Beautiful woman choosing new electric juicer in homeware store

Már nem ezek a slágertermékek a magyar üzletekben: mi állhat a háttérben?

2022. szeptember 1. 18:31

2022-ben visszafogott növekedés várhatóaműszaki fogyasztási cikkek piacán a2021-es rekord év után, a kereslet már 2022 első hat hónapjában lelassult

2022 első félévében az előző év azonos időszakához képest a műszaki fogyasztási cikkek (TCG) globális piacának értéke mínusz 5,5 százalékkal 413 milliárd dollárra csökkent. A 2022-es teljes évre előre tekintve a GfK hasonló mértékű csökkenést prognosztizál az éves forgalomra. A növekedés mérséklődése a 2021-ben elért értékesítési rekordhoz és magas referenciaértékekkel szembeni indexálásnak köszönhető. Ennek ellenére a piaci érték még mindig a 2019-es világjárvány előtti szintek felett van.

Globálisan a TCG termékekiránti kereslet 2022 első hat hónapjában lassult, mivel a piacok továbbra is alkalmazkodtak a visszatérő COVID-hullámok, a magas infláció, az ellátási lánc zavarai és az ukrajnai háború hatása által jellemzett makro-környezethez. A fogyasztói költésekis megváltoztak: a világjárvány kezdetén népszerű informatikai és háztartási gépek növekedése idén csökkenni kezdett a 2021-es nagyon erős bázisszámokhoz képest. A globális eladások mínusz 5 százalékkal csökkentek az informatika és mínusz 6 százalékkal a háztartási kisgépek esetében.

A TCG szektorokközül a háztartási nagygépek, köztük a légkondicionálók teljesítettek a legjobban, mindössze mínusz 3 százalékos visszaeséssel. A szórakoztatóelektronika (mínusz 7 százalék) és a telekom(mínusz 6 százalék) szintén csökkent a piaci lassulás és a magas 2021-es bázis miatt.

A műszaki fogyasztási cikkek iránti kereslet 2022 első felében szinte minden szegmensben csökkent. Míg a hagyományos kiskereskedelmi értékesítés visszanyerte piaci részesedését, az online értékesítés az elmúlt öt évben először veszített részesedést. A műszaki fogyasztási cikkek értékesítésének mindössze 34 százaléka történt online ebben az időszakban -ami mínusz 8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ez azonban nem szakítja meg az online kiskereskedelem felé haladó, régóta tartó tendenciát

- fejtette ki Nevin Francis, a GfK TCG iparágiszakértője. A csökkenő kereslet másik oka az átlagárak emelkedése. 2022 júniusában ateljesTCG piacon az eladási árak 26 százalékkal emelkedtek, a világjárvány előtti 2020. januárhoz képest. Ez elsősorban a termékösszetétel változásának:a prémium és belépőszintű termékek irányába történő polarizációnak, valaminttovábbitényezőknekaz együttes hatása. Mivel a gyártók termelési költségei emelkednek, kénytelenek vagy a haszonkulcsot csökkenteni, vagy a magasabb költségek egy részét a fogyasztókra hárítani -ami tovább fokozza az inflációt.

A 2022-es GfK Consumer Life tanulmány szerint a fogyasztók 43 százaléka világszerte úgy véli, hogy most jobb kivárni, nem pedig TCG terméket vásárolni. Természetesen avásárlási dinamika a különböző régiókban eltérő, míg Nyugat-Európa és a fejlett ázsiai régió egyaránt mínusz 11 százalékkal csökkent, addiga Kína nélküli feltörekvő ázsiai és a közel-keleti régióban növekedés tapasztalható. Hazai adatok Magyarországon az első félévben a globális piaccal ellentétben értékben növekedést tapasztaltunk a műszaki fogyasztási cikkek piacán.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A GfK Hungária által mért termékcsoportok összesen 18 százalékkal több bevételt realizáltak, mint egy évvel ezelőtt. A bevétellel ellentétben viszont volumenben 4 százalékkal csökkent a hazai piac. A növekvő árakat a korábban említett tényezőkön kívül a forint gyengesége is befolyásolta. Legnagyobb értékbeni növekedést a háztartási nagygépek szegmens érte el hétszázalékos volumenbeni bővülésmellett, a legkevésbé pedig az IT termékek nőttek forgalom alapján csupán 3 százalékkal, míg volumenben közel 12 százalékot csökkentek. Mobil munka, prémiumizálás és infláció 2022 első hat hónapjában acsökkenő kereslet miatt az olyan kategóriák, mint a televízió, mínusz 6 százalékkal csökkentek 2021 azonos időszakához képest. Ez minden kijelző-méretet érintett, kivételt csak az olyan hiánypótló termékek jelentettek, mint a játékra alkalmas TV-k vagy a Mini LED-ek.

Az informatikai piacon a notebookokértékesítése 5 százalékkal, a monitoroké pedig 3 százalékkal csökkent, részben a világjárvány miatti korlátozások enyhülése és az irodai munkavégzéshez való egyre nagyobb mértékű visszatérés miatt. Ez a tendencia a GfK európai B2C disztribútoriadataiban is megfigyelhető, a monitorok (1 százalékkal) és a mobil PC-k (15 százalékkal) estek vissza az első félévben. 2021-ben a TCG-piac egyik fő mozgatórugója a prémiumizálásvolt, ez azonban 2022 első felében szünetelt, mivel az emelkedő árak és az infláció egyre több fogyasztót kényszerítettalternatív termékek vásárlására, hogy a költségkereteinbelül maradjon.

Ennek ellenére bizonyos fogyasztói csoportok még mindig hajlandóak magasabb árat fizetni a magas minőségű eszközökért, ha a prémium termék nagyobb kényelmet, teljesítménybeli előnyöket kínál, vagy támogatja a fogyasztó személyes értékeit -például a környezettudatosságot. Ennek köszönhetően néhány innovatív, mindennapokat megkönnyítővagy környezetbarát prémium termék esetében 2022 első felében tovább nőttek az eladások. A háztartások pénzügyi bizonytalansága világszerte hónapról hónapra nyilvánvalóbbá válik, a május és a június a 2022-es év eddigi leggyengébb hónapja volt. Az év végi értékesítés azonban reményt ad, mivel az olyan nagy események, mint a labdarúgó-világbajnokság, valamint az olyan promóciós időszakok, mint a Single's Day (Szinglik Napja) és a Black Friday felzárkóztatóhatást generálhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?