Ront az élvezeti értékén, hogy belenéztem a szemébe - megkóstoltuk az ehető tücsköt, sáskát

"Ront az élvezeti értékén, hogy belenéztem a szemébe" - megkóstoltuk az ehető tücsköt, sáskát

2022. október 22. 13:01

Emberi fogyasztásra alkalmas tücsköket és sáskákat hozott forgalomba egy élelmiszerlánc, chilis-lime-os, curry-s, paprikás, borsos és sós karemellás ízesítésben is fogyaszthatjuk a sült rovarokat. A jövő szuperélelmiszereként is emlegetett állatok fogyasztását sokan még egy meglehetősen bizarr dolognak tartják, holott tulajdonképpen nincs benne semmi különös. A Pénzcentrum szerkesztősége természetesen megkóstolta, amit csak lehetett.

Mint ahogy arról a Pénzcentrumon a hét elején beszámoltunk, meglépte a Kifli.hu: sáskát és tücsköt is árulnak, mint emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszer. Különböző speciális webhopokban és ínyenc boltokban már eddig is lehetett kapni a kiváló fehérjeforrásként funkcionáló szuperélelmiszert, ám most először került be egy igazán nagy, a fél országot lefedő élelmiszerkiszállító cég szortimentjébe.

Olcsónak éppen nem mondható, a 10 gramos kiszerelés oregánós sáskából 2990 forintba kerül, a tücsök ennél jobb árban van, 20 gram 2890 forint. Mint utóbb kiderült, jobban megéri ezt utóbbit venni, hiszen sokkal könyebb elfogyasztani. Az árát firtató kérdésünkre, azt válaszolta a cég, hogy addig amíg csak kevés helyen kapható, és exkluzívnak minősül, addig az ára is magasabb lesz. Amikor már hasonló lesz a penetrációja, mint a csirkemellnek, valószínűleg az ára is elfogadhatóbb lesz. Most még niche termék, így ennek megfelelően drágább is.

Megkóstoltuk!

A rovarevést ma még sokan egészen bizarrnak tartják, de tulajdonképpen semmi különös nincs benne. Sokan a vasárnapi húsleves fölött megeszik a csirke lábát, taraját, agyát és az elképzelhető összes alkatrészét. Ennél a sáskaropogtatás sem furcsább. Persze furdalta a kíváncsiságunkat, milyen lehet egy rovar kidülledt szemébe nézni, mielőtt szőröstől, bőröstől, lábastól elfogyaztjuk. Szerkesztőségünk tagjai viszonylag jól viselték, csak kevesen borultak ki, és akadt olyan kollegánk is, aki a családját már biztosan meglepi egy doboz sós karamellás tücsökkel karácsonykor.

Mégis miért kellene rovart ennünk?

Az állattenyésztés ebben a formában, ahogyan jelenleg a világban zajlik, fenntarthatatlan. Ez ma már tény: az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásai talajromlást eredményeznek és – hosszú távon –, negatív hatást gyakorolnak a vízre, valamint a biológiai sokféleségre. Szükség van tehát a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átalakítására

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?