15 °C Budapest
Új német boltlánc tört be Magyarországra: seperc és lenyomja a Pepcót, KiK-et?

Új német boltlánc tört be Magyarországra: seperc és lenyomja a Pepcót, KiK-et?

2022. december 28. 10:01

2022-ben is számos aktuális témában voltunk kíváncsiak olvasóink véleményére. Az összetett, nagymintás felméréseink mellett több mint 30, cikkekbe ágyazott szavazást is indítottunk.

2022-ben is számos aktuális témában voltunk kíváncsiak olvasóink véleményére. Az összetett, nagymintás felméréseink mellett több mint 30, cikkekbe ágyazott szavazást is indítottunk. A rendkívül széles skálán mozgó tematikákban feltett kérdéseinkre az idei évben is több százezer voks érkezett. Az alábbiakban a legfontosabb, legérdekesebb topikokból szemezgettünk. Íme a 10 kedvencünk, némi kommentárral:

Te tudod tartani a lépést a gyorsan kasszázó pénztárosokkal?

Vélhetően a legtöbbünknek okozott már gondot, hogy az Aldi és a Lidl kasszásai villámsebességgel szkennelték be a szalagról a termékeket, mi pedig alig tudtuk tartani az iramot a pakolással. A diszkontláncok egyik fontos előnyüknek tartják a "gyors bevásárlást", ennek az üzletpolitikának a részét képzik a villámkezű kasszások. Azonban az év eleján valami megváltozott: sokan tapasztalták, hogy tarthatóbb lett az iram a pénztáraknál. Megkérdeztük a két boltlánctól, hogy ők parancsoltak-e megálljt a pénztárosoknak, vagy a dolgozók maguk lassítottak a tempón, a válaszaikat ide kattintva olvashatod, de megkérdeztük olvasóinkat is, ők tudják-e tartani a tempót.

Hogyan spórolsz amióta sokat drágultak az élelmiszerek?

Egyre inkább jellemző a takarékoskodás a kiskereskedelemben - mutatta ki egy felmérés. A változás leginkább abban áll, hogy az emberek óvatosabban költenek és igyekeznek visszafogni fogyasztásukat, gyakrabban vásárolnak a diszkontokban, kerülik a márkás, drága termékeket és jobban odafigyelnek az akciós ajánlatokra.

Az emberek kreatívak és találnak megoldásokat a megszokott színvonal fenntartására a költségek ugrásszerű növekedése nélkül, így például ismét igyekeznek nem túl sokat vásárolni, hogy semmit se kelljen kidobni. A második fő takarékoskodási módszer a lemondás a drágább, márkás termékekről. Az ECC felmérése szerint majdnem minden második német fogyasztó - 48 százalék - gyakrabban választ a kiskereskedelmi láncok olcsóbb, sajátmárkás termékei közül.A hármas számú takarékossági intézkedés a vásárlás a diszkont áruházakban a szupermarketek és a szaküzletek helyett. Ezt mutatják a GfK adatai is, amelyek szerint a diszkontok piaci részesedése hosszú idő után ismét növekedik. A spórolás negyedik jellemző módja a fogyasztás visszafogása.

Hogyan lehet spórolni, ha minden folyamatosan drágul? A Pénzcentrum olvasói közül a legtöbben próbálnak olyan helyen vásárolni, ahol olcsóbban megkapják az élelmiszereket - lehet ez piac vagy diszkont, szupermarket is, attól függően, mit akar valaki venni. Sokan kezdték el jobban figyelni a kedvezményeket, akciókat is, hogy ne költsenek annyit a kasszáknál. Érdemes is belenézni a boltláncok akciós újságaiba, hiszen nem kevés pénzt lehet azon fogni, ha előre kinézzük a kedvezőbb árú termékeket a katalógusból, és tudatosan keressük azokat a polcokon - ezt össze is lehet kötni a bevásárló lista írásával, amely valamivel kevésbé jellemző olvasóinkra. A legkevesebben azzal spórolnak, hogy kevesebb vagy más (olcsóbb) zöldséget-gyümölcsöt vásárolnak. Pedig rengeteget lehet azon is spórolni, ha figyelembe veszi valaki az áruk szezonalitását. Gyakran megesik, hogy egy-egy gyümölcs vagy zöldség szezonján kívül horroráron kapható, míg az idény alatt úgy dobják az ember után. Ráadásul nemcsak a pénztárcánkat kíméli a szezonális vásárlás, hanem ökológiai előnyei mellett egészségesebb is.

Te többet keresel, mint az augusztusi nettó átlagbér, 342 000 forint?

Az augusztusi adatok szerint Magyarországon a bruttó fizetés 497 200 forint volt, míg a nettó átlagbér 342 ezer forint volt. Az átlag azonban csalóka lehet, ugyanis a fizetések között óriási eltérések lehetnek nem csak földrajzilag, hanem a különböző foglalkoztatási területek szerint is. Ebben a cikkben megnéztük, hogy a több mint 4 millió 700 ezer foglalkoztatott közül hány embernek éri el a fizetése az országos nettó bér szintjét, és kiknek marad csak álom hazavinni az átlagfizetést.

Ha  a nemzetgazdasági ágakra bontva nézzük a béreket, akkor jól látszik, hogy az átlaghoz képest nagy a szórás a különböző munkaerőpiaci területeken között a nettó béreket tekintve. Idén augusztusban 19 nemzetgazdasági szektor közül csak hatban érte el a bruttó átlagfizetés az országos a szintet. Ez azt jelenti, hogy a hazai munkavállalók többségének csak álom marad marad a nettó 342 ezer forintos átlagbér. Olvasóinkat is megkértük, nyilatkozzanak, az ő fizetésük hol helyezkedik el az átlaghoz viszonyítva:

Átlagfogyasztás: te beleférsz?

Gulyás Gergely a július 13-i kormányinfón 7 pontos intézkedéscsomagot jelentett be. Várható volt, hiszen Orbán Viktor az európai energiaellátással kapcsolatos helyzet miatt már szerda délelőtt összehívta a kormánykabinetet. A rezsicsökkentés csökkentés legfontosabb kérdéseire kerestük a választ egy júliusi cikkünkben: egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. Az intézkedéscsomag többek között a gázkitermelés és a szénbányászat fokozását, az erőművek ügyének rendbetételét tartalmazza, ám az utolsó pontja a lakosságot érinti: aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá. Kíváncsiak voltunk, olvasóinknak hogy alakul a gáz, illetve az áramfogyasztása:

Akciós újság minek van?

December 15-én jelentette be az Aldi, hogy a hetente megjelenő, 40-48 oldalas szórólapja januártól kizárólag online formában lesz elérhető a weboldalon és az applikációban, a papíralapú szórólapból a vállalat egy kétoldalas kivonatot fog országos szinten terjeszteni. Olvasóinknak még augusztus legvégén tettük fel a kérdést, mi a véleményük az akciós újságról, beszüntetnék-e.

Mekkora nyugdíjemelést tartanál megfelelőnek az infláció kompenzálására?

A jelenlegi válsághelyzet, kiszámíthatatlanság, rekordinfláció rengeteg idős magyart tölthet el aggodalommal. Az aktív keresőkkel szemben ugyanis a nyugdíjasoknak jellemzően kisebb a mozgásterük, ha növelni szeretnék a bevételeiket, így csökkentve az anyagi bizonytalanságot. Mivel már nem dolgoznak, nem kérhetnek fizetésemelést sem, vagy válthatnak munkahelyet, ha nem jönnek ki a jövedelmükből. Akkor azt írtuk,  a júliusban esedékes nyugdíjemelés pedig a nyugdíjas szervezetek szerint kevés lesz, hogy kompenzálja az időseket a drasztikus áremelkedés miatt.

A nyugdíjasok körében egy generációváltás zajlik, amelyet a pandémia fel is gyorsított: vagyis az elhalálozások következtében egyre többen lesznek a magasabb nyugdíjsávba tartozó nyugdíjasok. Az emelések szintén azt eredményezik, hogy egyre nagyobb a magasabb összeget kapók száma, ugyanakkor a kevés nyugdíjból élők egyre szegényebbek. A nyugdíjas szervezetek és nyugdíjszakértők is arra figyelmeztetnek évek óta, hogy a jelenlegi nyugdíjszámítási rendszer fenntarthatatlan. Olvasóink véleménye a témáról megolszó:

Milyen streamingszolgáltatásra fizetsz elő jelenleg, és tervezel előfizetni a jövőben? 

Ma már szinte nincs olyan háztartás, ahol ne fizetnének elő valamilyen streaming szolgáltatóra. Bár külön-külön nem kerül sokba egyik szolgáltatás sem, de nagyon hamar össze tudnak adódni a számok és egy kisebb vagyont tudunk azzal spórolni, hogy ha odafigyelünk a fogyasztási szokásainkra. A Pénzcentrum az év során egy nem reprezentatív felmérést készített, amiben a magyarok ezzel kapcsolatos szokásait vizsgálta.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az derül ki, hogy még mindig a Netflixre fizetnek elő hazánkban a legtöbben. A 3291 válaszadóból 798-an mondták azt, hogy van Netlfix előfizetésük, amiből 100-an válaszolták azt, hogy gondolkoznak annak lemondásán és csak 43-an válaszolták azt, hogy gondolkoznak az előfizetésen.

"Ront az élvezeti értékén, hogy belenéztem a szemébe"

Emberi fogyasztásra alkalmas tücsköket és sáskákat hozott forgalomba egy élelmiszerlánc, chilis-lime-os, curry-s, paprikás, borsos és sós karamellás ízesítésben is fogyaszthatjuk a sült rovarokat. A jövő szuperélelmiszereként is emlegetett állatok fogyasztását sokan még egy meglehetősen bizarr dolognak tartják, holott tulajdonképpen nincs benne semmi különös. A Pénzcentrum szerkesztősége természetesen megkóstolta, amit csak lehetett.

A rovarok  nagy előnye, hogy koncentráltabban tartalmaznak fehérjét: nem ritka a 60%, de akár 70% feletti fehérjét tartalmazó faj sem, a fehérjetartalmuk pedig nemcsak mennyiségileg, hanem minőségileg is kiváló. Aminosav garnitúrájuk, zsírsav-profiljuk és ásványianyag-tartalmuk egyaránt rendkívül jó, ami egyrészt esszenciális tápanyagforrást jelent a táplálékhiánytól szenvedő fejlődő országok lakosainak. MEgkérdeztük olvasóinkat, ők ennék-e a tücsköt.

Hatnapos sulihét: az összes gyerek rémálma

Magyarországon volt olyan iskola, ahol a rezsiemelés miatt 6 napra duzzadt a tanítási hét. Megkérdeztük a Belügyminisztériumtól, hogy mi a véleményük a hatnapos iskolahétről, illetve azt, hogy van-e központi iránymutatásuk a magyar iskoláknak ebben a tekintetben. Mint mondták, a Belügyminisztérium az egyházi fenntartású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formál véleményt. Állami fenntartású oktatási, nevelési intézményekben ilyen döntésről nincs ismeretünk - írták válaszukban.

Utánajártunk, hogy más országokban van-e példa a hatnapos tanítási hétre, és egyedül Izraelben találtunk erre példát, ugyanis az OECD országok közül egyedül ott van hatnapos tanítási hét, amelyet szintén be akarnak szüntetni. Náluk pont a költségek csökkentése érdekében vezetnék be az ötnapos munkahetet, ezzel együtt csökkentve a vakációs napok számát is.

A győrszentiváni szülőkkel ellentétben a Pénzcentrum olvasói már nem örülnének annyira a 6 napos iskolahét bevezetésének. Korábban szavazást indítottunk ugyanis a témában, és a közel 12 ezer szavazat alapján elmondható, hogy a válaszadók 80 százaléka nemmel válaszolt a kérdésünkre, és csak 20 százalék támogatná az ötletet.

Új német boltlánc tört be Magyarországra: retteghetnek a versenytársak, a Pepco és a KiK?

Szeptemberben írtuk, hogy nemrég nyitotta meg első üzletét hazánkban az új német boltlánc, a TEDi, azóta pedig sorra nyílnak az új üzletek. A boltokban árusított termékkategóriák leginkább a Pepco és a KiK szortimentjéhez hasonlíthatók: gyakorlatilag a kozmetikumokon át a lakberendezési tárgyakon, dekorációkon és a játékokon keresztül az irodaszerekig, állateledelig szinte mindent lehet kapni. Attól azonban még messze volt, hogy valós konkurenciát jelentsen az új lánc a Pepco és KiK számára.

Nehéz meghatározni, hogy az említett három üzletláncnak mi a pontos profilja, hiszen gyakorlatilag mindenféle olyan árut tartanak, amikre a mindennapokban szükség lehet. A TEDi mottója például "Minden, ami dekoráció, parti, írószer és sok minden egyéb" nem visz sokkal közelebb a megoldáshoz. A vállalati besorolás szerint iparcikkes, vagy textil és nem élelmiszer jellegű vegyes üzletnek nevezhetnénk őket. Csakhogy iparcikkes bolt például az Obi és a Praktiker is, amelyeknek azért más a fő profilja. A kínálat alapján leginkább a valaha olyan elterjedt "százforintos" boltokat idézik, melyek koncepciója külföldön is ugyanúgy létezett - mint egy eurós, egy dolláros boltok.

Megkérdeztük olvasóinkat, nekik melyik a kedvenc üzletük: a TEDi-nél a KiK-et csak egy hajszállal kevesebben jelölték kedvencüknek, de azért döntő többségben még így a pepcósok vannak. A szavazók 36 százaléka kifejezetten a Pepcóban szeret vásárolni. Nem elhanyagolható 14,4 százalék a három közül egyik boltot sem szereti.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm