14 °C Budapest

A legtöbben nem így mossák otthon a ruháikat: nem is sejtik, mekkorát hibáznak

2020. augusztus 18. 16:49

Komoly összegeket költ ruházkodásra egy magyar háztartás: 2018-ban összesen több mint 613 milliárd forintot fizettek ki erre a családok - leosztva kb. 153 ezer forintot. Ezen a kiadáson lehet fogni azzal, hogy jobban vigyázol a ruhákra. Mutatunk pár tippet, amelyek segítségével tovább maradnak hordhatóak kedvenc ruhadarabjaid!

Rengeteget költenek a magyarok ruházkodásra: a Statista adatai szerint 2018-ban 1 milliárd 759 millió eurót (több mint 613 milliárd forintot) költöttek el a magyarok ruházati cikkekre. Ha azt vesszük, hogy itthon 4 millió háztartás van, leosztva kijön, hogy egy magyar háztartásra valamivel kevesebb, mint 440 euró (153 ezer forint) jutott.

Persze, ez egy nagy átlag, vannak olyan családok, akik ennél sokkal többet fordítanak öltözködésre, és vannak, akik a töredékét. Mindenesetre globális probléma, hogy a ruhák elhasználódnak, előbb-utóbb rongyként végzik. Aki nem vigyáz, az elég hamar búcsút mondhat a ruháinak, mehet újakat venni - pedig biztos lenne helye máshol is a pénznek.

Alább mutatunk pár trükköt, amelyek segítségével tovább bírják majd a kedvenc ruhadarabjaid!

Ne moss, ha nem muszáj!

Alapvetés, hogy minél több kört mennek a ruhák a mosógépben, annál hamarabb használódnak el. Ám bizonyos ruhadarabokat többször is viselhetsz, mielőtt kimosod őket: ilyenek a pulcsik, a nadrágok. Ha bekerülnek a mosógépbe, előtte érdemes kifordítani őket - ahogy a többit is -, ezzel is megőrizhetjük az állagukat. Emellett érdemes kigombolni a gombokat, mielőtt elindítod a mosást. Ugyanis, ha például az ingeket, pólókat begombolva mosod, megvan rá az esély, hogy a gombok igen hamar leszakadnak, meglazulnak.

Amennyiben tisztítóba viszed a ruháidat, miután elhozod, azonnal csomagold ki őket abból, amiben kiadták neked. Bár evidensnek tűnhet, hogy a csomagolásban nem lesznek koszosak a frissen tisztított ruhák, de közben a zacskók megkötik a kemikáliákat, amiket a tisztítóban használnak, és hosszabb távon nem jók a ruháknak. A megoldás egyszerű: miután elhoztad a tisztítóból a ruhákat, azonnal csomagold ki őket, miután pedig hazaértél, teregesd ki őket. Pár óra múlva már teheted is el őket a szekrényre, annyi idő alatt elpárolognak a káros anyagok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A farmert tedd a fagyasztóba!

Badarságnak hangzik, de működik: úgy is megkímélheted a farmereket, ha mosás helyett lefagyasztod őket. Hiszen a fagyás is elpusztítja a baktériumokat és a szagokat, ahogy a mosógép is, csak éppen nem kopik el olyan gyorsan a gatya, hosszabb ideig kitart a szövet.

Rázd ki a farmert, tedd bele egy műanyag zacskóba, és mehet is a fagyasztóba! Reggelre tökéletes lesz a nadrág, csak mielőtt felhúzod, egy kicsit hagyd kint melegedni. Persze, ha már nagyon koszos, akkor mosd ki, de ha nem vészes, akkor a fagyasztás is beválhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm