9 °C Budapest
Budapest, Hungary - August 12, 2010: a girl drinking beer and dancing in the main stage area of the Sziget Festival. The Sziget is one of the most important music and arts festival in the world. It takes place every august in Obuda island, close to Budapest.

Óriásit robbantott a SZIGET: a sör 72, az ásványvíz 73, a pizza 81%-kal drágább, mint legutóbb

2022. augusztus 10. 16:01

Két év kihagyás után idén újra lesz Sziget Fesztivál, ami kemény rohamozza majd a fesztiválozók pénztárcáját. A Pénzcentrum ármustrája ugyanis azt mutatja, hogy a legutóbbi fesztiváleseményhez képest jócskán megdrágultak az italok, és az élelmiszerek. A sör például 71 százalékkal drágáb, mint 2019-ben, de az ásványvíz is 40 forint híján már majdnem annyiba kerül, mint a kóla. A pizzaszelet ára pedig majdnem duplázódott 2019-hez képest. Ha csak a matek számít, mutatjuk azt is, milyen italokkal lehet a legérdemesebb abszolválni az idei fesztiválhetet.

Két év kihagyás után idén újra lesz Sziget Fesztivál, ami a mai napon, augusztus 10-én startol. És ahogy a csúcsokat döntögető hazai inflációt figyelemmel kísértük, nem meglepő, hogy a fesztiválon is brutálisan elszálló árakra készülhetnek a bulizni vágyó tömegek. De pontosan milyenekre?

A Pénzcentrum ezúttal is kilátogatott a Szigetre, ahol bejárva a fesztivál területét megnéztük, mi, mennyibe kerül idén. Előre szólunk, a magyar pénztárcának elég sokkoló számadatok következnek, de persze mint tudjuk, a nyugatról érkező fesztiválozók tömegeinek ezek maximum átlagosnak, sőt még annál is olcsóbbnak mondhatók.

Sörhorror a köbön

Mielőtt az idei árakra kitérnénk, érdemes visszautazni az időben, hogy legyen némi viszonyítási alapja az embereknek. 2018-ban például egységesen 700 forintba került a csapolt sör, és 800 forintba a dobozos. 2019-ben azonban már 50 forinttal fentebb kúszott a folyékony kenyér ára, a csapolt sör ekkor 750 forintba, a dobozos pedig 850 forintba került. Ezután csapott le a pandémia, majd a brutális árrobbanás, aminek következtében a 2022-es fesztiválra a csapolt sör 1290 forint, a dobozos pedig 1390 forint lett.

Ez azt jelenti, hogy míg 2018-2019 között 7 százalékkal emelkedett a sör ára, addig 2019-2022 között a növekedés mértéke 72 (!) százalékos lett!

A brutális áremelkedést látva érdemes megjegyezni, hogy a KSH statisztikái szerint a minőségi világos sör átlagos fogyasztói ára 2019 júliusa és 2022 júliusa között 25 százalékkal emelkedett. Ehhez képest is tehát majd háromszoros a fesztiválos sör árrobbanása.

Fotó: Pénzcentrum
Fotó: Pénzcentrum

Természetesen a sörön kívül megannyi más alkohol nedű közül is lehet választani. A legnépszerűbb röviditalok 4 centes mérése idén 1 950 forintba fog kerülni. Csakhogy itt is érezhető legyen a különbség, 2019-ben ugyanezeknek az italoknak ára 1 400 forintba került. Tehát itt is egy markáns, több mint 500 forintos, azaz 39 százalékos áremelkedésre készülhetnek a koncertekre induló emberek.

Nem tudunk jó hírrel szolgálni azoknak sem, akik nem szeretik a sört, de mégis innának valami alkoholos frissítőt. Ugyanis a fél literes csapolt cider ára is masszívan megugrott. Ez a tétel 2019-ben 1 100 forintba került, idén viszont 1 590 forintot kell kiperkálni érte. Ez 45 százalékos növekedés. Tehát még ha drágább is, mint a sör, kevésbé drágult az elmúlt két évben.

A ciderhez hasonló áremelkedés ment keresztül a fesztivál-bor is. Ennek decijét 2019-ben 470 forintért mérték, idén azonban már 690 forintba fog kerülni a tétel. Ez 47 százalékos emelkedés. A megdöbbentő árnövekedések persze nem csak az alkoholos italokat érintik, a víz vagy egyéb üdítők ára is az egekbe szökött:

  • 2018-ban egy fél literes ásványvíz 430, míg egy kóla 500 forintba került,
  • 2019-ben viszont az ásványvíz már 490, míg a kóla 570 forintot kóstált,
  • 2022-re azonban itt is kilőttek az árak, az ásványvíz 850 forintba kerül, míg a kóla 890-be.

Ha számok mögé nézünk, láthatjuk hogy az ásványvíz 2018-2019 között 14 százalékkal emelkedett, 2019-2022 között viszont már 73 (!) százalékos a növekedés. A kóla esetében a 2018-2019 közötti emelkedés azonos volt a vízzel, 2022-re viszont bőven kevesebbel, „mindössze” 56 százalékkal drágult. Így jutottunk el oda, hogy 40 forint híján lényegében ugyanannyiba kerül fél liter víz a Szigeten, mint amennyibe az üdítők, jelen esetben a kóla.

Mit igyunk ilyen árak mellett?

Látva a masszív áremelkedés jogos a kérdést, mit igyunk a Szigeten? A sör kézenfekvő választás, viszont nagyon megdrágult, így ha valaki csak ezt tartaná szem előtt, akkor annak jobban megéri a bor vagy a cider. A röviditalok esetében azonban már érdemes lehet matekozni. A 72 százalékos tátra teának például majdnem kétszer akkora az alkoholtartalma, mint átlagban a 40 százalékos italoknak, mégis ugyanannyiba kerülnek, azaz idén 1 950 forintba. Ennél is érdekesebb azonban a Tubi60 megjelenése az italsoron.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyre népszerűbb likőrből ugyanis a boltokban egy üveg kb. 13-14 ezer forintba kerül, ehhez képest egy üveg Finlandia 4 500 – 5 000 forint körül mozog, míg például egy Jack Daniel’s 7 000 forint körül.  Viszont a Szigeten egy kupica Tubi csupán 240 forinttal drágább, mint a fent említett vodka vagy a viszki. Így ha valakinek számít a matek, és szereti is az italt, akkor csupán az árak alapján igen jó akciós választás lehet.

Ja, és még valami, a re-pohár rendszerre érdemes figyelnie a fesztiválozóknak. Egy nagy pohár ugyanis 600 forintba kerül, a röviditalos pedig 300 forintba. Így ha valaki elhagyja a poharát, poharait, ne adj isten elhajigálja a buli hevében, annak masszív többletköltségei lesznek. Érdemes például megjegyezni a sörök kapcsán hogy a csapolt és a dobozos sör között csupán 100 forint a különbség, így aki 5 sörrel tervezi az estéjét, annak még pont megéri dobozos sört innia. Persze ez most ízlésbeli preferenciától függetlenül.  

Enni is kellene valamit

Az italok ármustrája után az ételekről sem feledkeztünk meg. A klasszikus (nagyobb) szelet pizzánk 2018-ben még 900 forint környékén mozgott. Ez kúszott fel 2019-re 1 100 forintra. 2022-re aztán persze robbant itt is a bomba, most már egy szeletért ugyanis 1 990 forint is elkérnek. Ami barátok között is

81 százalékos áremelkedés!

Érdekesség, hogy éves távlatban a tejes margarin és a rétesliszt is hasonló mértékben drágult Magyarországon, de ez már egy másik cikk témája lenne. Természetesen a pizzán kívül más klasszikusnak mondható fesztivál ételek sem úszták meg a drágulást. Azt persze fontos megjegyezni, hogy az ételek árösszehasonlítása nem tud oly egzakt lenni, mint az italoké. Ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazok a kitelepülések, ugyanolyan minőségű ételt adnak akár egyazon gyűjtőnéven, mint gírosz vagy hamburger.

A pizza ára csak a pult szélén szerepelt. Fotó: Pénzcentrum
A pizza ára csak a pult szélén szerepelt. Fotó: Pénzcentrum

Ezzel együtt azt láttuk, hogy míg 2019-ben például találtunk gírosz tálat 2 490 forintért, ez idén már inkább 3 500 – 4 000 forintba kerül. De 3 évvel ezelőtt ettünk giga szenvdicset 2 590 forintért is, most viszont hamburgert 4 000 – 4 500 forinttól találni. De például legutóbbi ottjártunkkor egy kisebb csemegének szánt tortillát 1 650 forintért tudtunk megvásárolni, addigra ez most 2 400 forintot kóstál. Utóbbi is például egy laza 46 százalékos áremelkedés.

Mire fel a nagy árrobbanás?

Két év kimaradás után nem csoda, ha hirtelen mellbevágóak az árak. De ugye az évtizedek óta nem látott hazai inflációról nem szabad megfeledkezni, ez biztosan durván érezteti hatását a kitelepült étel-, italstandokon. Ahogy a vendéglátásba egyre inkább elharapódzó munkaerőhiány sem könnyíti meg a szolgáltatók dolgát, aminek okán valószínűleg a bérköltségeik is magasabbak

Ezen felül a Szigettől való bérleti díjak sem lehetnek olcsók, illetve nyilván a szervezők sem kizárólag a jó bulik miatt csinálják az egészet, nyilván ennyi év kihagyás utána örülnének, ha profitot is termelnének. Mindent egybevetve tehát bőven vannak okai a brutális áremelkedéseknek, még akkor is, ha a magyar pénztárcához mérve ezek igencsak húzós árcédulák lettek. Nemzetközi viszonylatban viszont a nagy fesztiválokhoz mérve még mindig inkább az olcsóbb helyek közé tartozik a magyarországi gigaesemény.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem