6 °C Budapest
A picure where good-looking and attractive girl is puttig a bottle of milk in her grossary basket. She is doing it very careful. Cut view

Új szintre léphet a tejháború: könnyen lehet, hogy a vásárlók húzzák a rövidebbet

2021. július 3. 07:02

Régóta ment a huzavona a tejlobbi és a növényi, tejpótló italok termelői, gyártói között, azonban végre meghozta a döntését az EU a szójatej, zabtej, rizstej, mandulatej, kókusztej, stb. javára. Ezzel egy időben kanyarban van a tejtermékek drasztikus és tartós drágulása, amelyet már régóta rebesget az agrárkamara. Eddig a boltokban a tejek nagyjából feleannyiba kerültek, mint a tejhelyettesítő növényi italok, viszont ha az állati eredetű tej megdrágul, és a növényi tejek jobb helyzetbe kerülnek, fordulhat a kocka - vagy legalábbis valós alternatívát jelenthet egy kókusz- vagy zabtej a tehéntej helyett.

A tejlobbi alulmaradt a növényi italok ellen indított kampányban, ugyanis május 25-én az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elutasította azt a bizonyos 171-es módosító javaslatot, amely szigorú korlátozásokat vezetett volna be a növényi eredetű élelmiszerek elnevezésével és hirdetésével kapcsolatban. Ez a döntés már régóta húzódott, hiszen nem is volt egyszerű meghozni: valahol mindkét félnek igaza volt: élettani hatás szempontjából valóban nem lehet egyenlőségjelent tenni a tehéntej és pl. a rizstej közé, gyakorlati szempontból viszont igenis a tej kiváltására fogyasztják a vevők ezeket a termékeket. Természetesen az érdekek is egymásnak feszültek.

A tejiparnak egyértelmű érdeke volt, hogy a vásárlók ne tekintsenek a növényi alapú, nagyrészt megjelenésükben is a tejet idéző italokra, mintha a tej alternatívájára (ez a többi tejtermékre is ugyanúgy áll, pl. a joghurtra). Viszont a növényi italok gyártóinak érdeke éppen az ellenkezője volt. A nemrég született döntés értelmében nem kerültek most hátrányba a növényi alapú, tejhelyettesítő italok, folytatódhat tehát a versengés a vásárlók kegyeiért. Ráadásul a tejipart egy másik körülmény is előnytelen helyzetbe hozza: elkerülhetetlennek tűnik a tej drágulása.

Annyit drágul a tej, hogy beéri a növényi italokat?

A magyarországi állattenyésztést, hús- és tejfeldolgozást sem hagyták érintetlenül a koronavírus-járvány által egy év alatt okozott nehézségek. (...) A takarmányok árának mostani, hónapok óta tartó emelkedése hatványozottan nehézségek elé állítja mind az állattartókat, mind a vágóhidakat, tejfeldolgozóüzemeket

- közölte még április elején a Nemzeti Agárgazdasági Kamara. A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt azt prognosztizálják, hogy a vágóállatok és állati termékek - mint a tej, vagy a tojás - drágulásával a megnövekedett költség a hús- és tejfeldolgozókra is áttevődik. Ez pedig Magyarországon is a hús-, és tejtermékek kiskereskedelmi fogyasztói árának fokozatos emelkedéséhez és tartósan magasabb szinten maradásához vezethet.

A drágulás eddig lassabb volt, a KSH adatai alapján a pasztőrözött ESL tej (2,8%) literje átlagosan 269 forint volt májusban (ez az utolsó friss aktuális adatunk, ezért most ehhez viszonyítunk). A járvány előtt, 2019 májusában még 239 forint, 2017 májusában pedig még 213 forint volt egy liter tej. Az 1,5%-os tejek valamivel olcsóbbak. Ha 25 százalékos, drasztikus drágulással kalkulálunk, elvileg akkor sem fogják elérni az állati eredetű tejek a növényi italok árszintjét. Azok ugyanis jelenleg inkább a tej árának duplájába kerülnek. 

A Pénzcentrum rákérdezett a boltláncoknál, hogy alakul a tejek és növényi italok között az árkülönbség. A Lidl kínálatában jelenleg négyfajta Happy sajátmárkás növényi ital érhető el, így a vásárlók a rizstej, a kókusztej, a zabital és a mandulatej közül választhatnak. Az árakat tekintve közel duplájába kerülnek a növényi italok, míg az áruházlánc kínálatában elérhető saját márkás magyar beszállítóktól érkező 1,5%-os ESL Pilos tej. Amíg ez utóbbi 189 forintba kerül, addig a növényi italokért átlagosan 399 forintot kell fizetni. A PENNY Market ugyancsak azt jelezte: a jelenlegi választékukban megtalálható növényi italok ára átlagosan közel kétszerese a tejek árának.

Az ALDI szerint a tejek és a növényi italok ára közötti átlagos eltérést több okból nehéz meghatározni, egyrészt az áruházlánc növényi italokból a márkatermékek mellett saját márkás változatokat is kínál üzleteiben, másrészt mind a tejek, mind a növényi italok gyakran képezik részét az aktuális akciós kínálatnak. Egy magasabb zsírszázalékkal rendelkező, 3,5%-os tej – gyártási technológiától függően - 219-229 forintba kerül, míg a saját márkás növényi italokat 399 forinttól szerezhetik be a vásárlók. A márkatermékek esetében az eltérés nagyobb, ezeknek a növényi italoknak a normál eladási ára 899 forint, viszont a vevők a gyakori akciók miatt akár 599 forintért is megvásárolhatják ezeket a termékeket.

Itt elérhetők az élelmiszer áruházak akciós újságjai!

A SPAR azt közölte az árak vonatkozásában, hogy itt is minden vásárlói igényre és jövedelmi viszonyra figyelnek: 399 és 899 forint között mozog a növényi italok fogyasztói ára a beltartalomtól és minőségtől függően. A SPAR ESL homogénezett zsírszegény tej (1,5%) pedig jelenleg 209 forint a webshopban. A Tesco lapunk kérdésére szintén azt erősítette meg, hogy a legalacsonyabb és a legmagasabb árú termék között nagyjából kétszeres a különbség. A Tesco ESL zsírszegény tej (1,5%) literje 189 forint, viszont a zab-, rizs- és kókusz-mandulaital is 649 forint akciós áron.

Az ár ellenére nő a kereslet

A boltokat arról is megkérdeztük, hogy mit tapasztaltak az elmúlt években, nőtt-e a növényi italok népszerűsége. Összességében nagyjából 30 százalékos keresletnövekedésről tudtak beszámolni az élelmiszer-áruházak. "Abszolút tapasztalható volt a megnövekedett érdeklődés a hűtést nem igénylő növényi alapú termékek iránt az elmúlt 1-2 évben" - közölte lapunkkal a Tesco sajtóosztálya. A SPARközlése is ezt erősíti meg:

Folyamatosan erősödik a kereslet a növényi italok tekintetében, évente nagyjából 30 százalékot növekszik ez a piac értékben, hasonlóan emelkedik a mennyiség is.

A PENNY Marketnél 2019 első negyedévéhez képest az idei első negyedévben - tehát két év alatt, a járvánnyal megspékelve - a növényi italok forgalma közel 30 százalékkal megemelkedett. Azt is hozzátették, hogy a növekedés a kiszélesített kínálatnak is köszönhető, mivel a folyamatosan növekvő fogyasztói igények alapján rendszeresen bővítik és optimalizálják kínálatukat. Hasonlókról számolt be a Lidl is:

Az elmúlt években a fogyasztói szokások változásának eredményeként jelentősen megnövekedett a növényi italok iránti kereslet, így folyamatosan növekszik a kínálatban elérhető növényi alapú élelmiszerek száma is.

Az ALDI tapasztalatai szerint is - az elmúlt egy-két évben - egyértelműen nőtt a kereslet a növényi italok iránt. A pandémia kapcsán megváltozott vásárlási szokások is kedveztek ennek a szegmensnek, hiszen a növényi italok jelentős része UHT termék, így alkalmas arra, hogy hosszabb távon is friss, biztonságos alternatívát nyújtson azoknak a vásárlóknak, akik a világjárvány miatt a ritkább boltlátogatásokra, bevásárlásokra tértek át.

A vásárlói szokások változása mellett a gasztronómiában tapasztalható egészségtudatos trendek szintén kedveznek ezeknek a termékeknek, sokan életmód, életmódváltás vagy diéta miatt választják a növényi italokat. Egyre jelentősebb az vásárlói réteg is, akik számára - a különféle ételintoleranciák miatt - ezek az italok jelentik az egyedüli alternatívát a tejtermékekkel szemben

- fejtette ki az ALDI.

Kérdeztük a boltokat arról is, hogyan látják: a növényi italok betörhetnek-e a sajátmárkás területekre, ahol ez még nem történt meg, illetve tudnak-e tárgyalni magyar termelőkkel, beszállítókkal, szélesedhet-e a hazai termékkínálat. A boltláncok megerősítették: vannak ilyen irányú törekvéseik, viszont többen is jelezték, hogy nem találnak olyan hazai beszállítót, aki megfelelő mennyiségben és minőségben tudna szállítani növényi italokat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azt láthatjuk tehát, hogy a kétszeres ár ellenére is nő a kereslet a növényi italok iránt. Ha pedig beválik az agrárkamara jóslata, és a tejek "hozzádrágulnak" a növényi italokhoz, még népszerűbb alternatívát jelenthetnek.

Ennek viszont feltétele az, hogy a növényi italok ára ne dráguljon együtt a tejjel. A járvány ugyanis erre a piacra is rányomta a bélyegét, általában minden importáru - amilyen jellemzően a növényi tej is - árán érezhető a válság hatása. A kérdés az, hogy a keresletnövekedés hatására tényleg beváltják-e a boltok az ígéreteiket, fellendül-e hazai növényi ital gyártás, versenyképes áron tudják-e adni a tej drágulását követően is a boltok a tejpótló italokat.

Melyik az egészségesebb?

A 21. században szinte minden nap felbukkanhat egy-egy újabb diéta, amely piedesztálra emelheti a tehéntejet, vagy éppen hízlalónak egészségtelennek bélyegezheti. Senkinek sem javasoljuk, hogy önjelölt életmódszakértők tanácsára drasztikus váltást hajtson végre, érdemes inkább szakemberhez fordulni, ha arra vagyunk kíváncsiak, a tej vagy a növényi italok fogyasztása az egészségesebb számunkra. A Pénzcentrum kérdésére a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) kifejtette:

"A tehéntej a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz: fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, igen gazdag ásványi anyagokban, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, szelénben, valamint vízben és zsírban oldódó vitaminok egyaránt megtalálhatóak benne. A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket javasolt fogyasztani."

A tej és tejtermékek kizárása az étrendből csak orvosilag indokolt esetben történjen, hiszen fontos makro-, és mikrotápanyag-források. Az egészséges lakosság számára a különböző növényi italok megfelelő tej- és/vagy tejtermékfogyasztás mellett beilleszthetőek az étrendbe.

"A tejfehérje-allergiások számára az egyetlen kezelési módszer a tejfehérjementes étrend. A tej és tejtermékek tápanyagtartalma egyetlen élelmiszerrel sem pótolható teljesen, de konyhatechnológiai helyettesítése megvalósítható különböző növényi alapú termékekkel. A növényi italok tejfehérjementesek."

Tejfehérje-allergia esetén az étrend összeállításában dietetikus szakember tanácsát szükséges kérni, hiszen figyelemmel kell lenni a tej és tejtermékek tápanyagtartalmának, mint például a teljes értékű fehérje, kalcium, D-vitamin más forrásokból történő biztosítására.

Az MDOSZ felhívta a figyelmet, hogy tejfehérje-allergia fennállása esetén gyakran előfordul egyidejűleg szójaallergia is, így ilyen esetekben szójaitallal sem helyettesíthető a hagyományos tej!

A tejcukorérzékenység (laktózintolerancia) esetén a tej és tejtermékek elhagyása az étrendből nem javasolt - írták. A laktózintolerancia a tejcukor emésztésének zavara. Ennek a problémának a fennállása esetén elegendő, ha bizonyos tejtermékekből a laktózmentes változatot választjuk, de egyes tejtermékek, mint például a kemény sajtok eredendően laktózmentesnek, illetve erőteljesen lecsökkent laktóztartalmúnak tekinthetőek.

A laktózszegény étrend is a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlásoknak felel meg, tehát tartalmazza az ajánlott fél liter tejet vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejterméket, csak az étrendet úgy állítjuk össze, hogy annak laktóz tartalma ne haladja meg a még tolerálható mennyiséget, amely egyénenként különböző. Ettől függetlenül a változatosság jegyében laktózintolerancia esetén az egyén étrendjébe is beilleszthetőek a növényi italok, hiszen azok eredendően laktózmentesek.

Mire figyeljen, aki növényi tejre váltana?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége azt tanácsolja, hogy a növényi italok étrendbe illesztésénél vegyük figyelembe a különböző fajták meglehetősen eltérő tápanyagtartalmát. Például a rizsital szénhidráttartalma deciliterenként 10 gramm körüli, míg a mandulaital szénhidráttartalma elhanyagolható. A szójaital fehérjetartalma kb. 3 g deciliterenként, míg a többi növényi ital minimális (0-1,7 g között) fehérjetartalommal rendelkezik. Nagy különbségek észlelhetők ízben és konyhatechnológiai tulajdonságaikat tekintve is a különböző tejhelyettesítők között.

A növényi italok közös táplálkozás-élettani jellemzője, hogy fehérjéik kisebb fokú biológiai hasznosulásúak a tehéntejhez képest. Fontos tehát figyelembe venni a növényi italok étrendbe illesztésénél, hogy fehérje- és aminosavbevitel szempontjából nem megfelelő helyettesítői a tehéntejnek. A legtöbb növényi ital jóval kisebb fehérjetartalommal rendelkezik (kb. 0-1,7 g/100 g) mint a hagyományos tej (3,4 g/100 g), ez alól a szója a kivétel (2,9-3,4 g/100 g).

"A 2,8% zsírtartalmú tehéntejhez hasonlítva a növényi italok többsége alacsonyabb zsírtartalmú. Zsírsavösszetételüket tekintve főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak és koleszterinmentesek, mely szív- és érrendszeri szempontból kedvezőbb, mint a hagyományos tejben jelenlévő koleszterin és nagyobb telített zsírsavtartalom. A növényi italok közül kivételt képez a kókuszital, mely nagyrészt telített zsírsavakat tartalmaz" - fogalmaztak.

A tehéntejben sokféle vitamin és ásványi anyag jól hasznosuló formában van jelen, közülük kiemelkedő a kalcium. Bár sok növényi ital dúsítva van (de nem mind!) kalciummal és különböző vitaminokkal, abból a célból, hogy a tehéntejhez hasonló tápanyag-összetételt érjenek el, ezen mikrotápanyagok biológiai hozzáférhetősége bizonytalan, több tényezőtől függő.

Egy vizsgálat eredményei alapján a kalcium biológiai hozzáférhetősége szignifikánsan eltér a dúsított italokban, és a termékek címkéin feltüntetett mennyiség nem egyezik meg feltétlenül a hasznosuló mennyiséggel. Ezért a növényi italok fogyasztása esetén fokozottan ügyelni kell a megfelelő kálciumbevitelre, és annak hasznosulására a szervezetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem