33 °C Budapest
Sosem látott gyorsasággal vásárolják fel ezeket a családi házakat: sejtenek valamit?

Sosem látott gyorsasággal vásárolják fel ezeket a családi házakat: sejtenek valamit?

2021. február 26. 17:35

Megfontoltabbak lettek az eladók az ingatlanpiacon, ezért érezhetően lassult a lakások eladásának forgási sebessége, mutatta ki az Otthon Centrum piaci elemzése. A leggyorsabban még mindig a paneleket lehet értékesíteni, de ehhez már 35 százalékkal hosszabb időre van szükség a két évvel ezelőtti csúcshoz képest. A családi házak piacán azonban nincs lassulás, sőt: Pest megyében, jellemzően a fővárosi agglomerációban az elmúlt tíz évben soha nem lehetett ilyen gyorsan értékesíteni ingatlant.

Nincs szélsőséges kilengés, de azért igenis érzékelhető változás állt be az ingatlanpiacon a koronavírus uralta hónapokban: a járvány hatással volt az árakra, és a tranzakciószámokra, ami az értékesítési idő növekedését idézte elő. Az Otthon Centrum közreműködésével értékesített ingatlanok forgási sebessége a legnépszerűbb lakástípus, a panelek esetében is lassult, összegezte a cég legfrissebb tanulmányának megállapításait Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető elmondta: a tendencia elsősorban a nagyobb városokra érvényes, a fővárosi agglomeráció településeit és a családi házak piacát kevésbé fogta meg a vírus.

Bár még mindig panellakást lehet a leggyorsabban eladni, az értékesítési idő nőtt a tavalyi évben, és már megközelítette a téglalakások eladásához szükséges intervallumot. Az átlag 93 nap, ez azt jelenti, hogy 24 nappal hosszabb ideig van a piacon az ingatlan a sikeres tranzakcióig, ami 2019-ben tapasztalt 69 naphoz képest nagyjából 35 százalékkal hosszabb idő. De nem csak az értékesítési idő nőtt a panellakásoknál, hanem a különbség is a településtípusok között.

Az olló jelentősen szétnyílt, hiszen a belvárosban csak 76 nap szükséges a tulajdonoscseréhez, amely még alacsonyabb is a 2019-es értéknél. Budán és a régió központokban már 85 napot kellett várni a megfelelő vevő érkezéséig. A kisebb megyei jogú városokban 105 nap, Pest megyében 112 nap, míg a kisebb városokban négy hónap, a kis településeken átlagosan 135 nap ez az érték. Az eladási idő a Belvárostól eltekintve mindenhol legalább 30 százalékkal nőtt 2019-hez képest.

A téglalakások értékesítéshez - 2014 óta először - több mint száz nap kellett, az országos átlag 109 nap, ami 25 százalékkal hosszabb időt jelent a tavalyihoz hasonlítva. Budapest belvárosában, Budán és a külső pesti kerületekben, valamint a kisebb megyei jogú városokban az átlaggal megegyező a forgási sebesség. A régió központokban és Pest megyében azonban csak 100 napot kellett várniuk az eladóknak. Ebben a szegmensben is a kisebb településeken kellett a leghosszabb idővel számolniuk a tulajdonosoknak, itt átlagosan kéthetes szórás alakult ki (118-136 nap). Ezek az értékek mindenhol magasabbak a 2019-ben mért adatoknál. Az agglomerációban csak 10 százalékkal, Budapesten és a megyei jogú városokban 20 százalékkal, az ennél kisebb városokban 30 százalékkal változott a forgási sebesség. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A családi házaknál ugyanakkor nem tapasztalt lassulást az ingatlanportál. "Országos átlagban a tavalyi évvel megegyező értékkel számolhattak az eladók, de területileg némileg átrendeződött a piac" - fogalmazott az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Pest megyében 11 százalékkal rövidült az értékesítési idő, és az átlag 148 nap az elmúlt tíz év legalacsonyabb értéke a térségben.

Ezzel szemben Budapesten nőtt a forgási sebesség, ámbátor ezt is érdemes árnyalni. Budán a 155 nap ugyan kedvezőbb az átlagnál, de 2019-hez képest ez is 30 százalékkal hosszabb eladási időt jelent. A külső pesti kerületekben átlagolt 124 nap 1,5 százalékkal nőtt, de ennek ellenére ez a tavalyi év legalacsonyabb értéke ebben a szegmensben. A megyei jogú városokra öt-öt és fél hónap a jellemző, ami a forgási sebesség 5-8 százalékos lassulásának felel meg. A kisebb településeken fél évnél hosszabb idő kellett egy családi ház értékesítéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?