14 °C Budapest
Old rural farmer woman with a bunch of freshly picked grapes at sunset

Ez kerül a magyar luxusnyugdíjasok asztalára: a legszegényebbeknek a szőlő, a narancs is fényűzés

2023. május 15. 10:05

A legszegényebb magyar nyugdíjasok alig esznek szőlőt vagy éppen citrusféléket. Ezzel szemben kenyérből például bőven többet fogyasztanak, mint a leggazdagabbak. A húsok fogyasztása is kiegyensúlyozottabb a gyümölcsökénél, viszont zöldségekből csak a klasszikusan a főzéshez elengedhetetlen vöröshagyma, illetve a répa az, ahol kisebb a különbség. A paradicsom vagy a paprika viszont már sokkal luxusabb élelmiszernek számít.

Bizonyos élelmiszerekből rettentően nagy hozzáférési különbségek figyelhetők meg annak függvényében, ki mennyire tehetős nyugdíjas Magyarországon. Egyes zöldségekből, gyümölcsökből vagy húsokból sok-sok kilogrammal kevesebbet esznek azok az idős magyarok, akik a jövedelmük alapján a társadalom más-más rétegeiben vannak.

De hogy mit jelent ez pontosan? A KSH minden évbe kiad olyan jövedelmi és fogyasztási statisztikákat, amik azt mutatják meg, hogyha öt részre bontjuk jövedelmi szempontból például a nyugdíjasokat, akkor mekkora jövedelem jut átlagosan a legszegényebb, valamint a leggazdagabb ötödre.

Ezen felül pedig azt is meg tudjuk vizsgálni, hogy a jólét különböző fokain élő idősek átlagosan mekkora mennyiségű élelmiszert fogyasztanak különböző élelmiszer típusokból. Ez utóbbi adatsorból a KSH legfrissebb adatai 2020-ból valók, ezért a különböző kvintilisekhez tartozó jövedelmeket is 2020-ból fogjuk először vizsgálni.

Hogyan élnek a magyar nyugdíjasok?

Ahogy a grafikonon látjuk, a legtehetősebb azaz az 5. kvintilisbe lévő nyugdíjas háztartások egy főre jutó, éves nettó jövedelme több mint háromszor akkorra, mint a legszegényebbeknek. De összességében még a 2. és 3. jövedelmi ötödbe tartozók összegénél is magasabb. Ha havi bontásban nézzük, akkor

  • az 1. jövedelmi ötödben egy főre 66 551;
  • az 2. jövedelmi ötödben egy főre 101 638;
  • az 3. jövedelmi ötödben egy főre 130 020;
  • az 4. jövedelmi ötödben egy főre 166 337;
  • az 5. jövedelmi ötödben egy főre 253 252 forint nettó jövedelem jutott.

A nagyságrendbeli különbségek havi bontásban is nagyon látványosak, hiszen míg az 1-4 jövedelmi ötöd nettó jövedelmei szinte minden esetben nagyjából 30 ezer forint környékén nőttel lépcsőzetesen, addig a 4. és 5. jövedelmi ötöd vagyoni helyzete között óriási szakadék tátong. Itt ugyanis az eddig kb. 30 ezer forintos egységnyi különbség helyett, ennek a háromszorosa, majdnem 90 ezer forint volt a különbözete.

Látva ezeket a különbségeket nem lehet meglepetés, hogy a nagyon különböző anyagi helyzetben lévő nyugdíjasoknak bizony a fogyasztásuk is merőben eltérő. Teljesen más mennyiségű élelmiszereket fogyasztanak, és bizonyos esetekben súlyra akár hétszeres (!) is lehet az eltérés.

Miből, mennyit esznek a magyar nyugdíjasok?

Legelőször a kenyér, a péksütemény a sertéshús és a baromfihús fogyasztását vizsgáltuk. Ebből kiderült, hogy a kenyér esetében a legszegényebb nyugdíjasok 46,7 kilogrammot fogyasztanak fejenként egy évben, míg a leggazdagabbak csupán 38 kilogrammot. Sokatmondó adat, hogy a legtöbbet egyébként a második jövedelmi ötödbe tartozók eszik, 54,3 kilót. Minél szegényebb tehát valaki, annál inkább válik számára fontos élelmiszerré a kenyér.

Nem így a péksütemény, amiből a legtöbbet már a leggazdagabbak eszik, fejenként 32,2 kilót, miközben a legszegényebbek fogyasztása ezekből a termékekből csupán 20,8 kilogramm. A második legtöbb péksüteményt a harmadik jövedelmi ötödbe tartozók eszik, 30,3 kg-t.

Ehhez képest például a sertéshús fogyasztásában meglepően közel vannak egymáshoz a legszegényebb és leggazdagabb nyugdíjasok, előbbiek 23,9, utóbbiak 21,6 kilót fogyasztanak belőlük átlagosan egy évben fejenként. Legtöbbet a harmadik jövedelmi ötödbe tartozók eszik, 31,5 kilót.

A baromfihús esetében a két véglet között majdnem hét kiló a különbség, de összességében a jövedelmi ötödök arányaiban meglehetősen hasonló mennyiségűt fogyasztanak belőle. A legszegényebbek fejenként 28,8 kilót, a leggazdagabbak 35,5 kilót, míg a legtöbbet, a második jövedelmi ötödben lévők 38,8 kilogrammal.

Zöldség, gyümölcs = az igazi luxus

Bár több kilós fogyasztásbeli eltérések az eddig bemutatott élelmiszerek esetében is megfigyelhetők voltak, ám a legtöbb esetben a különbség nem volt húsbavágó. Ez azonban gyökeresen megváltozik akkor, amikor a természet eredendő legfontosabb vitaminforrásairól a zöldségekről és gyümölcsökről van szó. Itt ugyanis sokkalta nagyobbak a különbségek a vagyoni helyzet alapján.

Ha megnézzük a citrusféléket, mint a citrom vagy a narancs, akkor azt találjuk, hogy míg a leggazdagabb nyugdíjas háztartásokban egy főre fejenként 18,3 kiló jut átlagosan, addig a legszegényebbek esetében ez mindössze 6,5 kg, ez pedig 2,8-szoros különbség. Hasonló nagyságrendű különbség mutatkozok a banán terén is. Az első jövedelmi ötödbe tartozó nyugdíjasok fejenként 6,1 kilót fogyasztanak ebből átlagosan, míg a leggazdagabbak 14 kilót. A különbség 2,3-szoros.

Több mint kétszeres a fogyasztásbeli különbség az alma esetében is. A legszegényebbek fejenként 9,8 kilót esznek, azaz a 10-et sem érik el, miközben a leggazdagabbak 22,7 kilót. Ennél is brutálisabb, sőt az élelmiszerek kapcsán az egyik legnagyobb a különbség a szőlőfogyasztás területén.

Hiszen míg a legszegényebb nyugdíjasok fogyasztása az évi 1 kilót sem éri el, addig a leggazdagabbak 7,3 kilogramm szőlőt fogyasztanak. A különbség bődületesen nagy, 8,1-szeres.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A görögdinnye esetében is nagy a szórás, igaz ebből messze nem a leggazdagabbak, vagyis az ötödik jövedelmi ötödbe tartozók esznek a legtöbbet. Ugyanis a 3. jövedelmi kvintilisbe tartozó nyugdíjasok esetében fejenként 11,3 kiló jut a nyár kedvencéből, miközben a leggazdagabbak csupán 8,1 kilót fogyasztanak. A különbségek viszont így is nagyok, a legszegényebbek ugyanis mindössze 3,9 kilót.

Ugyanígy meglehetősen nagy különbségek figyelhetők meg zöldségfronton is. Igaz, ezek kevésbé hajmeresztőek, mint a gyümölcsök esetében. De még így is megállapítható, hogy miközben paradicsomból az első jövedelmi ötödbe tartozó nyugdíjasok 6,5 kilót esznek évente fejenként, addig az ötödikbe lévők 14,5 kilót. A különbség több mint kétszeres.

Ugyanígy zöldpaprikából is összességében több mint négy kilóval futja többre a leggazdagabbaknak, itt fejenként 10,5 kiló a fogyasztás, míg a legszegényebbeknél 6,2. Legtöbbet azonban a 4. jövedelmi kvintilisben lévők esznek paprikát, igaz éppen hogy.

A burgonya a nyugdíjasok minden gazdasági rétegében egyaránt fontos alapanyag. A legszegényebbek is majdnem harminc kilót esznek belőle fejenként évente, a leggazdagabbak viszont negyvennél is többet. A különbség arányaiban 1,4-szeres, súlyban mérve viszont 12 kiló, azaz havonta 1 kilóval több krumpli fogy az ötödök jövedelmi kvintilisbe tartozó nyugdíjasoknál, mint az elsőbe tartozóknál.

A zöldségek terén messze a vöröshagyma fogyasztása volt a legkiegyenlítettebb. A legszegényebbek is több mint 10 kilót fogyasztanak belőle fejenként, míg a legtöbbet evők (4. jövedelmi kvintilisbe tartozó nyugdíjas háztartások) is összesen 14 kilót. Nagyobb az eltérés ugyanakkor a sárgarépa és petrezselyemgyökér kapcsán. Itt a leggazdagabbak 13 kilót fogyasztanak évente, míg a legszegényebbek csupán 8,1 kg-t. Arányaiban a különbség még mindig nem éri el a kétszerest.

Összegzés

Összességében az élelmiszer-fogyasztási mustránkról azt mondhatjuk, hogy olyan alapvető élelmiszerek, mint a kenyér vagy a legnépszerűbb húsfélék, illetve a főzéshez leginkább használt zöldségek (hagyma, répa) tekintetében is bőven mutatkoznak fogyasztásbeli különbségek a legszegényebb és leggazdagabb magyar nyugdíjasok között, ezek közel sem olyan nagyságrendűek, mint amit a gyümölcsöknél látunk.

Utóbbiak ugyanis látványosan luxustermékekké váltak, és nagyon sok termékből már csak a gazdagok kiváltsága lett nagyobb mennyiséget fogyasztani. Ahogy láttuk, szőlőből például 8-szor (!) többet esznek az ötödik jövedelmi kvintilisbe lévő magyar nyugdíjasok azoknál, mint akik az elsőbe vannak. De óriási volt a különbség a citrusfélék és az alma esetében is.

Mi történt 2020 óta?

Ahogy azt a bevezetőnkben írtuk, a fogyasztási adatokra vonatkozóan 2020-asok voltak a legfrissebb. Az éves nettó jövedelmi adatokból viszont azóta már érkezett 2021-es. Azok pedig

  • az 1. jövedelmi ötödben 7,4;
  • a 2. jövedelmi ötödben 5,9;
  • a 3. jövedelmi ötödben, 6,8;
  • a 4. jövedelme ötödben 5,8;
  • míg az 5. jövedelmi ötödben 9,8 százalékos emelkedést mutatnak.

Ez pedig azt jelenti, hogy 2020-2021 között, bár a legszegényebbeknél is emelkedtek a nettó jövedelmek, azért legjobban mégiscsak a leggazdagabbak gyarapodtak. Ám még ez is 10 százalék alatti maradt. Ebből következtethetünk arra, hogy a fogyasztási szokásokban számottevő változás nem állhatott be.

Igaz, 2022-es adataink még nincsenek, és bár egyértelmű, hogy a nyugdíjasok bevételi folyamatosan emelkednek 2020 óta, a tavalyi évben robbant, és még most is száguldó infláció bizonyára nagyon sok mindent tönkretett. A jelenlegi élelmiszer-árak mellett pedig inkább az valószínűsíthető, hiába a csekélyebb mértékben emelkedő nyugdíj akkor, ha rengeteg élelmiszer-kategóriában Magyarországon emelkednek leginkább az árak az EU-ban.

Mit mondtak a Pénzcentrumnak a nyugdíjasok?

A Pénzcentrum online kutatást végzett 2023. február 13-a és március 13-a közötti időszakban, főként nyugdíjasok körében. A kutatás célja többek között az volt, hogy felmérje a magyar nyugdíjasok anyagi helyzetének megítélését a 2022-es válságok sújtotta évre vonatkozóan. A felmérésre kapott válaszok alapján megállapítható, hogy a nyugdíjasok helyzete Magyarországon 2022-ben tovább romlott, és 2023-as kilátásaikat is rosszabbra értékelik, kevésbé bizakodók, mint 2022-ben. 

A szöveges válaszokban például sokszor említésre került a rekordinfláció, a benzin, a rezsi és a gyógyszerek drágulás, mint az anyagi helyzet romlásának fő okai. Ezen felül a kutatás résztvevőit megkérdeztük részleteiben, hogy mi az, amire többet, illetve kevesebbet költöttek a legjellemzőbb kiadások közül. A válaszokból az derült ki, hogy legnagyobb arányban a rezsire adtak ki többet az elmúlt egy évben a nyugdíjasok - még úgy is, hogy egy enyhe tél van mögöttünk. A második helyen a gyógyszerek állnak, harmadik helyen pedig az élelmiszerkiadások.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem