3 °C Budapest
close up of a hand, looking on a flea market for clothes. cimlapi

Szemünk előtt a sokkoló igazság: elképesztő, ami a magyar ruhaboltokban, turikban történik

2021. november 2. 13:31

Hogy lesz ebből karácsonyi vásár? Az eladók negyede eltűnt a ruhás boltokból. A két boltzár, a kényszerű korlátozások és persze a vásárlási szokások változása nagyon sok volt a ruházati piacnak. A ruhás vásárlások eddig ötödével zuhantak, ezen belül a szakboltoké 34%-kal. Parndorf pedig már hirdeti magát...

A boltos világ úgy-ahogy tartja az eladók létszámát a nagyobb boltokban (a statisztika szerint a legalább öt fős vállalkozások körében), de van, ahol nagyot bukott a létszám. A járvány előtti 2019-es esztendőben a bolti dolgozók összlétszáma 152 ezer fő volt, ez 2020-ban 145 ezer főre fogyott, év közben persze jókora hullámveréssel, 2021 augusztusában pedig 148 ezer főt jelzett a statisztika mutatója. A boltos piac közben visszatornázta magát a járvány előtt szintre, de ez csak az átlag, az iparcikkes boltok, közöttük a ruhások bukóban vannak még mindig - írja közleményében a blokkk.com

Ruhaboltban eladó: minek annyi, ha nem költ a vásárló

Miközben a teljes boltos világ eladóinak száma 3%-kal kisebb a járvány előttinél, addig a ruhás, cipős boltok, turkálók eladóinak negyede hiányzik a járvány előtti létszámból. A ruházati üzletek száma 14 ezer alá csúszott 2020-ban a legutóbbi statisztika szerint. Egy évtizede még 20 ezer környékén mozgott a mutató, ami évről-évre olvadozott. Cipőboltból két és fél ezret mutat a lajstrom, ez egy ezressel volt több bő évtizede. A turkálók száma az ötezret közelíti, ebből is azért több volt korábban. Ez összesen 21 ezer értékesítőhely, egy jelentős részük kisebb vállalkozás kezében (hiszen a nagyobbaknál csak 12 ezer fő ügyködik, furcsa is lenne a boltszámnál kisebb teljes létszám).

Ruhás piac: nem dobáljuk magunkra a rongyokat annyira

Ruhára, cipőre 971 milliárdot költöttünk a járvány előtt, még 2019-ben. Ezen nem sokat dob a turik 35 milliárdja. A járvány első hullámai 2020-ban ebből nagyot faragtak, 826 milliárd maradt meg, de úgy, hogy az áprilisi, májusi boltzár 90%-ra csupaszította a kasszás bevételeket 2020 negyedik hónapjában a ruhás szakboltokban. A turipiacból is csak 27 milliárd maradt meg - áll a közleményben.

És mindez úgy, hogy cipőt nem csak a cipőboltból veszünk, hanem hiperből, diszkontból, sportboltból, vagy éppen a megugró webről. Pedig állítólag a próbafülke előtt mustrálgatni a ruhafélék sorát a hagyományos boltos vásárlások egy legcsábítóbb mikéntje. De úgy tűnik, hogy annyira azért mégsem, változnak a vásárlási szokások ebben is, ha a ruhás piac mérlegeit bogarásszuk.

Ez a piac már nem az a piac, a piacvesztés pedig tetemes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vásárlások értékének visszaesése 2021-ben is folytatódott,hiába, két kényszerű boltzár azért meg tud tépni egy szakpiacot. Nem csak a bevételt kellett volna feljebb tornázni, hanem a pénzügyi veszteségeket is pótolni. A teljes ruhás piac ötöde veszett el eddig a járvány előtti éves mérlegből, de a szakboltoknál több, 34% a mínusz - írja a blokkk.com

Karácsonyi ruhaajándék: majd valahonnan azért

Parndorf, a magyar határközeli osztrák outlet már hirdeti magát. Méregdrága a benzin, de majd a háziasszonyok kiszámolják, egy-egy méretes akció megéri-e. És vannak a webáruházak, de a külhoniak is, ha már valaki elszokott a próbafülke tükrétől. és van, aki már rászokott arra, hogy nem szakboltban vesz ruhát.

A magyar ruhaboltoknak pedig ismét szalmaszál a karácsony, csak a járvány ne szaladjon olyan sokáig.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?