27 °C Budapest
Horror árak a Szigeten: 1500 a lángos, 2590 egy szendvics

Horror árak a Szigeten: 1500 a lángos, 2590 egy szendvics

2018. augusztus 9. 11:05

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Szigetet, ahol az évtizedek során brutálisan megdrágult jegyárak mellett a fesztiválozóknak bizony az ételekért és italokért és mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Egy sajtos-tejfölös lángos például 1 500, egy fél literes ásványvíz pedig 430 forintba kerül. Egy hamburger azonban már 2 100 forinttól indul és egy minőségibb szendvicsért is elkérnek majd 2 600 forintot. Egy szelet pizza 900 forint környékén mozog, és aki csak egy sima kávét szeretne inni - minőségben nagyon távol a top minőségű kávéktól - , annak is 700 forintot kell kiperkálnia. 

Idén 26. alkalommal rendezik meg a Sziget Fesztivált, amire a Pénzcentrum szerkesztősége is kilátogatott. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az évtizedek alatt80-szorosára drágult belépőárak mellett, mennyire kell még mélyen a zsebükbe nyúlniuk a fesztiválozóknak azért, hogy jól lakhassanak és mindehhez megfelelő mennyiségű italt fogyasszanak.

Mielőtt azonban tüzetesebben szemügyre vennénk az árakat, érdemes megjegyezni, hogy augusztus 7-én, amikor körbejártuk a fesztivál területét, még csak a vendéglátóhelyek egy része volt nyitva, így a lent következő árak csak a már kinyitott egységektől származnak. Ezek alapján amerikai hotdogot 1 050, hamburgert pedig 2 100 forintért láttunk. Sok pizzás helyet is találtunk, ezekben 900 forint környékén árultak egy nagyobb méretű szeletet. Volt olyan kiszolgálóhely is, ami kifejezetten tésztákra specializálódott, itt 1900 forintért lehetet venni egy adag bolognait, arrabiátát vagy gnocchit. Egy másik helyen piadinát - tölteléktől függően - 1 350 és 2 150 forint között kínáltak.

A vegáknak is van természetesen lehetőségük az étkezésre, egy kifejezetten húsmentes helyen a fűszeres burgonyát 750, a salátát 990, a csimicsangát 2 190, míg a gyrostálat 2 490 forintért árulták. Prémium szendvicseket pedig 2 590 forintért találtunk, de persze az árat itt is meghatározta, hogy mit tartalmaz egy-egy alkotás. A Szigetről is elmaradhatatlanok persze a lángososok, az egyiknél 1 000 forintba került egy sima lángos, míg a sajtos-tejfölös 1 500-at kóstált, de egy húsosért már 2 200 forintot kell kiperkálni. 

Hogy az italok árával sem maradjunk adósak, több bár kínálatát is tüzetesen megvizsgáltuk. A fesztiválon egységesen 800 forintba kerül a dobozos sör, míg a csapolt 700. Egy deci bort 490 forintért láttunk, de egy fél literes cider már 990 forintba került. Egy fél literes ásványvíz 430, míg egy kóla 500 forintért lehet a fesztiválozóké. Egy 2,5 dl-es energiaitalért pedig 760 forintot kell kiperkálni. Az egyes "kávétöltő állomásokon" az eszpresszó 699 forintba kerül, míg a cappuccinoért vagy lattéért ennél párszáz forinttal kell többet kiadni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennyivel drágább

Annak a megítélése persze, hogy mi számít drágának vagy éppen olcsónak teljesen szubjektív kérdés. Találtunk ugyanakkor olyan, a Szigetre kitelepült 2-3 ezer forintos szendvicseket áruló "food truck"-ot, amin a szigetes árak mellett még láthatóak voltak az előző állomásán használt árak. 

Ez utóbbiak pedig 600 forinttal voltak olcsóbbak, mint az újabbak.

Vagyis a Szigeten tapasztalható, a szóban forgó vendéglátóhely által árult ételek 30 százalékkal drágábbak voltak annál, mint ahol korábban a "food truck" állomásozott. Ebből persze messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni, de annyi bizonyos, hogy a "megszokott" étel, illetve italáraknál azért borsosabban lehet a különböző termékekhez hozzájutni, de azok nemigen drágábbak, mint például a Budapest belvárosában tapasztalható, hasonló minőségű ételekért, italokért elkért árak. Mindez összehasonlításképp például azt jelenti, hogy a hazai Forma 1-es futamon tapasztalt áraknálazért jóval barátságosabbak a szigetes árak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?