0 °C Budapest
Beautiful female reading favourite book at night

Még az utolsó pillanatban is vehetsz remek ajándékot: erre még vagyonokat sem kell költeni

2022. december 20. 15:32

Az infláció a könyves szakmát sem kerüli el, begyűrűzött ide is a drágulás. Ennek ellenére a magyaroknál még mindig slágerajándéknak számít a könyv, akkor is ha idén különösen drága. A könyvekkel nem lehet mellé fogni, ráadásul nagy előnye, hogy utolsó pillanatos ajándéknak is szuper.

A hétvégén már itt a karácsonyi ajándékozás ideje, még a hét során beszerezhetjük az ajándékokat. A magyarok nagyobb része, akik általában ajándékoznak idén is ugyanannyit terveznek költeni, mint az előző évben. Az idei költségvetése az átlag ajándékvásárlónak 59-60 ezer forint, azonban az idei, évtizedek óta nem látott infláció miatt nagyon valószínű, hogy ez az összeg kevesebbre lesz elég, mint tavaly. Pont az utolsó előtti pillanatnál tartunk, a karácsony egyik slágerajándéka, a könyv pedig különösen népszerű ilyenkor.

A Pénzcentrum információi szerint a Librinél az 50 legkeresettebb cím átlagára több mint 400 forinttal haladja meg a tavalyi számokat, miközben a Líra átlagosan 20-30 százalékkal magasabb árakról számolt be idén. Egyelőre viszont az látszik, hogy a karácsonyi hajrában hasonló a kereslet az elmúlt években tapasztaltakhoz.

A Líra a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a 2021 őszén kirobbanó energia és szállítási válság kezdetétől 2022 őszéig, bizonyos könyvpapír alapanyagok árai a duplájára nőttek, mások „csak” felével emelkedtek. Ezzel párhuzamosan, a romló forint és a minibálbéremelés hatása is kedvezőtlenül érintette a könyvszakmát. A növekvő költségeket már részben érvényesíteni kellett a könyvárakban is: becsléseink szerint, a tavalyi év eleje óta, típusonként eltérően, 20-30 százalékkal drágult a könyv ára. A Libri az évre vonatkozóan azt közölte a Pénzcentrummal, hogy az év elején meghatározott célokat nagy mértékben befolyásolta az infláció és a megnövekedett energiaárak.

Ilyen folyamatok mellett nem meglepő, hogy egyre több könyv jelenik meg alternatív értékesítési csatornákon is, mint a Brancs közösségi piacon. Már több könyves projekt futott be a közösségi finanszírozásnak köszönhetően, most pedig a POKET zsebkönyvek is itt terjeszkednek. Jelenleg 30 darab könyvautomatájuk van országszerte, és bár szeretnének bővíteni a számon, a jelenlegi gazdasági helyzetben erre nincs lehetőségük. A zsebkönyvek 1 500 forintba kerülnek.

Igyekszünk tartani még az 1 500 forintos árat, azonban ez egyre kevésbé fenntartható. Mivel Non Profit Kft. vagyunk, és a papír ára, valamint a gyártási költségek jelentősen megnövekedtek, így jelenleg nekünk, több, mint 1 500 forint behelyezni egy kötetet az automatába. Még reménykedünk, hogy mellénk tud állni egy cég, vagy egy szponzor, akinek a segítségével tartani tudjuk ezt az árat

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- emelte ki Horváth Panna, a Poket zsebkönyvek kommunikációs munkatársa. Mint mondta, nagy az igény a könyvekre, hiszen kialakult egy közösség a POKET körül, akik érdeklődve várják az újabb és újabb köteteket.

Nagy az igény, mi pedig igyekszünk megfelelni ennek is. A decemberi időszakban a 24-25-26 a legforgalmasabb három nap az automatáknál, minden last minute vásárlónak kapóra jön, hogy tud így vásárolni egy-egy kötetet az utolsó és az utolsó utáni pillanatban is. Vannak olyan nagy klasszikusaink, mint az Utas és holdvilág vagy a Pál utcai fiúk, amit töretlen lelkesedéssel vásárolnak a fiatalok

- tette hozzá Horváth Panna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18