12 °C Budapest
Display of raw chicken meat in a Budapest public market

Tartósan aranyáron adhatják a boltok a húst, tojást, tejet: a 25 százalékos drágulás csak a kezdet?

2021. április 20. 09:29

Drágulni fog a hús, ezt régóta rebesgetik. A fő ok a takarmány árak emelkedésében keresendő, amelynek nyomán a baromfihús ára 20-25 százalékkal is drágább lehet. Egy kiló csirkemell filé ára így közel 2000 forintba kerülhet majd, és ez még csak a kezdet. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.

A hús eddig sem volt olcsó, viszont hamarosan drasztikus áremelkedés következhet, akár 25 százalékos. Molnár György, a Baromfi Termék Tanács titkára az atv híradónak azt monda, hogy a drágulást a takarmányárak növekedése okozza, ami a jövőben is folytatódhat. A szakértő szerint, az is megtörténhet: ha a takarmányárak tovább emelkednek, a felvásárlás stagnál, hogy nem éri majd meg a termelőknek ezzel foglalkozniuk.

A pandémia a húsipart is megviselte ifj. Papp László, a Hajdúhús 2000 húsüzem vezetője szerint. Elmondta, hogy az utóbbi időben nemcsak a takarmány, hanem az élő állatok tőzsdei ára is növekedett, ami szintén hozzájárul az ár növekedéshez. Viszont inkább keresletcsökkenésre lehet majd számítani az „árérzékeny” magyar vásárlók miatt.

A híradó szerint a csirkemell kilója 1100-1500 forintról akár 1900 forintra is emelkedhet, a csirkecombé 700-ról 900 forintra nőhet, a sertés köröm kilója akár 800 forintra is felmehet, a jelenleg 1700 forintos sertés karaj pedig több mint 2100 forint lesz.

Nem csak a húsárak emelkednek majd

Ugyancsak a takarmányárak emelkedésének hatására nem csak a hús - főként baromfi és sertés - hanem a tej, sajt vagy tojásárak is. Az állatállomány sújtó betegségeket csak súlyosbítanak a helyzeten.

A magyarországi állattenyésztést, hús- és tejfeldolgozást sem hagyták érintetlenül a koronavírus-járvány által egy év alatt okozott nehézségek. Emellett a húságazatot az afrikai sertéspestis és a baromfiinfluenza is sújtja. A takarmányok árának mostani, hónapok óta tartó emelkedése hatványozottan nehézségek elé állítja mind az állattartókat, mind a vágóhidakat, tejfeldolgozóüzemeket. Ez a trend nem csupán hazánkban várható, hanem nemzetközi kitekintésben is

- ismertette a hónap elején a Nemzeti Agárgazdasági Kamara. A takarmányok világszerte tapasztalható 30-50 százalékos drágulása miatt azt prognosztizálják, hogy a vágóállatok és állati termékek - mint a tej, vagy a tojás - drágulásával a megnövekedett költség a hús- és tejfeldolgozókra is áttevődik. Ez pedig Magyarországon is

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a hús-, és tejtermékek kiskereskedelmi fogyasztói árának fokozatos emelkedéséhez és tartósan magasabb szinten maradásához vezethet.

A bolti, piaci tojás árak is nőni fognak tehát - ezt jósolja a Tojásszövetség is.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

A Pénzcentrum legújabb felmérésében arra keresi a választ, miért keresik elsősorban a vásárlók a magyar termékeket, milyen elvárásaik vannak a boltokkal szemben, illetve mi motiválhatná őket arra a jövőben, hogy inkább a hazai árukat válasszák. Kérjük, hogy válaszaiddal segítsd te is a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem