23 °C Budapest
Shopping Together Is Fun. Young smiling couple wearing disposable face masks standing in supermarket mall with trolley cart full of vegetables, buying food and groceries, looking for healthy products

Elfelejtették a magyarok, hogy kell vásárolni? Nyárra vár változást az Aldi, Lidl, Auchan, Tesco, SPAR

2021. május 7. 10:29

Hiába lehet már este 7 után is vásárolni, nehezen szokja meg a lakosság. A boltok tapasztalatai szerint az emberek többször vásárolnak egy héten belül, ám ezzel együtt a kosárérték csökken. Arra számítanak: nyárra térnek majd vissza a vásárlók fokozatosan a járvány előtti szokásaikhoz.

A vásárlók számának korlátozása nem okozott fennakadásokat, a meghosszabbított nyitvatartáshoz viszont még újból hozzá kell szokniuk az embereknek – derült ki a Világgazdaság körképéből.

"A vevők annak ellenére is lassan állnak vissza a meghosszabbított nyitvatartásra, hogy már az esti órákban is világos van" – mondta a lapnak Maczelka Márk, a SPAR kommunikációs vezetője. A tranzakciók száma újra nő, az emberek többször vásárolnak egy héten belül, ám ezzel együtt a kosárérték csökken. Az olcsóbb termékek iránt továbbra is nagy a kereslet, de megmaradt az a réteg, amely inkább a prémiumárucikkeket keresi. A tíz négyzetméteres szabály a SPAR áruházak bejáratánál nem okozott sorokat.

Az oltottsági szint emelkedésével, az ezzel együtt járó nyitással, valamint a nyár közeledtével arra számítunk, hogy a vásárlók fokozatosan térnek majd vissza a járvány előtti szokásaikhoz

– közölték a Tesco sajtóosztályán. Ezzel együtt biztosan lesznek olyanok, akik ezután is az online csatornát részesítik előnyben. Április közepéig ugyanazt tapasztalták, mint a járvány hatására az azt megelőző egy évben: a vevők ritkábban jönnek, de nagyobb kosármérettel távoznak. Ez a vásárlói magatartás tavaly márciusban alakult ki, és bár a nyáron volt némi visszarendeződés, a második és a harmadik hullám idején ismét csökkent a tranzakciók száma, egyben nőtt az értékük. Ez is azt tükrözi, hogy a vásárlók fegyelmezetten viselkedtek.

A vásárlók körében az alapvető élelmiszerek és a friss termékek, a pékáru, a hús, a zöldség-gyümölcs és a tejtermékek a legkedveltebbek. Előnyben részesítik a széles termékkínálatot és a termékek jó ár-érték arányát, valamint az XXL kiszerelést az akciós heteken

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

– jelezte Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs vezetője. Megítélésük szerint a vásárlók tudatosabban intézik bevásárlásaikat, mint a Covid-válság előtt. A tíz négyzetméteres szabály a Lidl esetében azt jelenti, hogy átlagosan 130-140 személy tartózkodhat egyszerre az eladótérben. E számba nem tartoznak bele a 14 év alattiak, a 65 év felettiek és a fogyatékossággal élők segítői. A bejáratnál kihelyezett matricán is megtalálható a pontos létszám, továbbá manuális vásárlószámláló készüléket vezettek be. A kijárási korlátozás módosításával a társaság a nyitvatartását is kitolta.

Az Auchannál azt tapasztalják, hogy lassan tér vissza az élet a normális kerékvágásba, a vásárlóknak előbb újból hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy az üzletek 19 óra után is nyitva vannak. A hipermarketnél hangsúlyozták, hogy áruházaik nagy alapterületűek, a négyzetméter-alapú korlátozás nem okozott fennakadást. Arra számítanak, hogy a vásárlók száma a következő hetekben a 20–21 órás időszakban is erősödik. Az átlagos kosárérték is emelkedik, a prémium-, minőségi termékek esetében pedig nincs visszaesés a korábbi időszakhoz képest.

A gazdaság újraindításának hatására az Aldi nem tapasztalt nagy változást, tartja magát az alacsonyabb vevőszám, amelyhez magasabb kosárérték kapcsolódik. A teraszok nyitása azonban meglátszott a fővárosi üzletek vevőinek számán és forgalmán is, bevásárlás helyett sokan inkább a vendéglátóhelyeket látogatták. Egyelőre az este hét óra utáni forgalom sem számottevő. Tájékoztatása szerint a létszám korlátozása az Aldinál sem okozott fennakadást, a szabályoknak való megfelelést a biztonsági szolgálattal együttműködve számlálóval biztosítják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?