close up of a hand, looking on a flea market for clothes.

Ezek a boltok a pandémia nagy vesztesei: teljesen leszoktak volna a magyarok a ruhavásárlásról?

2022. február 14. 19:44

A ruhás piac a boltos világ legnagyobb kárvallottja a koronavírus járvány okozta piacvesztésnek. 2022-ben érhetik el a járvány előtti szintet, a tizede még hiányzik. A szakboltok részesedése is harmadáról a negyedére esett vissza. 

Az elmúlt két esztendőben pedig bő két hónapra pedig be is kellett zárniuk a ruházati butikoknak, ami nagyot faragott a piacukból. A járvány legnagyobb boltos vesztese a ruházati bolt volt - közölte a blokkk.com.

Hiába dobtunk magunkra közel ötödével több ruhadarabot 2021-ben, vagy éppen cipőt, mint egy évvel korábban a ruhás, cipős boltok piacát nézve, a járvány előtti 2019-es vásárlásoktól mennyiségben - darabban, volumenben -, annak a tizede még hiányzik. A turkálók sem állnak jobban, hiába nőtt a piacuk 2021-ben 12%-kal, darabban, kilóban. De most jó az esélye annak, hogy 2022-ben ezt az elmaradást ledolgozzák.

A ruházati piac változásának az volt az egyik iránya, hogy feladva a szakboltosdi tagozódást egyre több áruház kínált ruhaféleségeket, egy magára valamit is adó diszkont például bizony ott tartja a ruhás holmikat, nem messze a tejföltől, vagy a kenyértől. A nagyobb kínálat vonzereje sok falat ledöntött a boltos világban is.

Az előbbiek nyomán már nem véletlen, hogy a ruházati vásárlások teljes értékét nézve, a szakboltok mellett a többi árushelyet is, alig látunk elmaradást a járvány előtti szinthez képest. Nyilván, amikor egy szakboltnak be kellett zárnia, a diszkontban, vagy a hipermarketben azért el lehetett csípni egy pár zoknit, vagy tornacipőt, a babkonzerv mellett. A webáruházak is több ruhaféleséget adtak el ekkortájt.

Az eredmény pedig azt is mutatja, hogy a szakboltok súlya a járványidőszak változásai következtében visszaesett, negyedéről harmadára. A bő két hónap bezárás (2020-ban és 2021-ben), a home office, a digitális oktatás végül ehhez vezetett, azzal, hogy 2021 egészét, az átlagot nézve drágulás alig volt, az csak decemberben ugrott 3% környékére (azzal is, hogy magára valamit is adó ruhás bolt akció nélkül nehezen tud megélni):

A ruhapiac is nagyobbrészt a nagyoké, tarol a fast fashion nálunk is, de azért a vásárló választhat más bevásárlóutat is magának. Ott van a megszámlálhatatlan kínai, vietnámi bolt is, a sportruházat áruházak, és a lépcsőházak aljára hajdanán bezsúfolt butikok egy része is. A ruhás láncok egy további részének pedig, a márkahordozóknak piaci súlya mérsékeltebb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hagyományos boltok mellett ott kínálja ruhás portékáját egy halom webáruház is, részben összefonódva az áruházaikkal, de sokna közülük csak a weben ügyködnek. Viszont a ruhás webáruház magyar nyelvű honlapja mögött egy külhoni székhely is állhat, ami legfeljebb csak az általános szerződési feltételekből derül ki.

A nagyobb ruhás láncok beszámolói egyformák abban, hogy a járványidőszakban esett a piacuk, egyébként pedig a szakboltok forgalmának több mint 40%-át adják:

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?