A parkolás ingyenessé tétele önmagában 0,2 százalékpontot faragott le a teljes inflációs mutatóból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő hónapokban az inflációs mutató további csökkenésére számít az elemző, egyrészt a kereslet tartós visszaesése, másrészt az alacsony üzemanyagárak 2 százalék alá lökhetik a mutatót. Az idei év egészében 2,7 százalékos, míg jövőre 2,3 százalékos átlagos inflációval számol.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője az infláció további kisebb csökkenésére számít májusban, majd az év hátrálévő részében az éves index döntően 2 és 3 százalék között mozog majd. Eközben - leginkább a várhatóan csökkenő belső kereslet nyomán - a maginflációs mutatók is lassulásnak indulhatnak, és fokozatosan közelednek majd a 3 százalék irányába. Az idei évre vonatkozó 2,9 százalékos éves inflációs előrejelzésüket az Erste Bank elemzői továbbra is fenntartják.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat kommentálva elmondta: a friss adat megfelel a várakozásoknak, a lassulásra az üzemanyagok árának jelentős csökkenése miatt számítani lehetett.

A szakember szerint a következő időszakban az infláció alakulása nagyban függ attól, hogy a járvány miatt mennyivel ugrik meg a munkanélküliség, ez a fogyasztáson keresztül hat majd az árakra. Ha pedig az üzemanyagok ára esetleg elkezd emelkedni, akkor könnyen visszatérhet a 3 százalék fölötti infláció. Az év hátralévő részében inkább 2,5 százalék körüli fogyasztó árindexek lehetnek jellemzők és a jövő év második negyedévében jöhet egy jelentősebb ugrás. A mostani kilátások szerint a 2020-as átlagos infláció 2,9 százalék körül várható - mondta.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem