Mature farmer carrying vegetables in basket

Brutálisan megdrágulhat a zöldség 2024-ben: ezt már akciókkal sem fogják bírni a vásárlók?

2023. november 8. 10:12

Egyre inkább az akciókat keresik a magyarok a zöldségek esetében is, viszont ennek ellenére még nem fogyasztunk kevesebbet paradicsomból és paprikából.

Annak ellenére, hogy a költségek jelentősen megnövekedtek, elfogadható évet zár az 500 zöldségtermelőt tömörítő szakmai szervezet, a DélKerTÉSZ - ez hangzott el mai sajtótájékoztatójukon. A szövetkezet főként paradicsomot és paprikát termesztő tagjai ebben az évben eddig 56 ezer tonna zöldséget adtak el, ami éves szinten 13,3 ezer tonnával több az egy évvel korábbi adathoz képest. A frisspiaci termékek 25 ezer tonnát tettek ki, az ipari zöldségek és növények összesen 31 ezer tonnát jelentettek.

Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke elmondta: a magyar boltokban egyre több szentesi zöldséggel találkozhatnak a vásárlók, és ezt mindenképpen pozitívumként értékeli.

Az első kilenc hónapban 7 százalékkal nőtt a beszállított mennyiség a belföldi áruházláncok felé. A növekedés egyes láncoknál elérte a 40 százalékot. Látszik azonban az a tendencia is, hogy a fogyasztók egyre kevesebbet vásárolnak a normál áron, és sokkal inkább az akciókat keresik a zöldségeknél és gyümölcsöknél is. Fogyasztáscsökkenés viszont egyelőre nem történt, az árral lehetett kompenzálni

- mondta az elnök. Elárulta azt is, hogy bár valóban volt árnövekedés a paradicsom és paprika esetében, de egyáltalán nem akkora, mint más (nem zöldség-gyümölcs) termékeknél, melyek ára rakétázott a boltokban. Sőt, még olyan termék is volt, amelynek az ára folyamatosan csökkenni tudott.

A fürtös paradicsomnál deflációs folyamat volt megfigyelhető, a paprika esetében a most ősi árak elmaradnak a tavalyiaktól. A termelők szempontjából azonban el fog jönni egy lélektani határ, ameddig gazdaságosnak tudják ítélni a termelést, hogy meddig lehet csökkenteni az árakat. Ez pedig különösen igaz lesz a hidegebb hónapokra, ekkor a termelés fűtött fóliákban történik, és ezek fenntartása költséges. A jövő év első fele tehát nehéznek ígérkezik

- mondta el Nagypéter Sándor elnök a várható folyamatokról.

Túl sok az adminisztráció

Expozéjában Nagypéter Sándor azt is elmondta, hogy a környezetvédelmi termékdíj helyébe lépett gyártói felelősségi díj (közismert és rövid nevén az EPR) a sokszorosát jelenti a gazdáknak, ha az adminisztrációs terheket nézzük. Összehasonlításként kemény számadatokat mondott: míg a környezetvédelmi termékdíj évente 8 millió forint volt egy adott negyedévben, a mostaniban az EPR már 60 milliót tesz ki csak ennél a szövetkezetnél. Éves szinten pedig 150 millió forintos kiadást jelent. Emellett a termelőknek az EPR még túlzott adminisztrációs terhet is jelent, a mikro-, kis-és középvállalkozásoknak is.

Nagypéter Sándor ennek kapcsán még elmondta, hogy a termékek árában egyelőre nem tudni pontosan, meg fog-e egyáltalán jelenni. Ami biztos, hogy a termelők költségei jelentősen megemelkedtek, emelkedett a növényvédő szerek és a műtrágya ára is, az üzemanyagárak folyamatos emelkedése miatt pedig a fuvarköltségek is jelentősen megugrottak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utánpótlást kell nevelni

A DélKerTÉSZ elnöke kitért arra is, hogy bár céljuk hamarosan saját üzletet is nyitni - erre ugyanis jelentős vásárlói igény mutatkozik - fontosnak tartják azt, hogy a zöldségtermesztési szakágban 10-15 év múlva is legyenek naprakész tudással bíró szakemberek. Ennek érdekében hosszú távú mentorprogramot indítanak a jövő évtől.

Az a célunk, hogy a technikumokban a végzős diákok maradjanak is a szakmában, és a saját gazdaságukban végezzenek termelést. A hallgatók az elméleti tudás mellett korszerű gyakorlati tudást is kapnak, és ha elkezdenek dolgozni, akkor a termesztő berendezések beszerzésében is segítséget és biztos piacot adunk nekik. A kísérleti kertben, amit szintén létrehozni tervezünk, a termelési módszereket, jövedelmezőséget és hatékonyságot javító kísérleteket is végzünk majd

- mondta Nagypéter Sándor szövetkezeti elnök. A Pénzcentrum kérdésére még hozzátette: a DélKerTÉSZ kimondott célja, hogy megmutassa a fiataloknak, hogy érdemes ebbe a szakmába belevágni, és különösen azok esetében, akik kimondottan ezért iratkoztak be kertészeti iskolákba vagy technikumokba.

Rosszul tennénk, ha nem foglalkoznánk már most az utánpótlás-neveléssel, nem gondolkodnánk 10-15 évre előre. Ebben a szakmában is gond az elöregedés, de az örvendetes, hogy egyre több olyan fiatalt is tudnánk mondani, akik a már idős, a gazdálkodást abbahagyó szomszédtól megvásárolta az eszközeit, fóliasátrát, egyebeket, és ő maga vág bele ebbe. De tőlük függetlenül is segítenünk kell a fiatalokat az indulásban, persze amortizációs időszakok végéig az eszközök árát vissza kell fizetniük, viszont már az egy komoly indítás, hogy az induláskor csak mondjuk a felét kell önerőből állniuk. Komoly motivíciót kell adnunk ezeknek a fiataloknak, bár újra mondom, a számokkal egyelőre nincs baj rövid- és hosszútávon gondolkodva sem

- mondta az elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem