34 °C Budapest
Beautiful female reading favourite book at night

Még az utolsó pillanatban is vehetsz remek ajándékot: erre még vagyonokat sem kell költeni

2022. december 20. 15:32

Az infláció a könyves szakmát sem kerüli el, begyűrűzött ide is a drágulás. Ennek ellenére a magyaroknál még mindig slágerajándéknak számít a könyv, akkor is ha idén különösen drága. A könyvekkel nem lehet mellé fogni, ráadásul nagy előnye, hogy utolsó pillanatos ajándéknak is szuper.

A hétvégén már itt a karácsonyi ajándékozás ideje, még a hét során beszerezhetjük az ajándékokat. A magyarok nagyobb része, akik általában ajándékoznak idén is ugyanannyit terveznek költeni, mint az előző évben. Az idei költségvetése az átlag ajándékvásárlónak 59-60 ezer forint, azonban az idei, évtizedek óta nem látott infláció miatt nagyon valószínű, hogy ez az összeg kevesebbre lesz elég, mint tavaly. Pont az utolsó előtti pillanatnál tartunk, a karácsony egyik slágerajándéka, a könyv pedig különösen népszerű ilyenkor.

A Pénzcentrum információi szerint a Librinél az 50 legkeresettebb cím átlagára több mint 400 forinttal haladja meg a tavalyi számokat, miközben a Líra átlagosan 20-30 százalékkal magasabb árakról számolt be idén. Egyelőre viszont az látszik, hogy a karácsonyi hajrában hasonló a kereslet az elmúlt években tapasztaltakhoz.

A Líra a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a 2021 őszén kirobbanó energia és szállítási válság kezdetétől 2022 őszéig, bizonyos könyvpapír alapanyagok árai a duplájára nőttek, mások „csak” felével emelkedtek. Ezzel párhuzamosan, a romló forint és a minibálbéremelés hatása is kedvezőtlenül érintette a könyvszakmát. A növekvő költségeket már részben érvényesíteni kellett a könyvárakban is: becsléseink szerint, a tavalyi év eleje óta, típusonként eltérően, 20-30 százalékkal drágult a könyv ára. A Libri az évre vonatkozóan azt közölte a Pénzcentrummal, hogy az év elején meghatározott célokat nagy mértékben befolyásolta az infláció és a megnövekedett energiaárak.

Ilyen folyamatok mellett nem meglepő, hogy egyre több könyv jelenik meg alternatív értékesítési csatornákon is, mint a Brancs közösségi piacon. Már több könyves projekt futott be a közösségi finanszírozásnak köszönhetően, most pedig a POKET zsebkönyvek is itt terjeszkednek. Jelenleg 30 darab könyvautomatájuk van országszerte, és bár szeretnének bővíteni a számon, a jelenlegi gazdasági helyzetben erre nincs lehetőségük. A zsebkönyvek 1 500 forintba kerülnek.

Igyekszünk tartani még az 1 500 forintos árat, azonban ez egyre kevésbé fenntartható. Mivel Non Profit Kft. vagyunk, és a papír ára, valamint a gyártási költségek jelentősen megnövekedtek, így jelenleg nekünk, több, mint 1 500 forint behelyezni egy kötetet az automatába. Még reménykedünk, hogy mellénk tud állni egy cég, vagy egy szponzor, akinek a segítségével tartani tudjuk ezt az árat

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- emelte ki Horváth Panna, a Poket zsebkönyvek kommunikációs munkatársa. Mint mondta, nagy az igény a könyvekre, hiszen kialakult egy közösség a POKET körül, akik érdeklődve várják az újabb és újabb köteteket.

Nagy az igény, mi pedig igyekszünk megfelelni ennek is. A decemberi időszakban a 24-25-26 a legforgalmasabb három nap az automatáknál, minden last minute vásárlónak kapóra jön, hogy tud így vásárolni egy-egy kötetet az utolsó és az utolsó utáni pillanatban is. Vannak olyan nagy klasszikusaink, mint az Utas és holdvilág vagy a Pál utcai fiúk, amit töretlen lelkesedéssel vásárolnak a fiatalok

- tette hozzá Horváth Panna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem